|

Tek başına iş başına

Türkiye seçimini yaptı ve ‘istikrar’ diyerek AK Parti’yi tek başına iktidara taşıdı. İki kişiden birinin oyunu alarak yüzde 10’a yakın artış gösteren AK Parti, yüzde 49.4 oy oranına ulaştı. Tüm illerde oyunu artıran AK Parti, 12. sandık yarışından da zaferle çıktı. Rakiplerine büyük fark atan AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin aldığı oyların toplamından daha fazla oy aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/11/2015 lundi
Güncelleme: 08:38 - 2/11/2015 lundi
Yeni Şafak

Türk siyasi tarihinde büyük bir başarıya imza atan AK Parti dünkü seçimlerde sandıktan zaferle çıktı. 12. sandık yarışından da iktidar olarak çıkmayı başaran AK Parti, geçirdiği beş genel seçimde de rakiplerine büyük fark attı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında ikinci kez seçim yarışına giren AK Parti, yine Türkiye'nin her bölgesinden destek alan tek parti olarak öne çıktı. Resmi olmayan rakamlara göre AK Parti yüzde 49.4 oy alarak sandıktan ilk parti çıktı. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 41 oy alan ancak hükümeti kuracak milletvekili çoğunluğunu yakalayamayan AK Parti, Hakkari, Şırnak ve Tunceli'de vekil çıkaramadı. AK Parti, 7 Haziran'da vekil çıkaramadığı Iğdır ve Ağrı'da birer vekil çıkardı. 7 bölgede oyunu artıran AK Parti, 316 vekil çıkardı. AK Parti, İç Anadolu ve Karadeniz'de MHP'ye, Doğu ve Güneydoğu illerinde de HDP'ye kaptırdığı oyları geri aldı.



HER SEÇİMDE İLK PARTİ


Türk siyasi hayatına 2001'de adım atan AK Parti, 15 ay sonra 3 Kasım 2002'de yapılan genel seçimlerde iktidara geldi. İlk seçiminde yüzde 34.6 oy alan AK Parti, tek başına iktidar oldu. AK Parti, ilk zafer sonrası girdiği tüm yarışlarda da halkın tercihi olmayı başardı. Bugüne kadar AK Parti, biri tekrar seçim olmak üzere beş genel seçim, üç yerel seçim, iki referandum ve bir Cumhurbakanlığı seçiminde halkın ilk tercihi olarak tarihe geçti.



2015'TE İKİ ZAFER BİRDEN


AK Parti, 11. sandık yarışına Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında gitti. 7 Haziran öncesi çözüm sürecine yönelik sabotajlar, 6-8 Ekim olayları ve çok sayıda tartışma gündemdeydi. Buna karşın halkın yüzde 40.9'unun oyunu alan AK Parti, tek başına iktidara gelememesine karşın sandıktan ilk sırada çıkmayı başardı. 12. sandık galibiyeti ise 1 Kasım seçimleriyle geldi. İşte AK Parti'nin önde çıktığı iller şunlar:



ORDU'DA OYLARINI ARTIRDI


Liste başı olan Numan Kurtulmuş, ikinci sırada yer alan Oktay Çanak, üçüncü sırada yer alan Metin Gündoğdu ile dördüncü sırada yer alan Ergün Taşçı Meclis'e girmeye hak kazandı. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 52.9 olan oy oranını yüzde 63.1' e yükseltti.



RİZE'DE OYLAR ARTTI


7 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'de 3'te 3 yapan AK Parti, 1 Kasım seçimlerine de 3 vekili Meclis'e gönderdi. Bununla birlikte AK parti 7 Haziran'da yüzde 66.6 olan oy oranını yüzde 75.8' yükseltti. Birinci sırada Hasan Karal, ikinci sırada Hikmet Ayar, üçüncü sırada Osman Aşkın Bak Meclis'e gitmeye hak kazandı.



SAKARYA'DAN 5 VEKİL


Sakarya'daki 7 milletvekili kontenjanının 5'ine sahip olan AK Parti, mevcut iki milletvekilini liste dışı bırakmıştı. Adaylık başvurusunda bulunmayan eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yerine aday gösterilen Ayhan Sefer Üstün ilk sıradan Meclis'e girmeye hak kazandı Şaban Dişli ikinci, Mustafa İsen üçüncü, Ali İhsan Yavuz dördüncü, Recep Öncüoğlu beşinci, sıradan Meclis'e girdi.



ALA BURSA EROĞLU AFYON


AK Parti, mevcut 7 milletvekilinin de seçim çevresini değiştirmişti. Bu kapsamda, Amasya yerine Isparta 2. sıradan aday gösterilen Sait Yüce, Antalya'dan Mersin'e kaydırılan Lütfi Elvan, Diyarbakır yerine memleketi Bingöl'den birinci sıradan aday olan Cevdet Yılmaz, Erzurum'dan Bursa 2. sıraya kaydırılan Efkan Ala, İzmir yerine memleketi Afyon'dan aday gösterine Veysel Eroğlu, Şanlıurfa yerine İstanbul 3. Bölge'ye yerleştirilen Nureddin Nebati Meclis'e girmeye hak kazandı.



IĞDIR VE AĞRI'DA DENGELER DEĞİŞTİ


Bir önceki seçimde AK Parti'nin vekil çıkaramadığı Ağrı, Hakkari, Iğdır, Şırnak ve Tunceli'de dengeler değişti. AK Parti, Iğdır ve Ağrı'da yeniden birer vekil kazandı.



DANIŞMANLARI MECLİS'TE


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanlarından Ali İhsan Arslan Ankara, Aydın Ünal Ankara, Erdoğan'ın avukatı Ali Özkaya Afyonkarahisar, Başbakan Davutoğlu'nun danışmanlarından Ertan Aydın Ankara, Vedat Bilgin Ankara, Taha Özhan Malatya, Durmuş Ali Sarıkaya İstanbul, Davutoğlu'nun doktoru Celil Göçer de Tokat'tan seçildi.



CHP VE MHP'NİN KALELERİNİ ALDI


AK Parti, en yüksek oy oranına ulaşarak tek başına iktidarı yeniden elde ettiği 1 Kasım seçimlerinde 7 ilde fark atarak, CHP ve MHP'nin kalelerini aldı. Türkiye genelinde tüm illerde en az yüzde 4 ve üzerinde oy artışı elde eden AK Parti, bazı illerde ise deyim yerindeyse tam bir oy patlaması gerçekleştirdi. Bu kapsamda AK Parti Ardahan, Çanakkale, Eskişehir, Kars, Mersin, Osmaniye ve Zonguldak illerini geri aldı.



MEHDİ EKER İSTANBUL'DAN


Diyarbakır'dan aday olduğu tüm seçimlerde AK Parti'den seçilen Mehdi Eker, 3 dönem kuralı gereği 7 Haziran seçimlerinde aday olamamıştı. Bu kez İstanbul'dan seçildi. 7 Haziran'da 3'üncü dönemi dolan ancak 3 dönem kuralınının esnetilmesiyle yeniden aday gösterilen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman yerine Gaziantep'ten Meclis'e girdi.



ŞANLIURFA'DA ARTI 2 VEKİL


2011 seçimlerinde Şanlıurfa'dan aday gösterildiğinde bölge aşiretleri arasında önemli ittifaklar geliştirmesiyle bilinen Faruk Çelik de 7 Haziran seçimlerinde 3'üncü dönemi olduğu için aday olmamıştı. 7 Haziran'da 7 vekil çıkaran AK Parti, bu seçimde vekil sayısını iki artırarak 9 çıkardı.







#1 kasım seçimleri
#seçim sonuçları
#ak parti
#seçimler
il y a 8 ans