|

İlçeyi kabul etmem

İstanbul adaylığı için Sarıgül ile yarışan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Kadıköy''e razı olacağı iddiasını reddetti. Tekin, ''Hayır, kabul etmem. Böyle bir şey istesem zaten bana kim engel olabilir'' dedi.

Nil Gülsüm
00:00 - 21/11/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:58 - 20/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İlçeyi kabul etmem
İlçeyi kabul etmem
CHP'de İstanbul Büyükşehir Adaylığı için yarış tüm hızıyla devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve çiçeği burnunda CHP'li Mustafa Sarıgül dışında aday olduğunu açıklayan üç isim daha olsa da, esas yarış bu iki isim arasında geçiyor. Kimi medya mensuplarına sitem eden Tekin, 'Ben 30 yıldır bu partiden başka bir yere gitmemiş, çizgisinden şaşmamış birisiyim. 30 yıllık siyasi yaşamı boyunca her kademede görev yapmış, partisine vefalı davranmış bir insanla, dışarıdan bir insanı bu şekilde kıyaslayan köşe yazarlarına ben 'cahil yazarlar' diyorum' ifadelerini kullanıyor.
İstanbul'da İl Başkanlığı yaptınız, daha sonra Ankara siyasetine girdiniz, şimdi de yerel siyasete dönme anlamına gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday adayısınız. Neden yerel siyasete yöneldiniz Ankara'da aradığınızı bulamadınız mı?

Ankara'da bir yılgınlığım yok. Ayrıca eleştirilerim olmakla birlikte Ankara siyaseti içinde yer almaktan da mutluyum. Ancak 'yerel' dediğiniz İstanbul. İstanbul ise 81 ilin bileşenidir. İstanbul'la ilgili çok önemli hayallerim var. Bunu 2009'da gerçekleştirmek istedim, o dönemin koşullarında olmadı. Şimdi bu hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum.

NEDEN ŞANSIMI DENEMEYEYİM
Sarıgül ve sizin dışınızda iki aday daha var ancak yarış sizle Sarıgül arasında yaşanıyor. Hatta Sarıgül'ün aday olmasına kesin gözüyle bakanlar var. Siz Sarıgül faktörü ortadayken neden aday oldunuz?

Aslında tartışılması gereken noktalardan birisi de bu. Parti içi demokrasi için herkesin şansını deneyeceği bir ortam neden olmasın?

Adaylık öncesinde Kılıçdaroğlu'ndan destek mesajı aldınız mı?

Destek değil. Ben Genel Başkan Yardımcısıyım. Siyasi nezaketi bilen biriyim. Genel başkanın adaylığımdan haberinin olmaması doğru olmazdı. Ben de böyle bir talebim olduğunu ve bunu kamuoyuyla paylaşmak istediğimi ifade ettim. O da son derece olumlu karşıladı. Yarın ne olur onu bilemem tabii. Siyasi bir süreçtir herkes bir karar alır ve onun sorumluluğunu da üstlenir.

VATANDAŞ NEREDEN BİLSİN
Sarıgül'e karşı siz hangi artılara sahipsiniz ki sizin aday olarak seçilmeniz gerekiyor?

Siyasi partiler en azından Acun'un (Ilıcalı) 'Yeteneksizsiniz' programı gibi bir kriteri bile kullansa yeter. Şimdi İstanbul'un birçok sıkıntıları var ve vatandaş adaylar hangisinin bu sorunları çözmekle ilgili projelerinin olduğunu nereden bilsin? Aslında tüm adaylara aynı şartlar sunulmalı, bu tüm partiler için geçerli. Ama bu ortam olmayınca kimin aday olacağı tombalaya kalıyor. Maalesef bu durum ortada yok. Hatta ben aday olduğumda bana bir sürü saldıran oldu.

Kimler saldırdı size?

Köşe yazarları, araştırma şirketleri… Mesela bir köşe yazarı 'Aday olmamalı' diye yazmış. Arkadaş sen kimsin, böyle bir şey olabilir mi? Sonra da dönüyorlar demokrasi diyorlar, böyle demokrasi olmaz.

MEDYAYI KULLANMAKTA SARIGÜL BENDEN DAHA İYİ
Medyanın size takındığı tavrın tam tersinin Sarıgül'e yönelik yapıldığını düşünüyor musunuz? Onun parlatılması yönünde bir tutum var mı sizce?

Oraya girmek istemiyorum. Olabilir, herkesin ayrı bir yeteneği var.

Medyayı bu şekilde etkilemek Sarıgül'ün yeteneği mi?

Evet, tabii bu bir beceridir. Benim o yeteneğim yok, ne diyeyim. Medyaya kızdığım bir diğer konu da, İstanbul meselesinin, projelerin gündeme hiç gelmemesi. Sadece adaylar üzerinden bir polemik yürütülüyor.

Sarıgül'ün adaylığı kesinleşirse eğer onun en artı yanı nedir sizce?

Herkesin çok artıları var. Her şeye rağmen Sarıgül, başarılı bir başkanlık grafiği çizdi. Halkla ilişkileri de iyi.

DİYALOGDA RAKİP TANIMAM
Sarıgül burada size fark mı atar yani?

O konuda hiç kimse bana fark atamaz. Ben yıllarca halkın içinde bulundum, her kesimden insanla birebir temas kurdum. İstanbul'un her semtinde korumasız bir şekilde insanların arasına karıştım.

Sarıgül'le temasınız ne düzeyde?

Çok bir yakınlığım yok. En son da rahmetli annemin cenazesinde merhabalaştık.

Yargı gereğini yapmalıydı
'Sarıgül'ün partiye gelişiyle ilgili yöntem hatası oldu' diyorsunuz. Nerede hangi hatalar yapıldı?

Anadolu deyimiyle, çocuğunuz evlenmek ister, anne-baba ya da ağabey olarak itiraz edersiniz. Bu son derece normaldir. Ama çocuğunuz karar verince de karşı çıkılmaz. Ben itirazlarımı Sarıgül eve gelmeden önce söyledim. Eve geldikten sonra da bu eleştirileri söylemem, siyaseten şık bir durum değildir.

Hangi durumlardan hoşnut olmadınız?

Hiç gerek yoktu bu kadar tantanalı işlere. Ki vatandaş da çok hoşnut değil böyle tantanalı durumlardan. Bu duruma eleştirimi yaptım.

'Sarıgül'ün nihai hedefi genel başkanlık' kanısı çok yaygın. Nitekim Sarıgül, 'Ankara'da buluşacağız' demişti...

Bir siyasetçinin hayalleri olabilir, buna saygı duyarız. O gün gelir, denemek ister, en doğal hakkıdır. Fakat CHP'de bir genel başkanlık sorunu yok.

Sarıgül ile gündeme gelen diğer bir konu da geçmişte onun hakkında parti tarafından hazırlanan yolsuzluk raporu. Siyasetçiler için zaman zaman bu minvalde açıklamalar olur ama buradaki nüans, bu raporun CHP tarafından hazırlanmış olması. Ne dersiniz bu durum için?

Tabii ben raporu hazırlayan kişi değilim; içeriğini bilmiyorum. Bu iddialar kamuoyunda gündeme geliyor; ama bu raporun doğru olup-olmadığını bu ülkeyi yönetenlerin bilmesi gerekiyor. Belediyeler, İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

BAYKAL KOMPLO KURMAZ
Raporda İstanbul'daki CHP'li belediye başkanlarının ifadeleri de yer alıyor ve Sarıgül bu bilgiler ışığında partiden ihraç ediliyor. Bu çerçeveden bakınca ortada bir çelişki yok mu?

Bu konuda çok yorum yapmak istemiyorum. Burada gerçekten bir suç unsuru varsa, yargının bunun gereğini yapması gerekiyordu. Yapılmamışsa, bu saatten sonra bunları tartışmanın hiçbir anlamı yok.

Sarıgül buna 'komplo' diyor. Bu da eski CHP lideri Baykal'ı töhmet altında bırakmıyor mu?

Eski genel başkanımız Sayın Deniz Baykal'ın hiç kimseye tuzak ya da komplo kuracağı inancında değilim. Dosyanın içeriğini de bilmediğim için üzerinde konuşmak istemiyorum.

Kılıçdaroğlu Holding olsa...
Adaylığınızı açıkladığınız gün Kemal bey, Ankara'da kalabalık bir kitleyle Sarıgül'ü partiye kabul ediyordu. Hatta bu görüntü için 'Sarıgül'ün gayr-i resmi adaylığının ilanıdır' yorumları yapıldı...

Yorum tabii. Herkes farklı yorumlayabilir. Sonuçta ev sahibi, evine misafir gelmişse, misafirperverlik yapacaktır. Buradan 'Gürsel Tekin'i, ya da diğer adayları yok saydı' anlamı çıkmaz. Ben Kılıçdaroğlu'nun hassasiyetlerini çok iyi bilirim. Eğer kendisi Kılıçdaroğlu Holdinge Genel Müdür alsa, hiç tereddütsüz Gürsel Tekin'i tercih eder. Ancak bir partinin genel başkanı olarak bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak İstanbul için öyle karar verecektir. Bu köşe yazarlarının ya da birilerinin demesiyle olmayacaktır.

Sarıgül o holdinge başvursa onu alır mı?

(Gülerek) Onu bilemem, Kılıçdaroğlu'na sormanız lazım.

Hedefim ilçeler değil
Hakkınızdaki yorumlardan biri 'aslında bir ilçenin başkanlığını garantiye almak istiyor' şeklinde... Ne diyorsunuz bu yorumlar için?

Gürsel Tekin 2009'dan bu yana aday adayı. Benim İstanbul'la ilgili hayallerim, projelerim bugün oluşmuş değil. Ben İstanbul'u ve sorunlarını çok iyi biliyorum. Bunları diyen yazarlar siyaset cahili. Ben 30 yıldır bu partiden başka bir yere gitmedim. Benimle dışarıdan bir insanı kıyaslayan köşe yazarlarına ben 'cahil yazarlar' diyorum. Ben CHP tarihinde hiç olmamış biçimde tek başıma İstanbul için iki kez aday adayı oldum. Bütün delegelerin oyuyla seçildim. Arkamda lobiler, sermaye yok ve ben hep kazandım.

Bir ilçe için teklif gelse kabul eder misiniz?

Hayır, kabul etmem. Ben böyle bir şey istesem zaten bana kim engel olabilir?

Erdoğan çok vefalı bir insan
CHP neden iktidar olamıyor?

Biz toplumsal meselelerle çok ilgilenemedik. Kurultaylar, iç kavga, 'o gitti, bu kaldı' tablosu büyük bir zaafiyet yarattı. Dünya o kadar hızlı değişiyor ki, siyaset olarak bunun gerisinde kalınıyor. CHP olarak bu özeleştiriyi yapmamız lazım.

Başbakan Erdoğan sizce nasıl biri?

Siyasi ve insani açıdan farklı değerlendirmek gerekir. Ama insani açıdan çok vefalı birisi olduğunu söyleyebilirim. Hatta ona ihanet edenlere bile sahip çıkmıştır. Siyasi yanı, çok beğendiğim bir tarz değil.

Marmaray hakkında ne düşünüyorsunuz?

Marmaray Projesi, rahmetli Özal zamanından bu yana herkesin hayalinde olan bir projeydi. Başlatana da bitirene de teşekkür ediyorum, önemli bir projedir.


10 yıl önce