|

Son dakika haber: YSK, ret gerekçesini açıkladı

Son dakika haberleri: YSK, 16 Nisan referandumunun iptaline ilişkin başvuruların ret gerekçesini açıkladı.

Yeni Şafak
19:44 - 27/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:54 - 27/04/2017 Perşembe
AA
Son dakika haber: YSK, ret gerekçesini açıkladı
Son dakika haber: YSK, ret gerekçesini açıkladı
-YSK, 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının, "tam kanunsuzluk" nedeniyle iptali istemiyle yapılan başvuruların reddi kararının gerekçesini açıkladı

YSK'nın, halk oylamasının iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin kararının gerekçesinde, YSK'nın "mühürsüz oyların geçerli sayılacağına" ilişkin kararının, henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alındığı, bu kararın, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine de uygun, objektif bir karar olduğu belirtildi. Gerekçede, "Bu itibarla Kurul kararının, seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir." denildi.

YSK'nın, halk oylamasının iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin kararının gerekçesinde, "Demokratik toplum gereklerine uygun olarak, yurttaşların oy kullanarak yönetime katılma hakkı, her türlü engellemelere karşı korunmalıdır. Bu nedenle, vatandaşların oy kullanma hakkı, seçim güvenliğini ihlal etmeyen hallerde mutlaka korunması gereken bir haktır" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:
YSK referandumun kesin sonucunu açıklayınca partime hemen döneceğim; 2017'de kongre yapılamayacağı gibi bir şey söz konusu değil.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) referandumun kesin sonucunu açıklamasının ardından kurucusu olduğu AKP'ye hemen döneceğini belirterek, bu yıl içerisinde AKP'de kongre yapılamaması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

16 Nisan'da gerçekleşen referandumun kesin olmayan sonuçlarına göre kabul edilen ve cumhurbaşkanına geniş yetkiler veren anayasa değişikliği, aynı zamanda cumhurbaşkanına bir partiye üye olma imkanı getiriyor.

AKP'li yetkililer, YSK'nın referandum sonuçlarını kesinleştirmesinin ardından, Erdoğan'a AKP'ye üyelik için davette bulunacaklarını açıklamışlardı.

Erdoğan Reuters'a verdiği söyleşide, AKP'ye üyeliğiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şu an şahsımın kurucusu olduğum partime geçişi YSK'nın seçimlerin kesin neticelerini açıklamasından sonra olacaktır.. Açıklandıktan sonra kurucusu olduğum partime (AKP) hemen dönmem söz konusudur ve döneceğim."

AKP'ye olası genel başkanlığı içinse Erdoğan, "Şu anda bunu ben söyleyemem. Bu talep delegeden gelir. Geldikten sonra değerlendirilir. Tabi döndükten sonra partimin yetkili kurulları, bütün delegeler (genel başkanlık konusunda) ne gibi bir karar alırlar, ne gibi bir adım atarlar şu anda bunu ben söyleyemem" dedi.

Erdoğan'ın AKP'ye genel başkan olabilmesi için olası bir kongrede aday olması ve seçilmesi gerekiyor. AKP'nin olağan kongresi önümüzdeki yıl yapılacak. Ancak parti yetkili kurullarının olağanüstü kongre kararı alması halinde Erdoğan'ın yakın zamanda AKP'nin genel başkanı olması mümkün olabilecek.

Reuters'ta bugün yetkililere dayandırılan haberde, AKP'de Erdoğan'ın Mayıs'ta partinin başına geçmesini isteyenlerle, bunun için 2018'deki olağan kongrenin beklenmesini savunanların karşı karşıya olduğu yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın da Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Ak Parti'den gelecek talebe göre (Erdoğan tarafından) parti genel başkanlığı değerlendirilecek" demişti.

"BU YIL KONGRE YAPILAMAYACAĞI GİBİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL"

Erdoğan, bir olağanüstü kongre ile AKP'ye genel başkanı olup olmayacağı konusundaki tartışmalar için de, "Başbakan'ın yapmış olduğu açıklama normalde partinin kongre tarihlerinin akışını ifade açısındandır. Yani olağan kongresi partinin 2018 içindedir, yani onu ifade etmiştir. Dolayısıyla 2017 içinde herhangi bir kongre yapılamayacağı gibi bir şey söz konusu olmamıştır ama biliyorsunuz olağanüstü kongreler partinin yetkili kurullarının alacağı bir karardır" ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, AKP'de olağan kongrenin daha önce belirlendiği gibi gelecek yıl Nisan'da yapılacağını, olağanüstü kongre olmayacağını açıklamıştı.

KABİNE REVİZYONU GÜNDEME GELMEDİ

Erdoğan olası bir kabine revizyonuyla ilgili de, "Şu anda (bu konudaki inisiyatif) benden çok sayın Başbakan'ın.. Onlar bu tür şeylerde hazırlıkları yaparlar, teklif ederler, biz ise onarız. Şu anda yeni kabine için Başbakan ile bir müzakeremiz olmadı, bunlar hiç gündemimize dahi gelmedi" dedi.

Reuters'a bilgi veren AKP'li kaynaklar, Erdoğan ve Yıldırım'ın bu gece Cumhurbaşkanlığı'nda bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdular.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, bu görüşmenin "haftalık olağan görüşme" çerçevesinde gerçekleştirildiğini bildirdi

#YSK
#Referandum
#İptal başvurusu
#Ret kararı
#Gerekçe
#Son dakika haberleri
7 yıl önce
default-profile-img