|

Türk halkı sandık başına gidiyor

Türkiye'de 16 Nisan'da anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına gidilecek. 55 milyon seçmenin oy kullanacağı referanduma ilişkin detaylar belli oldu.

Yeni Şafak
16:50 - 6/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 16:57 - 6/04/2017 Perşembe
AA
İngiltere'nin başkenti Londra'da Türk seçmenler anayasa değişikliği referandumu için oy kullanıyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'da Türk seçmenler anayasa değişikliği referandumu için oy kullanıyor.

Türkiye'de 16 Nisan'da anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına gidilecek.

Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282'sini oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Halk oylaması için cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi 9 Nisan'da sona erecek. Peki, Türk halkı bu referandumda neyi oylayacak? Tüm detaylarıyla 16 Nisan referandumu:

55 milyon seçmen sandık başına gidiyor


Türkiye'de 16 Nisan'da anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına gidilecek.Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. 

Halk oylaması için cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi 9 Nisan'da sona erecek. 





Seçmen bilgi kağıdı olmayanlar da oy kullabilecek


Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek. 

Belge ibrazı şart

Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak. 


Mühürde 'tercih' yazacak

Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.  

Oy kullanma saatleri


Seçmenler, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 saatlerinde oy kullanacak.

Diğer illerde oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olacak.Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

Sandık Kurullarında 10 siyasi parti görev alacak


Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 23. maddesi gereğince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler de belirlendi.

Buna göre, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına üye verebilecek.

 


Propaganda yasakları 18.00'da


Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimi kapsamında, 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları 9 Nisan'da başlayacak.


Yasaklar 15 Nisan 18.00'da başlıyor

Buna göre, propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek.Siyasi partiler, radyo ve televizyon kanalları ile yazılı, sözlü ve görsel basında yapacakları propagandalarda, Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek. Oy verme gününden önceki 24 saate kadar siyasi partiler radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj ve panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecek.

#Türkiye
#16 Nisan
#Referandum
7 yıl önce