|

Çarpık dişler için TEL takmaya son

Çarpık olan dişler için tel takmaya gerek kalmayacak. Tel ve braket kullanılmadan, ağızda belirgin olarak gözükmeyen, ergonomik şeffaf plaklar; çarpık dişlerinizi düzeltmek için bahane bırakmıyor

Mezin Tanrıseven
00:00 - 17/06/2011 Cuma
Güncelleme: 21:13 - 16/06/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Çarpık dişler için TEL takmaya son
Çarpık dişler için TEL takmaya son

Çoğunlukla genetik sebeplerden kaynaklanan ve erken yaşlarda düzeltilen çarpık dişler; her yaşta düzeltilebiliyor ancak uzun tedavi süreci ve diş tellerinden kaynaklı estetik kaygılar yetişkinleri bu tedaviden uzak tutuyor. Dent Suadiye Diş Kliniği'nden Ortodonti Uzmanı Dr. Ahmet Pınar bize estetik tüm kaygıları gideren tel kullanılmadan çarpık dişleri tedavi eden Invisalign yöntemi hakkında bilgiler verdi.

Tel ve braket kullanılmadan yapılan tedaviye Invisalign yöntemi adı veriliyor. Bu yöntemi ve tedavi sürecini anlatır mısınız?

İnvisalign yöntemi, çapraşık dişleri düzeltme amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen bir seri şeffaf düzeltici plaklarla, braket ve teller kullanılmadan dişlerin düzeltilebilmesini sağlayan bir sistemdir. Şeffaf düzelticiler 3 boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak modellenirler. İnvisalign yönteminde her bir düzeltici plak yaklaşık 2 hafta boyunca kullanılır. 2 hafta sonra yeni bir düzeltici takılır. Bu yeni düzeltici ile eskisi arasında dişleri daha düzgün hale getirici küçük farklılıklar bulunmaktadır. Bu süreç adım adım ilerlemektedir. 6 hafta arayla ortodonti uzmanınız yapacağı muayene ile tedavi sürecini yönlendirecektir.Tedavi süresi dişlerdeki çapraşıklık miktarına bağlı olarak 9-15 ay arasında değişmektedir. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılır. Tellerle ve braketlerle yapılan klasik ortodontik tedavi ise 18-24 ay sürmektedir.

Invisalign hangi yaştan itibaren uygulanabilir?

İnvisalign yöntemi tüm süt dişleri düşüp yerine daimi dişlerin geldiği 12 yaşından itibaren başarıyla uygulanabilir.

Dişlerin çarpık çıkacağını nereden anlayıp nasıl bir önlem geliştirebiliriz?

Dişlerin çapraşık çıkabileceğinin bazı belirtileri vardır, örneğin süt dişleri çok düzgün olan ve dişlerin arasında aralıklar olmayan çocuklarda daimi dişlerin çapraşık olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle anne veya babadan birinde ortodontik bir sorun varsa çocukta bu yönden risk grubundadır. Ancak bu durumun tespiti için panoramik röntgen değerlendirmesi gerekir.

Dişlerin çarpıklığı ileri yaşlarda da tedavi ediliyor mu, Yoksa artık dişler iyice oturdu, iş işten geçti diye insanlar invisalign tedavisi uygulamak istemiyor mu?

Dişleri ilgilendiren çapraşıklık ve uyumsuzluklar her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Ortodontik tedavinin yaşı yoktur. Son yıllarda ortodontik tedavi gören her beş hastadan birinin 21 yaş ve üzeri olduğu belirlenmiştir.


Tedavi edilmeli

Bu tür dişler başka hastalığa sebep olur mu?

Dişlerdeki çapraşıklıklar diş çürükleri başta olmak üzere birçok diş ve diş eti sorununa sebep olurlar.

Çarpık diş sorunu neden olur?

Dişlerdeki çapraşıklık % 80 genetik sebeplerdendir, bunun yanında süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi, ağızdan nefes alma, parmak emme, uzun süreli yalancı emzik kullanımı, 20 yaş dişleri, yatış şekli bile çapraşıklığa sebep olabilir.


13 yıl önce
default-profile-img