|

İstikrara Evet

Yeni Şafak ve TVNET ekibinin sorularına cevap veren Amasyalı vatandaşlar 16 Nisan’daki halk oylamasının önemine dikkat çekerek, ‘istikrara evet, koalisyona hayır’ mesajı veriyor. Hayırcıların tek adamlık söylemlerine, “Erdoğan bugün var yarın yok. Onun için yapılmış bir şey değil” şeklinde cevap veren Amasyalılar, “Bu teklifi CHP yapsa yine ‘Evet’ derdik” diyorlar.

Yeni Şafak
04:00 - 23/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:28 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
İstikrara Evet
İstikrara Evet

Anadolu'yu gezerek 16 Nisan'daki halk oylamasıyla ilgili vatandaşın nabzını tutan Yeni Şafak ve TVNET ekibinin Samsun'dan sonraki durağı Amasya oldu. Şehzadeler şehri olarak bilinen Amasyalı vatandaşlar 'istikarara evet, koalisyona hayır' mesajı veriyor. Evetin önde gittiği kentte bazı vatandaşlar ise anayasa değişikliği ile ilgili çekimser olduklarını ve henüz karara varmadıklarını söylüyor. Amasya halkı, Hayırcıların tek adamlık söylemlerine, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün var yarın yok. Onun için yapılmış bir şey değil” şeklinde cevap veriyor. Bu teklifi CHP sunsa dahi sonuna kadar destek vereceklerini belirten vatandaşlar 18 maddeden diktatörlük çıkmayacağını ve Meclis'in daha aktif çalışacağını dile getiriyor.



EN AZ YÜZDE 60 DİYOR


1 Kasım seçimlerinde AK Parti'ye yüzde 51.5, MHP'ye 20.6 oy destek veren Amasya'da 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'a ise yüzde 51.79 oy çıkmıştı. Amasyalılar 16 Nisan'dan memleketlerinden yüzde 60'ın üzerinde bir evet çıkacağını söylüyorlar.


BİZİM İYİLİĞİMİZİ İSTEMİYORLAR


2002'den beri AK Parti'ye oy verdiğini ve 'evet' çıkmasını istediğini belirten Behlül Karaca tek adamlık söylemlerine inanmadığını söyledi ve ekledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün var yarın yok. Bu onun için yapılmış bir şey değil.” Avrupa'nın Türkiye ile ilgili skandal kararlarını hatırlatan Karaca, “Bizim iyiliğimizi istemiyorlar. Bunun için de 'evet' diyeceğim” ifadelerini kullandı. Paketi incelediğini ve Türkiye'nin geleceği için faydalı olacağına inandığını söyleyen Karaca şöyle devam ett: “Bu teklifi CHP yapsa yine 'Evet' derdim. 18 yaşındaki gençlerin milletvekili olmasının da faydalı olacağına inanıyorum. Niye yapamasınlar? Güvenmemiz lazım. Ama eğitimin de buna göre yapılması gerekiyor.”



PAKET HAYIRLI OLUR


Amasya'nın ressamlarından Hürrem Özerden, şu an için kararsız olduğunu ancak, Almanya, Hollanda gibi ülkelerin Türkiye'ye kafa tutmasının sebebinin güçlü Türkiye görmek istemedikleri için olduğunu kaydederek, “Bu memleket bizim, başka Türkiye yok” dedi. Eskiden CHP'ye de oy verdiğini aktaran Özerden, 15 Temmuz darbe girişimine de değindi. Türkiye'nin çok büyük bir badire atlattığını söyleyen Özerden, “FETÖ 40 yıl uğraşmış Türkiye'yi bitirmek için içten içe adam yerleştirmiş. Darbe gerçekleşmiş olsaydı başımızda bu hainler olacaktı. Çok büyük bir badire atlattık. İnşallah bu paket geleceğimiz için faydalı olur” diye konuştu.



KOALİSYONA 'HAYIR'


Kani Uysal, 16 Nisan'dan sonra Türkiye'nin daha da güçleneceğine inandığını belirterek, “Koalisyonlardan çok çektik, artık böyle şeylerin olmayacağına” inanıyorum dedi. Halkoylamasında 'Hayır' sonucunun çıkmasının kendisini üzeceğini kaydeden Uysal, “Bu yüzden 'Evet'i destekleyeceğim” diye konuştu.




MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR


AK Parti iktidara geldiğinde ilk okulu okuduğunu söyleyen Sedanur Aşçı, “Şu an gelişmiş bir ülkeyiz. Avrupa bizim üzerimize geliyor. Meyve veren ağaç taşlanır misali. Onlar bizim büyümemizi istemiyorlar. Hükümet güzel işler yaptığı için onların zoruna gidiyor. Bunları görüp hayır verenleri anlamıyorum" diye konuştu.







Liderler başkanlığı savundu


MHP'li olduğunu belirten Zeki Şenyüz, “Cumhurbaşkanımız ve Devlet Bahçeli'nin dik duruşu için 'Evet' diyorum. İkisi de delikanlı bir duruş sergiliyor. Avrupa'ya ders vereceğiz” dedi. Türkiye'nin temelinin sağlam olduğunu vurgulayan Şenyüz şöyle devam etti:



“Daha önce Ecevit


gidiyordu, Demirel gidiyordu para istiyordu. Ama şimdi Başbakan gidiyor, para vermeseler de umurunda değil. Bize hiçbir şey yapamazlar. 18 yaş düzenlemesini de olumlu buluyorum. Türk milletinden ne cevherler çıkar. Bugün 18 yaşında bu memleketi idare edecek gençlerimiz var.” Şenyüz, Adnan Menderes, Turgut Özal, Muhsin Yazıcıoğlu'nun fotoğraflarını göstererek, “Bu liderler başkanlık sistemini savundular. Onların hayalini Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek” diye konuştu.



Maddelerde diktatörlük yok


Mehmet Yivli de tabi ki evet diyenler arasında. 18 maddeyi olumlu algıladığını söyleyen Yivli, “Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi bir liderliği var. 15 senedir Türkiye'ye yaptıkları ortada. Bu hizmetlerin üzerine bu sistem ile daha da koyacağına inanıyorum. Tek adamlık diktatörlük diyorlar, ben maddelere baktım böyle bir şey göremedim. Vatandaşı yalanlarla kandırmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Yivli, Amasya'nın genelinde evet oyunun önde gittiğini ve yüzde 60'a yakın bir oyun çıkacağını sözlerine ekliyor.



Yeni sistem milletin gücünü artıracak


Yeni sistemle hem milletvekillerinin hem cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilecek olmasının milletin gücünü ve önemini arttıracağını söyleyen Pendikliler, ekonomik kalkınmanın da hızlanacağını belirtiyor.


Yeni Şafak ve TVNET ekibi İstanbullulara halkoylamasını sormaya devam ediyor. Bu sefer Pendik'e giden ekibimiz Pendik meydanında vatandaşlarla biraraya gelerek halkoylamsıyla ilgili görüşlerini sordu. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle devletin en tepesinin milletin oyuyla belirleneceğini belirten Pendikliler milli iradenin gücünü ve önemini arttıran sistemi destekleyeceklerini belirtti.







SİYASET HALKA YAKLAŞACAK


Hukuk fakültesi öğrencisi Muaz Esat Maman: “Parlamenter sistemde sadece milletvekillerini seçiyorsun. Cumhurbaşkanını milletvekilleri kendi arasında belirliyordu. Ancak cumhurbaşkanlığı sistemiyle halk, hem milletvekillerini hem cumhurbaşkanını seçme hakkına sahip olacak. Milli iradenin gücü ve önemi artacak. Siyaset halka daha yaklaşacak. Bu yüzden 'Evet' diyorum.”



EKONOMİYE OLUMLU YANSIR


Sercan Kıraç: “Pendik'te esnaflık yapıyorum. Bizim için önemli olan piyasanın hareketlenmesi. Onun için de ekonominin güçlü olması gerekiyor. Ekonomi ile siyaset biribirini doğrudan etkileyen iki unsur. Yeni sistemle koalisyonların bitmesi, yürütmenin tek başlı işlemesiyle ekonomik kalkınma hızlanacağı için 'Evet' diyeceğim.”







Bir an önce geçilmeli


Yeni Şafak ve TVNET referandum ekibini ziyaret eden Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili şunları söyledi: “Ben Türkiye'nin bir an önce başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini düşünüyorum zira başkanlık seçimlerinin yaşandığı akşam başkan belli olacak, hükümet ve kabine krizi yaşanmayacak. Bu açıdan bakıldığında hükümetler güç gruplarının anlaşması veya çatışması ile değil, tamamen halkın tercihleriyle oluşacak."













#Anayasa referandumu
#16 Nisan 2017
7 yıl önce