|

Robocop jandarma

Jandarma Genel Komutanlığı'nca dağıtılan 'Takbul Gözlüğü' suçlulara göz açtırmayacak. İnsan yüzü tanıyan, plaka sorgulayan gözlükler sayesinde şüpheliler artık kaçamayacak

Yeni Şafak ve
08:00 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:40 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Bodrum’da jandarma ekipleri, “takbul gözlüğü” ile kimlik sorgulaması yaptı. İlk kez böyle bir uygulamayla karşılaşan yolcular, şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Bodrum’da jandarma ekipleri, “takbul gözlüğü” ile kimlik sorgulaması yaptı. İlk kez böyle bir uygulamayla karşılaşan yolcular, şaşkınlıklarını gizleyemedi.

İnsan yüzünü tanıyan, plaka sorgulayan 'Takbul Gözlüğü' suçluların korkulu rüyası olacak. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından askerlere dağıtılan ‘takbul gözlüğü’ sayesinde şüpheliler ve suçlular gözden kaçmayacak. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Güvercinlik Jandarma Karakolu önünde jandarma ekipleri, bu gözlüklerle ilk uygulamayı gerçektirdi. Türkiye’de sadece 10 adet olan gözlüklerle robocopları andıran jandarma ekipleri, kimlik ve araç sorgusu yaptı. Ekipler saniyeler içerisinde sorgulamayı bitirdi.

YÜZ TANIMA SİSTEMİ VAR

Güneş gözlüğü şeklinde olan bu gözlükler, insan yüzünü tanımlama özelliğine sahip. Araç plaka sorgusu da yapabilen gözlük otomobil çalıntı ise plakanın o araca ait olup olmadığını, gerçek aracın başka bir marka olduğunu söylüyor.

KİMLİK SORGULUYOR

Görüntülü ve sesli olarak çalışabilen gözlük sayesinde kimlik sorgulaması ise 1 saniyede yapılıyor. Mobil hat üzerinden jandarmanın ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerini inceleyen gözlük, ehliyet, pasaport, kimlik kartı, araç plakası bilgileri ve suçlunun yüz tanımasını yaparak güvenlik güçlerinin işini kolaylaştırıyor.

Jet denetim, vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Gözlük, SİMBT mühendislik tarafından geliştirildi. Bir grup emekli asker ve ODTÜ’lü profesörler tarafından üretilen gözlükte kamera sistemi ve yüz algılama sistemi gibi teknolojik özellikler bulunuyor.


#Jandarma
#Robokop
6 yıl önce