|

Baş ağrısından öte bir hastalık migren

Uzmanlar, halk arasında yarım baş ağrısı olarak bilenen ve soğuk bir terleme ile birlikte baş ve yüzün yarısını kaplayan özel bir baş ağrısı olan migrenin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ifade ediyor

Fazlı Şahan
00:00 - 11/05/2011 Çarşamba
Güncelleme: 00:38 - 11/05/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Baş ağrısından öte bir hastalık migren
Baş ağrısından öte bir hastalık migren

Nöroloji Uzmanı Dr. Ali Yakut, migrenin çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısı olduğunu belirterek, migrenin sadece baş ağrısı olmadığını söyledi.

Dr. Yakut, migrende atakların 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabileceğini işaret ederek "Kişi ataklar arasında kendini tamamıyla normal hisseder, ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. Eskiden "sadece bir baş ağrısı tipi" olarak görülen migren, artık başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir" dedi.

MATKAP DELER GİBİ...

Migrenin ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebileceğini söyleyen Dr. Yakut, "Hem migren yakınması olan kişinin hem de yakınlarının yaşam kalitesini bozabilir. Baş ağrısı zonklayıcı, ateş yanar tarzda, matkapla deler gibi ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında olabileceği gibi çift taraflı da yerleşebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı aşırı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir" diye konuştu.

KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Dr. Ali Yakut, migrenin kadınlarda daha sık görüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

"Kadınlarda yüzde 18.6 ve erkeklerde yüzde 6.5 oranında görülmektedir. Yapılan çalışmalarda bir hekim tarafından tanı konulmamış olan migren hastası oranının kadın hastalarda yüzde 59 'a, erkeklerde yüzde 70 'e ulaştığı gözlenmiştir. Birçok kişide ağrı ve diğer semptomlar o kadar şiddetlidir ki, karanlık bir odada yatıp uyumak isterler. Bu da günlük yaşantıyı aksatır."

AUROYA DİKKAT

Dr. Yakut, auro migrenin ise baş ağrısının görme bozukluluğuyla veya duyu kuvvet ve denge kaybıyla karakterize olan erken dönem olduğuna vurgu yaparak, "Her migren hastasında aura olmaz. Aslında, aurasız migren, auralı migrenden daha yaygındır.

Aura birçok kişide migrenin sıradışı, belirgin ve bazen de korkutucu bir erken belirtisidir" dedi.


Tedavi kişiye özel

Migrende tedavinn ise kişiye özel olduğunu söyleyen Dr. Yakut, "Ağrı sayısına göre atak tedavisi ya da koruyucu tedavi uygulanabilir. Ortalama aylık ağrısı sayısı ikinin üzerinde ise hasta koruyucu tedaviye alınır. Koruyucu tedavide kişinin özelliklerine göre epilepsi ilaçları, bazen de antidepresanlar kullanılabilir” dedi.




13 yıl önce