|

Robotik cerrahide bir ilk!

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesinde Prof. Dr. Aydın Dalgıç, Prof. Dr. Gökhan Yağcı ve Doç. Dr. Hakan Sözen'den oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla, 37 yaşındaki erkek hasta, eşinden robotik cerrahi tekniği kullanılarak alınan böbrekle hayata tutundu.

Aa
00:00 - 11/10/2013 Cuma
Güncelleme: 12:34 - 11/10/2013 Cuma
Yeni Şafak
Robotik cerrahide bir ilk!
Robotik cerrahide bir ilk!

Genetik bozukluğa bağlı tek böbrekle dünyaya gelen hastanın, zamanla böbreğinde taş ve enfeksiyon nedeniyle yetmezlik oluştu. Son dönem böbrek yetmezliği tanısı ile GÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Bölümü'ne müracaat etti. Organ Nakli Konseyi'nde nakil kararı çıkan hastaya, 34 yaşındaki hayat arkadaşı böbreğini verdi.

Robotik cerrahi tekniği uygulanarak yapılan ameliyat, "Türkiye'de bir üniversite hastanesinde ilk kez" gerçekleştirildi.

GÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Dalgıç, organ nakli ameliyatlarında robotik cerrahi kullanılmasının, dünyanın gelişmiş sağlık merkezlerinde yeni bir uygulama olduğunu belirtti.

GÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin, robotik cerrahi kullanımı konusunda Türkiye'nin lider kurumlarından biri olduğunu ifade eden Dalgıç, "Söz konusu ameliyat, Türkiye'de ilk kez bir üniversite hastanesinde uygulanmıştır" dedi.

Dalgıç, yaklaşık üç saat süren amealiyatla hastanın eşinden robotik cerrahi ile alınan böbreğin, başarılı bir şekilde alıcıya nakledildiğini söyledi.

Alıcı ile vericinin sağlık durumları hakkında bilgi veren Dalgıç, "Her iki hasta da normal organ fonksiyonları ile sağlıklarına kavuştu. Verici hasta, ameliyat sonrasında 48. saatte, alıcı hasta ise ameliyat sonrası 6. günde taburcu olma aşamasına geldi" diye konuştu.

11 yıl önce