|

Boyun bölgesindeki şişlikler neyin habercisi

Zaman zaman biz yetişkinlerin veya çocuklarımızın boyun bölgesinde şişlikler ve tanımlayamadığımız kitleler oluşur. Bunun sonucunda mutlaka bir uzmana görünmenizde fayda var

00:00 - 25/01/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:07 - 25/01/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Boyun bölgesindeki şişlikler neyin habercisi
Boyun bölgesindeki şişlikler neyin habercisi

Kimi şişlik ve kitleler ciddi sorunların habercisi olabilir ve mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Kulakların alt, ön ve arka kısmında, boynun her iki tarafında veya arkasında, ya da koltuk altlarında veya kasıklarda meydana gelen yumru gibi şişliklerin ne anlama geldiğini Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu anlattı:

  • Enfeksiyon: Vücudunuzun iki veya daha fazla bölgesindeki bezler şişti. Ateşiniz olabilir ve kendinizi hasta hissediyorsunuz. Pek çok virüs bezlerde şişme yapabilir. Saç derisi enfeksiyonu boynun arkasındaki bezleri şişirebilir. Mantar da dahil, ayaklardaki enfeksiyonlar kasık bezlerini şişirir.
  • Öpücük Hastalığı: Boyun, kasık ve koltuk altı bezleriniz şişti ve yüksek ateşiniz, şiddetli boğaz ağrısı ve yutkunma sorununuz var. Bu durumda halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen İnfeksiyöz-mononükleöz hastalığından şüphelenilebilir.
  • Kabakulak: Çene ucuyla kulakların arasında şişlik varsa; bu duruma düşük ateş, kulak ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk da eşlik ediyorsa bu belirtiler ışığında kabakulaktan söz etmek mümkündür. Kabakulak geçiren birisiyle temas etmiş olmak ve aşı yaptırmamış olmak da kabakulağın nedenleri arasında yer alır.
  • Kızamıkçık: Kendinizde veya çocuğunuzda boyun arkasındaki bezlerde şişme var ve birkaç gün içinde vücudunuz pembe bir döküntüyle kaplandı. Bu genelde hafif bir hastalıktır, ama başkalarına, özellikle de hamile kadınlara bulaştırmamak önemlidir.
  • Bademcik iltihabı: Çocuğunuz boğazının şişmesinden şikayet ediyor ve katı yiyecek yemek istemiyor. Boynunun yan tarafındaki bezlerde ise şişlik bulunuyor. Bu durumda kendi kendine tedavi yöntemleriyle onu rahatlatabilirsiniz. Çocuk 48 saat içinde iyileşmez ve başka belirtiler gündeme gelirse, mutlaka bir uzmana başvurulması gerekiyor.

    Kendiniz ne yapabilirsiniz?

    Çok rahatsızsanız, ihtiyaç olduğu ölçüde (bir havluyu sıcak suya batırıp) sıcak kompres yapın ve aspirin alın. Ağrı genelde birkaç gün içinde geçer, şişin inmesi ise birkaç haftayı bulur. Geçmez, daha kötü olur ve bezler şişerse mutlaka bir uzmana başvurun. Zira tüm bunlar bir kabakulak hastalığının şikayetleriyse dalağınızı yoran faaliyet ve sporlardan kaçınılmalıdır. Çünkü dalak büyüyebilir ve yırtılabilir. Boyun bölgesindeki ve vücudun bazı bölgelerindeki şişliklerle kitleler virüs ve bakteri kaynaklı olabilir. Virüs ve bakterilere maruz kalmak ise olağan bir durum olduğu için önlemek hemen hemen olanaksızdır. Kabakulak ve kızamıkçık gibi hastalıklar ise ancak aşıyla önlenebilir.


  • 17 yıl önce