|

YSK, sandık taşımaya 'yetkim yok' dedi

YSK, 1 Kasım seçiminde güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurullarından gelen talepleri oy çokluğuyla reddetti. YSK, sandıkların yerinin belirlenmesiyle ilgili yetkisinin olmadığına karar verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2015 Pazar
Güncelleme: 03:30 - 4/10/2015 Pazar
Yeni Şafak

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bazı ilçe seçim kurulları, güvenlik nedeniyle kimi mahallelerdeki sandıkların başka yerlere taşınması yönündeki taleplerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) iletmişti. Talepleri değerlendirmek üzere dün toplanan YSK, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin, ilçe seçim kurullarından gelen talepleri oy çokluğuyla reddetti. YSK, sandık yeri belirlenmesiyle ilgili yetkisinin olmadığına karar vererek, 'seçimin güvenliği ile ilgili konularda yetkili değilim' dedi. YSK, Anayasa'nın Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetiminin yer aldığı 79. maddesi ile Milletvekili Seçim Kanu'nun 42. maddesine aykırı hareket etti.



SEÇİM DÜZENİ YSK'NIN GÖREVİ


Anayasa'nın 79. maddesinde, “Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, görevi Yüksek Seçim Kurulunu'ndur" hükmü yer alıyor. Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 42. maddesinde ise, “Yüksek Seçim Kurulu, milletvekili seçimlerinin sağlık ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla gerekli ilke kararları almaya yetkilidir" şeklinde belirtiliyor. YSK'nın seçimlerden sorumlu olmasına rağmen bu konuda 'yetkim yoktur' diyerek Anayasa'ya aykırı karar aldı.



İLÇE SEÇİM KARARLARINI KALDIRDI


Cizre İlçe Seçim Kurulu, geçtiğimiz günlerde 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde üç mahallede sandıkların güvenlik gerekçesiyle başka mahallelerde kurulması kararı almıştı. YSK tarafından kararın onaylanması halinde 66 bin 297 seçmenin olduğu Cizre'de Cudi, Nur ve Sur mahallelerindeki sandıklar Dicle, Şah ve Yafes mahallelerinde kurulacaktı. YSK'nın sandık taşıma talebini reddetmesinin bütün İlçe Seçim Kurulu Kararları'nı kaldıracağı, YSK'nın kararlarının bağlayıcı olduğu belirtildi.



ANAYASA'YA DA KANUNLARA DA AYKIRI


AK Parti'nin YSK temsilcisi Şeref Malkoç, “YSK, sandıkların yerinin belirlenmesiyle ilgili yetkisinin olmadığına karar verdi. YSK'nın kararları Anayasa'ya göre kesindir. Bu karar Anayasa'ya, kanunlara aykırıdır" açıklamalarında bulundu. Malkoç, Anayasa'nın YSK'ya seçimlerin düzen içinde yürütülmesi konusunda sorumluluk verdiğini anımsatarak, “YSK'ya sorumluluk yüklenmişken, YSK oy çokluğuyla reddetti. Hepimiz uyacağız. Anayasa'nın gereği budur. Ama biz eleştirilerimize devam edeceğiz. YSK'nın seçimlerden sorumlu olmasına rağmen bu konuda yetkim yoktur demesi gerçeğe de Anayasa'ya da hukuka da aykırıdır" ifadelerini kullandı.



YSK, 'Haydi Bismillah'ı yeniden yasakladı


Dünkü toplantıda, YSK, kanunda hüküm olmamasına rağmen AK Parti'nin 'Haydi Bismillah' şarkısını tekrar itiraz üzerine yasakladı, hatta yasağı genişletti. Bunun üzerine değerlendirmelerde bulunan Malkoç, “Halbuki 298 sayılı Kanun'un 58. maddesi propaganda da sadece matbuat ve basılı ilanları kapsıyor. YSK bu konuda yetkili olmamasına rağmen ve kanunda sözler, görüntüler yasak edilmemesine rağmen kendini TBMM yerine koydu ve 'Haydi Bismillah'ı yasakladı" diye konuştu. Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik önceki gün yaptığı, “Bugüne kadar pek çok köy veya mahalledeki seçmenlerin oy kullanacağı sandığın, başka bir köy veya mahalleye kurulmasına dair İlçe Seçim Kurulu ve YSK kararları vardır. Burada önemli olan, bu yönde bir kararı gerekli ve zorunlu kılan haklı gerekçenin olup olmadığıdır çünkü Anayasa ve yasalar, bu yönde bir karar alınmasına engel değildir" demişti.


#1 kasım seçimleri
#ysk
#sandık taşıma
9 yıl önce