|

SMA hastalığı nedir? SMA belirtileri nelerdir?

SMA hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? Bir televizyon programında konuşulan ve vatandaşlar tarafından da merakla beklenen SMA hastalığı nedir? İşte SMA hastalığı hakkında detaylı bilgi...

Yeni Şafak
11:46 - 2/07/2017 Pazar
Güncelleme: 11:47 - 2/07/2017 Pazar
Diğer
SMA hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? sorularının yanıtı haberimizde.
SMA hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? sorularının yanıtı haberimizde.
SMA hastalığı nedir? SMA hastalığı bugün en çok konuşulanlar arasında yer alıyor. Bir televizyon programında gündeme gelen ve vatandaşlar tarafından da merak edilen SMA hastalığını sizler için hazırladık. Peki SMA hastalığı nedir?

SMA HASTALIĞI VE BELİRTİLERİ

Klinik olarak farklı tipte ve şiddette dört tip SMA hastalığı belirlenmiştir. Bunların hareket etme becerilerine yada fonksiyonel durumlarına göre özellikleri aşağıdaki gibidir:

SMA Tip 1:
Bağımsız oturamazlar baş kontrolü çok zayıftır.

SMA Tip 2:
Baş kontrolü vardır. Oturabilirler ancak yatma pozisyonundan oturma pozisyonuna gelemezler.

SMA Tip 3:
Ayakta durup yürüyebilirler.

SMA Tip 4:
Erişkinlerde görülen tipidir. Kol ve bacaklarda zayıflık vardır. Genel olarak bu hastalar yürüyebilirler.

Milliyet'in haberine göre Spinal Musküler Atrofiler kalıtsal hastalıklardır, bulaşıcı değildir. Kalıtsal hastalıklarda genlerde bozukluk görülür. Genler hücrelerin fonksiyon görmesi için bazı proteinler üretirler. Gen bozukluğu olduğunda bu proteinler üretilemez, eksik üretilebilir veya fazla üretilebilir. Bu durumda ilgili hücrelerde bazı hasarlar meydana gelebilir. SMA da ön boynuz hücresinin işlevi bozulduğundan vücuttaki istemli hareket eden kaslarda kuvvetsizlik ile erime görülmektedir.

SMA hastalığına neden olan gen bozukluğu bilinmektedir. Bu nedenle ailede hastalık bulunması durumunda hamilelik döneminde tanı koyulabilir. Ayrıca taşıyıcılıkta tespit edilebilir.

SMA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bu hastalığın belli bir tedavisi olmamakla beraber, sadece hastaya belli bakımlar yapılarak, hastanın yaşam kalitesinin artırılması amaçlanır. Ancak gelişen tıp teknolojisi ile, SMA hastalığının çaresinin bulunması adına 2 tür çalışma yapılmaktadır. Bunlardan birisi genetik terapidir. Bu terapi ile SMA rahatsızlığının nedenleri ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Diğer tedavi şekli ise hücresel değiştirme terapisidir. Bu yol ile ölü hücreler veya ölmeye başlayan hücreler yenileriyle değiştirilmeye çalışılmaktadır.

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan kök hücre çalışmalarında, yüzde 95 oranından yüksek sonuçlar elde edilmesi, büyük bir başarıyı ifade ediyor. Şayet daha önceki çalışmalarda kök hücreler, omurilik hücrelerine sadece yüzde 20 saflıkta benzetilebilmişti. Bu çalışma ile, gerekli fonksiyonlara uymayan hücrelerin omuriliğe enjekte edilmesinin yarar sağlamadığı gözlemlendi. Kök hücrelerin uygulanacak yere enjekte edilmesinde en önemli husus, saflık oranının yüzde 95'ten fazla olmasıdır. Bunu başaran Kaliforniya Üniversitesinin profesörleri, SMA hastalığının da tedavisini bulmuş sayılırlar. Ancak, bu tedavi yönteminin hala insanlar üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Elde edilen sonuçların ışığında kök hücrelerin omurilikte motor nöronların hasarlarının onarılması için kullanılması planlanmaktadır. Hayvanlar üzerinde hücrelerin çalışıp, çalışmayacağı denenmektedir. Elde edilen olumlu sonuçlar, SMA hastaları için umut olmaktadır.
#SMA
#SMA hastalığı
#SMA nasıl anlaşılır?
7 yıl önce