|

Neye ‘Hayır’ dediklerini bilmiyorlar

Yeni Şafak muhabirleri, fındığın başkenti Giresun’da referandum için nabız yokladı. Kararsızların az rastlandığı şehirde ‘Evet’ açık ara önde gidiyor. Referandumu ülke meselesi olarak gören Cansu Güvenç, “Ülkemizde bu kadar hain varken, ülkem için vatan için evet diyorum. Hayır’cıların neye hayır dediklerini bildiklerini sanmıyorum. Ama ben neye ‘Evet’ diyeceğimi çok iyi biliyorum” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:33 - 20/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Neye ‘Hayır’ dediklerini bilmiyorlar
Neye ‘Hayır’ dediklerini bilmiyorlar

İl il gezerek Türkiye'nin fotoğrafını çeken Yeni Şafak ve TVNET ekibi fındığın başkenti Giresun'da. Kentte yağmurlu bir hava karşılıyor bizleri. Kararsızların az rastlandığı Giresun, kararını vermiş gözüküyor. Ağırlık 'Evet'den yana oy kullanacağını söyleyen Giresunlular, diktatörlük gelecek iddialarına prim vermiyor.



GÜÇSÜZ BİR TÜRKİYE İSTİYORLAR


18 madde ülkenin geleceği için olumlu baktığını söyleyen Salih Sağlam, “Bunu bir parti meselesi olarak görmemek lazım. Gençlere öz güven gelecek” dedi. Sağlam, soy ismine atıf yaparak, “Sağlam bir şekilde Evet diyeceğim” diyor. Oğuzhan Kalmuk da, "Diktatörlük geleceğini söylüyorlar. Diktatörlükte beş artı beş seçim olur mu. Avrupa'nın bizim üzerimizde oynadığı oyunları görmek lazım. Güçsüz bir Türkiye istiyorlar" dedi.




NEYE HAYIR DEDİĞİNİ BİLMİYORLAR


Referandumu ülke meselesi olarak gören Cansu Güvenç, “Ülkemizde bu kadar hainler varken, terör örgütleri varken ve hepsi hayır derken evet demeyi particilik olarak görmüyorum. Ülkem için vatan için evet diyorum. Hayır diyen kesim, bilinçsizlikten ve çok bilmemekten hayır dediklerine inanıyorum“ dedi.



YÖNETİM DAHA İYİ OLACAK


İstikrara vurgu yapan Mustafa Kefelioğlu, “Milletin bekası için, daha önce koalisyon dönemlerinden çok çekmiş. Yeni sistemde istikrar olacak. Tek başlılık diyorlar ben buna katılmıyorum, yönetim daha iyi olacak” değerlendirmesinde bulundu.







Gençlerimizin neyi eksik


AK Parti iktidarı ile Türkiye'nin büyük bir kalkınmaya girdiğini söyleyen Okan Kılıç, “Bu kalkınmadan rahatsız olanlar tabii hayır diyecek. Bizler bu büyümenin farkındayız. Sıkıntılar yok mu var. İnşallah onlarda bu yeni sistem ile ortadan kalkacak. Dünyaya gür sesimizi duyurmanın vakti geldi. Gençler daha erken yaşta Meclis'e girecek. Onlara bir güven gelecek. Avrupa'nın gençlerinden bizim gençlerimizin ne farkı var. Bu gençler darbe gecesi vatan, bayrak için sokağa döküldü. Gençlere sahip çıkılmasını çok olumlu buluyorum” diyor. Şerivan İşineri ise, güçlü bir Türkiye için oyunun renginin evet yönde olacağını söylüyor. İşineri, “Avrupa'da şuan İslamafobi oluşturulmaya çalışılıyor. Kesinlikle bizim evet dememiz gerekiyor. Güçlü bir nesil için evet dememiz gerekiyor. CHP'nin söylemleri mantıklı gelmiyor. Kaldı ki söyledikleri ile yaptıkları kendileriyle çelişiyor. Onlar şuanda yanlış bir yoldalar.







Türkiye büyük
güç olacak


Eskiden vatandaşın görüşüne başvurulmadığını aktaran Halis Nacakcı, “Yeni sistemin doğru olduğu kanaatini taşıyorum. Doğru varsa doğrunun yanında olacaksın. Sonuçta başkanı kim seçecek sen seçeceksin. Bizim fikirlerimizin sorulması son derece önemli. İnsana değer verildiği anlaşılıyor. Bir düzen kurulmuş ve hakkı sonuna kadar verilmiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 52 oy ile gelmiş. Kendini yargılatır mı. Kendisini yargılatan bir sistem getiriyor. Dünya'da mazlumlara sahip çıktığı için mi diktatör oluyor. Bu sistemden padişahlık falan çıkmaz. Boşuna bağırıp çağırmasınlar” ifadelerini kullandı. 16 Nisan'ın Türkiye için yeni bir Türkiye'yi anlattığını söyleyen Negahan Koçyiğit, “Ben de evet diyeceğim. Türkiye, dünyada daha büyük bir güç olacak ” dedi.




PKK'ya hayır darbeye hayır


Yeni Şafak'ın Giresun'da görüştüğü gençler kararlarını 'evet'ten yana kullanacaklarını söylüyor. Referandumu ülke meselesi olarak gördüklerini dile getiren Giresunlu gençler, Yeni Kapı ruhunun sürdürülmesi gerektiği görüşünde. Gençler, “PKK'ya hayır, Kandil'e hayır, darbecilere hayır. Büyümeye evet, istikrara evet, kalkınmaya evet” diyor.



Koalisyonlar bitiyor


Yeni Şafak seçim ekipleri Tekirdağ'da halkın nabzını tuttu. Türkiye'nin sivil bir anayasa ile özüne döneceğini savunan Tekirdağlılar, özellikle birlik ve beraberlik için referandumda “Evet” diyeceğini ifade ediyor.





Türkiye siyasetinde önemli bir viraj kabul edilen 16 Nisan'a geri sayım sürüyor. Yeni Şafak ve tvnet'in kamuoyunun nabzını tuttuğu Anadolu Turu kapsamında Tekirdağlılarla konuştuk. Vatandaşlardan Mahmut Yağbasan, “Türkiye'nin geleceğimiz için çocuklarımız için sivil bir anayasanın adımları atılıyor. Koalisyonlar son bulacak ülkedeki terör odaklarının tekerlerine çomak sokulacak. 18 madde özelinde yetmez ama evet” dedi. Yağbasan, paketin de çok profesyonelce hazırlandığını söyledi. Namık Kemal Üniversitesi Hemşirelik bölümü son sınıf öğrencisi Ahmet Yılmaz, referandumda tercihini evetten yana kullanacağını söyledi.



GENÇLERE UMUT VERDİ


Yılmaz, bu kararı vermesinde birlik, beraberlik ve istikrar gibi etkenlerin önemli olduğunu vurguladı. 18 yaş maddesinin gençlere umut vadettiğini söyleyen Yılmaz, bu anayasayla birlikte milletvekili olma umudum arttı. Yılmaz, “Muhalefetin tavrına bakıyorum. Onlardan çok tepki geldiği zaman anlıyorum ki doğru yoldayım diyordu. Avrupa ve muhalefetin de tavrı ortada. O yüzden kimse endişe etmesin bu ülke doğru yolda”



Geçmişle bugünün farkını biliyorum


Şaban Örnek: Bugüne kadar 17 ülke gezdim. Şu topraklar üzerinde yaşayan insanlardan daha şanslısına da rastlamadım. Avrupa'da demokrasi diyorlar, çok gezdiğim için biliyorum işin aslı hiç öyle değil. Eskiden söylüyordum kimse inanmıyordu. Son günlerde yaşananlar beni de haklı çıkardı. Kararımız evet olacak. Geçmiş ile bugün arasındaki farkı yaşım itibariyle görebiliyorum. Türkiye'nin daha iyi noktalara ulaşacağına inanıyorum. Örnek yaklaşık 30 yıldır ticaretle uğraşıyor.



KİRLİ PAZARLIKLARA SON


Adem Okur: Maddeleri tek tek okuyan bir kişinin evet dememe imkanı yok. Ülkemizde koalisyonların kirli pazarlıkların önüne geçilecek. Halkın kendi iradesini sandığa yansıttığı bir manzara ortaya çıkacak. Almanya ve Hollanda'nın tavrından sonra bazı şeyleri daha net görmeye de başladık. Bu referandum milletin ayağa kalkması için çok önemli bir vesile olacak.




















#Yenişafak
#16 Nisan 2017
#Anayasa referandumu
#AK Parti
7 yıl önce