|

Son dakika haber: YSK'dan CHP'ye ret!

Son dakika haberleri: YSK, CHP'nin 'Danıştay süreci' teklifini reddetti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Danıştay'ı beklemeden sonuçları açıklayacak. İşte son dakika gelişmeleri.

Yeni Şafak
17:39 - 24/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 17:45 - 24/04/2017 Pazartesi
Diğer
Son dakika haber: ​YSK'dan CHP'ye ret!
Son dakika haber: ​YSK'dan CHP'ye ret!
- YSK, CHP'nin 'Danıştay süreci' teklifini reddetti. YSK, Danıştay'ı beklemeden sonuçları açıklayacak.

Ayrıntılar geliyor...

YSK'nın daha önce verdiği kararlar
Adalet Bakanı Bozdağ, YSK'nın halk oylaması ile ilgili itirazlara yönelik kararına benzer kararlar olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine 2015'teki genel seçimlerde de sandık kurulu mührü bulunmayan bazı oy pusulaları bulunduğunu, bunun üzerine CHP'nin şimdikinin tam aksine mühürsüz oyların geçerli olması için müracaat ettiğine dikkati çekti.

CHP'nin itirazının kabul edilerek mühürsüz oyların geçerliliğine hükmedildiğini kaydeden Bozdağ, HDP'nin de benzer bir başvuruda bulunduğunu anlattı. Bozdağ şunları kaydetti:
"Ben soruyorum CHP'ye; 2010'dan önce kanun değişik, 2010'dan sonra kanun başka oldu. 2010'dan önce kanun değişikti ve YSK'nın 2010'dan önce verdiği kararlar doğruydu da '2010'dan sonra kanun değişti, YSK'nın verdiği kararlar doğru değil' diyorsanız siz 2015 seçimlerinden sonra niye böyle bir müracaat yaptınız da mühürsüz oyların geçerli olmasını istediniz? Kanun yine aynı kanun. Hem CHP hem de HDP bunların geçerli sayılmasını istiyorlar. Kararlar veriliyor. Onların iddia ettiği oyların tamamı da geçerli sayılıyor. AK Parti ve kamuoyu bunu tartışmadı. 'Mühürsüz oy geçerliydi de şimdi geçersiz hale getirildi' diye bir kural yok. Eskiden de çift mühür aranıyor şimdi de çift mühür aranıyor. 2010'dan önceki kanun maddesi hükmü ile 2010'dan sonraki kanun maddesi hükmü öz itibariyle aynıdır aradaki fark mührü vuranın kim olduğunun açık yazılmasından ibarettir."

- Kesin sonuçların açıklanması
YSK'nın kesin sonuçları ne zaman açıklayacağının sorulması üzerine Bozdağ, YSK'nın bir seçim takviminin olduğunu, itiraz ve şikayetlerle ilgili sürecin ayın 27 Nisan'da biteceğini, hiçkimse itiraz etmese bile bu sürenin sonuna kadar beklendiğini aktardı.

Bozdağ, takdirin YSK'ya ait olduğunu vurgulayarak, karara dair bir sorun olduğunu düşünmediğini söyledi.

YSK'nın kendi kararını verdiğini, yargı gibi görev yaptığını anlatan Bozdağ, "Bu kararlar aleyhine hiç bir merciye başvurulamaz. Hiçbir merciden kasıt Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesidir. Başvuramaz derken, dilekçe veremez anlamında değil. Başvurduğu zaman netice alamaz. Danıştay ve Anayasa Mahkemesinin yapacağı iş çok net. Hiçbirinin orada değerlendirme hakkı yok. Çünkü anayasa yorum ve takdire yer bırakmıyor. Bir yasak koyuyor. Bu yasağı hiçbir mahkeme kaldıramaz. Kaldırdığı zaman mahkeme kendisini tartışmaya açar. Anayasayı çok açık bir şekilde çiğnemiş olur. Bu çok net ortada." şeklinde konuştu.
#Son dakika haberleri
#CHP
#Danıştay
#YSK
#Seçim sonuçları
#Referandum
#Ret kararı
7 yıl önce