|

Köşk iz peşinde

Sezer'in emrindeki Devlet Denetleme Kurulu yolsuzlukların peşini bırakmıyor. Köşk, krizde el konulan 3 banka ile diğer kamu bankalarını mercek altına aldı.

.
00:00 - 2/05/2001 Çarşamba
Güncelleme: 12:05 - 20/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Köşk iz peşinde
Köşk iz peşinde

Hükümet içindeki bir kanat tarafından asker desteğiyle savaş açılan yolsuzlukların peşini Köşk de bırakmıyor. Şubat ayındaki MGK toplantısında hükümetle krize neden olan Devlet Denetleme Kurulu soruşturması Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel ve Hazine eski Müsteşarı Selçuk Demiralp'le ilgili iddialar ekseninde genişletildi.

İnternet gazetesi Habertürk'ün haberine göre, Hükümet-Köşk krizinden bu yana Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki 13 banka ile birlikte, 1994 krizi sırasında el konulan 3 banka ve kamu bankaları mercek altına alındı. Haberde devamla şu ifadelere yer veriliyor:

"Bir ay önce başlatılan çalışmaların, haziran ayı sonunda tamamlanması bekleniyor. Murakıplar tarafından mercek altına alınan batık bankalardaki bu incelemelerin ardından, Devlet Denetleme Kurulu yetkilisi ile birlikte başmurakıpların değerlendirme çalışması başlayacak. Bunun için de mayıs ayının ikinci yarısı öngörülüyor. Murakıpların Ziraat Bankası ile Halkbank'taki çalışmalarının bir yılı bulabileceği belirtiliyor.

Demirbank vakası şekilleniyor

İncelemelerin ilk bulguları şimdiden ciddi iddiaları ortaya koymaya yetiyor. Bunlardan en önemlisi, IMF'ye sunulan ekonomik programda da yerini bulan Demirbank vakası üzerine. Tarihler 27 Ekim 2000 tarihini, yani Kasım Krizi'nin bir hafta öncesini gösterdiğinde, Demirbank'la sürekli iş gören ve bu bankada yüklü miktarda para tutan Türkiye'nin en büyük gruplarından birine ait büyük bir banka, Demirbank'ta bulunan 100 trilyon TL'yi ansızın çekiyor. Aynı banka bununla da yetinmeyip, Demirbank ile iş gören yabancı muhabir bankaları da Demirbank üzerine uyarıyor. Bu girişim ise, Demirbank'ın içinin boşaltılmasına ön ayak oluyor. Bu çekim işlemini Merkez Bankası'nın geri çekim işlemi izliyor. Demirbank'ta sürekli olarak 100 milyon dolarlık depo döviz hesabı bulunduran Merkez Bankası, Başkan Gazi Erçel'in istemi doğrultusunda, ansızın 100 milyon dolarını geri çekiyor. Bunu Ziraat Bankası izliyor. Ziraat Bankası, Genel Müdür Osman Tunaboylu'nun talimatıyla, 80 milyon dolarlık döviz hesabını geri çekiyor. İşte bundan sonra olan oluyor ve kasım ekonomik krizine doğru hızla yol alınıyor. n Haber Merkezi

Kriz tetikleniyor- Krizi tetikleyen Demirbank vakasının perde arkasındaki ekonomik sorumluluk yanında, siyasi sorumluluk da ortaya çıkarılmaya çalışıyor. İlk bulgulardan varılan sonuçlar, dönemin BDDK başkanı Zekeriya Temizel ile Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'i işaret ediyor. Murakıplar şimdi hazırladıkları bir dizi soruyu, Gazi Erçel'e yöneltmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'i işaret eden ciddi bulguların da, Egebank dosyası içinde yer aldığı belirtiliyor.


23 yıl önce