|

Kolon kanserinde öndeyiz

Türkiye Gastroenteroloji Derneği Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, "Kolon kanserinin Türkiye'de görülme sıklığı dünya ortalamasının altında. Bunun nedeni Türk insanının daha çok sebzeyle yeşillik ve tahılla beslenmesi" dedi.

Aa
00:00 - 13/09/2013 Cuma
Güncelleme: 11:17 - 13/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Kolon kanserinde öndeyiz
Kolon kanserinde öndeyiz

Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından Kemer'in Beldibi beldesindeki bir otelde düzenlenen 30. Ulusal Gastroenteroloji Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Tözün, yaptığı açıklamada, kolon kanserinin dünyada hızla yayılan kötü huylu tümörlerin başında geldiğini kaydetti. Avrupa'da her yıl yaklaşık 200 bin kişinin kolon kanserinden öldüğüne değinen Tözün, kolon kanserinin genelde genetik özelliğe sahip olduğunu belirtti.

Kolon kanserinin et beni denilen yapılardan geliştiğini dile getiren Tözün, gelişme sürecinin 5 ile 10 yıl arasında değiştiğini söyledi.

Kolon kanserinin Türkiye'de kadınlarda en sık görülen ikinci, erkeklerde ise üçüncü kanser türü olduğunu bildiren Tözün, "Kolon kanseri önlenebilir bir kanser. Avrupa Parlementosu bununla ilgili 2001'de bir deklarasyon yayınladı ve tüm ülkeleri önlem almaya çağırdı. Bu önlem de topluma dayalı taramadır. Kolon kanserinde topluma dayalı tarama yapılması gerekiyor. Avrupa'da yeni katılanlarla 12-13 ülke topluma dayalı tarama yapıyor" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığının 2008'de Avrupa Birliğinden bir fon aldığını ve Türkiye Gastroenteroloji Derneği ile ortak bir proje geliştirerek topluma dayalı tarama başlattıklarını anlatan Tözün, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre kolon kanseri dünyada erkeklerde yüzbinde 20,3, kadınlarda da yüzbinde 13,2 oranında görülüyor. Kolon kanserinin Türkiye'de görülme sıklığı dünya ortalamasının altında. Bunun nedeni Türk insanının daha çok sebzeyle yeşillik ve tahılla beslenmesi" diye konuştu.

Tözün, ailesinde kanser olan kişilerin mutlaka taramaya girmesi ve sürekli kontrolden geçmesi gerektiğini kaydetti.

11 yıl önce