|

Diyabet hastaları tatlı yiyebilir

Beslenme ve diyet uzmanı Gülay Hamzaoğlu, diyabet hastalarının bir beslenme uzmanından destek almak şartıyla ve doktor kontrolünde, şekerli gıda tüketebileceğini söyledi

00:00 - 13/11/2007 Salı
Güncelleme: 00:01 - 13/11/2007 Salı
Yeni Şafak
Diyabet hastaları tatlı yiyebilir
Diyabet hastaları tatlı yiyebilir

İnsülin alan hastaların karbonhidrat sayımı ile beslenmelerini düzenleyebileceğini belirten Dr. Gülay Hamzaoğlu, “Çünkü beslenme uzmanları hastalara, hangi gıdadan ne kadar şeker geleceğini hesaplamayı öğretiyor, böylece hasta aldığı insüline göre bunu tüketiyor. Bu sayede hesabını doğru yaptığı zaman belli sıklıkta şekerli yiyecekler tüketebilme rahatlığına kavuşuyor. Örneğin insülin kullanan şeker hastaları, tam buğday unu, esmer şeker, sıvı yağ ile yapılmış kurabiyeler, az şeker ile yapılmış sütlü tatlılar yiyebiliyor. Ancak hastaların bu ayarlamaları mutlaka beslenme uzmanından eğitim aldıktan sonra yapması gerekiyor” diye konuştu.

Hamzaoğlu, “Amerikan Diyabet Birliği Beslenme komitesi tarafından 1994 ilkbaharında yayınlanan yeni beslenme ilkelerinde, 'Diyabetik Diyet' yerine 'Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi' nin kullanılması gerektiği ayrıca diyabetli bireylerin dengeli bir öğün planı içinde yer alan karbonhidratı şeker içeren bir besinle yer değiştirerek kullanabileceği bildirilmiştir.

PEKMEZ VE REÇEL

Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemlidir. Kan şekerinin kaynağı, çeşitli yiyeceklerde bulunan ve karbonhidrat adı verilen besin öğesidir. Karbonhidrat içeren yiyecekler arasında, sofra şekeri, şekerli yiyecekler (bal, reçel, pekmez, marmelat, şekerli meyve suları, meşrubatlar, çikolata, dondurma ve tatlılar gibi), un ve undan yapılan yiyecekler (ekmek, erişte gibi), pirinç, bulgur, baklagiller, patates, sebzeler, meyveler, yoğurt ve süt yer alıyor” dedi.


16 yıl önce