|

Diyabet sadece sağlığı değil kesenizi de etkiliyor

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mertol Bulur, Türkiye'de diyabet görülme oranının giderek artış gösterdiğini, diyabetin artık her 5 kişiden 1'inde görüldüğünü ve bu hastalığın neden olduğu hastalıkların maliyetlerinin arttığını belirterek diyabet hastalarının hayatlarını düzenlemek için yapması gerekenleri anlattı.

İha
00:00 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:19 - 13/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Diyabet sadece sağlığı değil kesenizi de etkiliyor
Diyabet sadece sağlığı değil kesenizi de etkiliyor

Diyabetin multisistem bir hastalık olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Bulur, "Hastalığın sadece kendisi değil; neden olduğu diğer komplikasyonlar da kişinin genel sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkiler. Hastalığı kontrol altına almak için yapılması gerekenleri dikkatle uygularsanız sağlıklı bir hayat sürmeniz mümkün. Tabii ki bu süreçte bazı şeylerden mahrum kalmanız gerekebilir. Çünkü diyabet hastalarının beslenmesi, sağlıklı bir bireye göre daha maliyetlidir" dedi.

Diyabet hastalığı neden maliyetli olduğunu, yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı: "Diyabetli hasta mümkün olduğu kadar organik beslenmelidir. Sofrasında yer alan tüm besinleri hastalığına göre seçmelidir. Organik olan her şey de ne yazık ki ülkemizde maliyetlidir. Tatlıdan kesinlikle uzak durmalıdır. Uzak duramıyorsa, tatlandırıcı içeren tatlıları tüketebilir. Kullanılan tatlandırıcıların da zararlı olmayan şeker kamışından yapılan, daha doğal tatlandırıcılar olması gerekir. Sağlıklı bir kiloda olması için mutlaka beslenme ve diyet uzmanından destek alması gerekir. Kişinin kendine göre yaptığı diyetler ona ulaşılmak istenen ideal kilo yerine yeni sağlık problemleri olarak dönebilir. Nörolojik olarak muayenelerini düzenli yaptırması gerekir. Çünkü ciddi nöropatik bozukluklar görülebilir.

Diyabette damarlar çok etkilenir. Oluşan metabolik durum damarın iç duvarını örten yapıda ve damarlarda hasara, tıkanıklıklara neden olur. Ayaklarda his kaybı oluştuğu için ısı farkları hissedilemez hale gelir ve ne yazık ki kişi ayaklarını ısıtmak isterken ciddi derecede yanıklara mahal verebilir. Bu hasarları gidermek için ayak bakımı ve kullanılan ayakkabı çok önemlidir. Sağlıklı, havadar, diyabetik ayakkabıları kullanması gerekir. Normal bir ayakkabıdan daha yüksek maliyeti olan bu ayakkabılar kişinin ayağının hava almasını sağlayarak herhangi bir yara oluşumunu ve mantarı önler. Böbrek ve göz gibi çok ince kılcal damarlardan oluşan organlarda mikroanjiyopati adı verilen durum görülür. Böbrek etkilendiğinde nefroloji uzmanına başvurması gerekir. İlerleyen diyabet, kronik böbrek yetmezliği ve diyalize neden olabilir. Gözde retinopati ve tedavi edilmediğinde körlüğe kadar gidebilen bir tablo görülebilir. Bu nedenle diyabet hastasının düzenli olarak nefroloji ve göz muayenelerini yaptırması gerekir. Kalp damarı, ayak damarında orta ya da büyük çaplı damarların tıkanması görülebilir. Buna makroanjiyopati adı verilir. Bu durum ampute adı verilen parmak, organ, doku kayıplarına neden olarak ayak kesilmelerine yol açabilir. Bu nedenle diyabet hastasının düzenli olarak kardiyolojik muayenelerini yaptırması gerekir.


9 yıl önce