|

Regaip Gecesi ne zaman, Regaip Gecesi hangi güne denk geliyor?

Regaip gecesi ne zaman ve hangi güne denk geliyor diye merak edenler haberimize bakabilirler. Müslüman alemi için önemli günlerden biri olan ve 3 ayların başlangıcı olarak bilinen Regaip gecesine az bir zaman kaldı. Diyanet İşleri'nin dini takvimine göre Regaip gecesinin ne zamana denk geldiğini ve kandil ile ilgili ayrıntılı bilgileri haberimizden görebilirsiniz.

21:43 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 16:16 - 1/06/2022 Çarşamba
Diğer
Regaip gecesi ne zaman?
Regaip gecesi ne zaman?
Regaip gecesi ne zaman ve hangi gün idrak edilecek? Dinimizde değerli günlerden olan Regaip gecesi için geri sayım başladı. Milyonlarca Müslüman 3 ayların başlangıcı olan bu özel gecede ibadetlerini yapacak. Diyanet'in Dini Günler Takvimi 2017'ye göre, Regaip gecesi bu yıl 30 Mart Perşembe gününe denk geliyor. 3 ayların başlangıcı ise 29 Mart Çarşamba günü. Regaip gecesi hakkında merak edilen bilgileri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Regaib Gecesi -
Regaib; rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir. Recep ayının da ilk cuma gecesi…Allah'ın mağfiretinin, engin lütuf ve kereminin üzerimize sağanak sağanak yağdığı bir rağbet gecesi…

İstek, arzu ve beğenmedir rağbet…İnsan rağbet ettiği değerlere göre rağbet görür. Regaib Gecesi ise her türlü arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı, rağbetlerimizi iyiye, doğruya, güzele, faydalı olana, hakka ve hakikate; regaibimizi Rabbimize yöneltme, bütün işlerimizi O'nun rızasına uygun hâle getirme çabasıdır. Rağbetimiz başkaca hiç bir şeye değil, sadece O'na olsun ki, her gecemiz Regaip olsun.

Üç Aylar'ın Başlangıcı -
Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regâib gecesiyle başlayan, Miraç ve Berat'le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram”a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.

Bu mübarek ayların manevi değerine Hz. Peygamber işaret etmiş ve şöyle buyurmuşlardır:
“Recep Allah”ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır.”
(Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)


“Ey Allah'ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur.”
(Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259)

“Allah'ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!”

Regaip gecesi hakkında bilgiler-
Recep'in ilk cuma gecesine Regaip gecesi denir. Bu geceye Regaip gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Yüce Allahu (c.c.) , bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaip gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur'an-ı Kerim okur, tespih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Recep ayında oruç tutmak faziletlidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in Ramazan ayından sonra en fazla oruç tuttuğu ay Recep ayıdır. Şu Recep ayında oruç tutmanın muazzam, muhteşem sev abları var.

Bir de bu ayda sevaplar kulların defterlerinin sevap hanelerine, bol bol dökülmesi dolayısıyla da recebül esabb denmiştir. Örneğin, sevapların bol bol, şarı şarıl, gürül gürül döküldüğü ay demek... Sabbe, Arapçada dökmek demek. Nehrin de böyle dağlardan çağlayarak şaldur şuldur akıp da döküldüğü yere münsab derler; o da aynı kökten. Receb-ül esabb; Yüce Allah'ın rahmetinin cûşa gelip, ikram ü ihsanâtının şarıl şarıl, güldür güldür kullara geldiği ay denmektir.

Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tövbe etmek vs. güzel şeyler yapılmalıdır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat, ekim ayıdır. Şa'ban bakım ayıdır. Ramazan biçim ayıdır, örneğin mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki Recep ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor.

Onun için, "(Recep ayı tövbe ayıdır.) demişler. Yani kul ne yapacak?.. "Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hata etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatasını itiraf edip, hatasından dönerek, Cenâb-ı Hakk'ın yoluna girecek.

Şa'ban ayı ibadetlere devam etme ayıdır. Ramazan da mükâfatlarını alma ayıdır. Böyle çeşitli kelimelerle bu ayların birbirleriyle irtibatlı olduğu beyan edilmiştir.

Sevgili Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam), Regaip Gecesi'nin içinde bulunduğu Recep ayında çok dua eder, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi. Resulullah Efendimiz (aleyhissalatu vesselam)'ın Receb'in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine özgü olmak üzere 12 rekât namaz kıldığı rivayet edilir. Regaip gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Bu aylara (Çok sevaplı ibadet ayları) diyen Bedüzzaman şöyle işaret ediyor; "Her hasenenin sevabı başka vakitte 10 ise Receb-i Şerif'te yüzden geçer, Şaban-ı Muazzama'da üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarek'te bine çıkar ve cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadir'de otuz bine çıkar." (Şualar) Bu geceyi fırsat bilerek gönlümüzü kasvetle boğan duygu ve düşünceleri kalplerimizden atalım. Nefsin kötü arzularını frenleyip, huzur-u kalple ibadetin lezzetini almaya, o hal üzere Rabb'imize yönelmeye çalışalım. Gıybet, haset, riya, ucb, kin, nefret ve kanaatsizlik gibi kötü duygulardan temizlenelim.

Regaip Gecesi Nasıl ihya edilmeli?

-Mümkünse oruçlu olarak karşılanmalıdır.

-Kazası olanın hiç değilse bir günlük kaza namazı kılması çok iyi olur.

-Kur'an-ı Kerim okunmalı, tövbe, istiğfar edilip tefekkür hali üzere olmalıdır.

-En azından yatsı ve sabah namazları camide cemaatle kılınmalıdır. Bu bütün geceyi ihya etmiş gibi sevap kazandırır.

-Lâ ilâhe illallah, Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed, Estağfirullah, Sübhânallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber, Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm gibi sözleri zikretmek, tekrar etmek fazla sevaptır.
#Regaip Gecesi
#3 aylar
#Regaip gecesi ne zaman
#regaip gecesi hangi gün
#Recep ayı
7 yıl önce