|

Kök hücre nakliyle parkinson tedavisi

Kök hücre ile tedavinin tartışıldığı sempozyuma katılan İsveç Lund Üniversitesi'nden Deniz Kirik, kök hücre nakliyle parkinson hastalığını tedavi ettiğini açıkladı

00:00 - 8/09/2006 Cuma
Güncelleme: 23:24 - 7/09/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Kök hücre nakliyle  parkinson tedavisi
Kök hücre nakliyle parkinson tedavisi

Türkiye Bilimler Akademisi Kök Hücre Çalışma Grubu öncülüğündeki Kök Hücre Biyolojisinde Güncel Kavramlar ve Klinik Uygulamalar Sempozyumu'na dünyaca saygın araştırmacılar katıldı. The Marmara Oteli'ndeki sempozyuma, kök hücre tedavisinin geçerliliği ve uygulanan yöntemler hakkında yapılan tartışmalar damgasını vurdu.

İskelet Kası Tamirinde Erişkin Kök Hücreler başlıklı sunum yapan Paris Pasteur Enstitüsü'nden Didier Montaras, kas hastalıklarının tedavisi için yaptığı çalışmaların küçük adımlarla ilerlediğini, çünkü üzerinde çalışacak kas dokusu bulamadığını anlattı. Montaras ilk hedefinin doğumsal kas hastalıkları, kalp hastalıkları ve kas erimesine çözüm bulmak olduğunu belirtti. Bunun için en az yirmi yıla ihtiyacı olduğunu kaydeden Montaras, omurilik hastalıklarını kök hücre tedavisiyle iyileştirdiğini iddia edenlere tepki göstererek, "Omurilik tamiri yaptığını söyleyen Çinli doktorların tedavileri bilimsel otoriteler tarafından kanıtlanmış değil ve önerileri bilimsel çevrelerce kabul görmüyor. Uyguladıkları metodlar ne bilimsel ne de ahlaki. İnsanların parasının sömürüyorlar. Tedavi başarılarını hastalara 'kendini nasıl hissediyorsun' sorusuyla ölçüyorlar. İyi haber şu ki Çinli doktorların girişimlerinden sonra hastalar kendini kötü hissetmiyor" dedi.

PARKİNSON HASTALARI İLACA GEREK DUYMUYOR

Parkinson hastalarının tedavisi üzerine konuşan Lund Üniversitesi araştımacısı Deniz Kirik ise "Kök hücre Parkinson hastaları için büyük bir umut" olduğunu vurguladı. Beynin bir bölümünden alınan kök hücrelerinin parkinson hastalığının oluştuğu bölgeye nakledildiğinde olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Kirik, "15 yıldır

bu tedavi ile yaşamını sürdüren hastalar var ve ilaç tedavisine gereksinim duymuyorlar. Hareket zorluğu çeken hastalar bu tedavi sonunda çok hareketli oluyor.” dedi. Beyin hücrelerinin kendini yenileme kapasitesi olduğunu ifade eden Kirik, şunları söyledi: “Beynin koku alma bölgesinde kök hücreler bulunuyor. Bu hücreleri alıp, kültür ortamında çoğaltıp tedavide kullanabilmek için uğraş veriyoruz. Beyin hücrelerindeki başarı şeker hastaları için de kullanılabilecek.”


18 yıl önce