|

Diş sağlığınız bozulmasın

Diş sağlığının bozulmasının sporcuların performansını düşürdüğünü belirten Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Şefi Dr. Dt. Hatice Ağan, “Diş ağrısı nedeniyle madalya kaybeden atletler, turnuvalardan çekilen ya da antrenmanlara ara vermek zorunda kalan sporculara rastlanmaktadır" dedi.

Yeni Şafak
11:12 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:13 - 6/07/2015 Pazartesi
IHA

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Şefi Dr. Dt. Hatice Ağan, sporcularda diş sağlığının önemini anlattı.


Herkesin dönem dönem başına gelen diş ağrısı, sınav döneminde olan öğrencileri, müsabaka öncesi hazırlık yapan sporcuları yoğun stres altında bırakan en önemli etmenler olduğunu kaydeden Ağan, “Diş ağrısı nedeniyle madalya kaybeden atletler, turnuvalardan çekilen ya da antrenmanlara ara vermek zorunda kalan sporculara rastlanmaktadır. Son olimpiyatlarda, 25 farklı spor dalıyla uğraşan sporcular değerlendirilmiş, yüzde 55'inde diş çürüğü, üçte birinde başlangıç düzeyinde diş eti hastalığı,yüzde 15'in de ise geri dönüşümsüz diş eti ve yumuşak doku hasarı olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların yüzde 18'i diş ağrılarının başarılarını negatif yönde etkilediğini bildirmiş, yarıdan fazlasının 1 yılı aşkın bir süredir diş taraması yaptırmadıkları gözlenmiş. Yine yapılan bir çok araştırmada performansa dayalı sporlarla uğraşanlarda kötü ağız hijyeni gözlemlenmiştir" ifadelerini kullandı.



Bol su tüketin

Sporculardaki kötü ağız hijyeni yeme alışkanlıklarıyla da ilişkilendirilebileceğini belirten Dr. Hatice Ağan, “Sporcuların enerji ihtiyacı sağlıklı bir yetişkinin yaklaşık iki katı kadardır. Bu enerjinin kaynağını büyük bir kısmını karbonhidratlar oluşturuyor.Sıklıkla tüketilen enerji içeceklerindeki yoğun şeker konsantrasyonu ve yüksek kalorili karbonhidratlı diyetlerin neden olabileceği asit ataklarını asgariye indirmek için florid oranı yüksek diş macunları kullanılmalıdır" dedi.


Uzun ve yorucu egzersizler sırasında dişleri çürük ve erozyondan koruyan salya akışının azalması, diş plaklarının artmasına neden olduğunda dişin çürümesini kolaylaştırdığının altını çizen Ağan, ağır sporlarla uğraşanların ağzı kuruluğunu önlemek için egzersiz aralarında bol su tüketmeleri faydalı olacağını vurguluyor.



“Diş çürükleri kalp, böbrek karaciğerde geri dönüşü olmayan hasarlara neden oluyor"

Ağan, konuşmasını şöyle devam etti: Diş çürükleri ve ağız içi enfeksiyonlara neden olan bakteriler başta kalp ve damarları, böbrek, karaciğer tutulumu yaparak uzak organlarda geriye dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor.Bu da yüksek efor isteyen sporlarla uğraşanların sporu bırakmalarının başlıca sebepleri arasında yerini alabilir. Son dakika tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için genel sağlık muayenesi ile birlikte yapılan ağız ve diş muayenesi ile olası problemler önlenebilir ve başarı yükselir.

#diş sağlığı
#sporcu
#Dr. Dt. Hatice Ağan
9 yıl önce