|

Son dakika haberleri - Fırat Kalkanı Operasyonu'nda son durum

Son dakika haberleri ile karşınızdayız. Türkiye'nin düzenlemiş olduğu Fırat Kalkanı Operasyonu'nun 2. gününde yaşanan son gelişmeleri haberimizden görebilirsiniz. Türkiye sınır ötesi harekatın 2. gününde Suriye'ye yeni tanklar gönderdi, YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesini istedi. Cerablus'un kontrol altına alınmasının ardından son dakika haberlerini buradan görebilirsiniz.

Yeni Şafak
18:41 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 16:26 - 25/08/2016 Perşembe
Reuters
Son dakika haberleri

- Fırat Kalkanı Operasyonu'ndan son dakika gelişmelerini sizlerle paylaşıyoruz. Türkiye, İslam Devleti (İD) örgütünü sınırlarından temizlemek ve Suriye'de Kürt güçlerin nüfuzunu sınırlamak için başlattığı sınır ötesi operasyonun ikinci gününde Suriye'ye güç sevkiyatını sürdürdü.



Ankara, PKK'nın uzantısı olarak gördüğü ancak ABD'nin başlıca Suriyeli yerel müttefiklerinden olan YPG'nin Fırat nehrinin doğusuna geri çekilmesi talebini bugün de tekrarladı.



Türkiye dün sabah erken saatlerde ABD ve kendi savaş uçaklarının desteğinde özel harekat askerleri ve tanklarla Suriye'ye geçerek sınıra birkaç yüz metre mesafedeki Cerablus kentine koridor açtı.



Koridordan geçen ve Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu altında yer alan Suriyeli silahlı muhalif gruplar, dün akşam İD'nin terk ettiği Cerablus kentini ve etrafındaki bazı köyleri kontrol altına aldı.



Reuters görgü tanıkları bu sabah dokuz Türk tankının daha Karkamış yakınlarından Suriye'ye geçtiğini bildirirken, üst düzey bir Türk yetkili şu anda 20'den fazla tankın Suriye'de bulunduğunu söyledi.



Gerektiğinde zırhlı personel taşıyıcıların da Suriye'de kullanılacağını belirten Türk yetkili, "Bu sabah yeni tank ve iş makineleri operasyon tarafına gönderildi. İhtiyaç olması halinde yeni tanklar ve iş makineleri de kademeli olarak gönderilecek" dedi.



Savunma Bakanı Fikri Işık, Fırat Kalkanı adı verilen operasyonun sınır güvenliğini sağlamanın yanı sıra, PYD'nin bölgeye yayılmasının engellemeyi amaçladığını söyledi.



Işık NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "PYD/YPG'nin de oraya yerleşmesine müsaade edemeyiz, bu nedenle Özgür Suriye Ordusu'nun orada kalması gerekiyor... PYD'nin doğu ve batı kantonlarını birleştirmemesi Türkiye'nin en önemli politik ve stratejik önceliği" dedi.



Hali hazırda Suriye'nin Türkiye sınırı boyunca Fırat nehrinden Irak'a kadar olan bölgeye hakim olan Suriyeli Kürtler'in başlıca siyasi ve askeri gücü PYD ve YPG bu bölgeyi Kobani ile Cezire kantonları olarak adlandırıyor. Yine Suriyeli Kürtlerin kontrolü altında bulunan ve Hatay ile Kilis ilçeleri hizasında yer alan Afrin kantonu ile bu iki kanton arasında ise İD'nin kontrolünde bulunan yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda bir bölge bulunuyor. YPG'den önce Türkiye-Suriye sınırının büyük bölümü İD kontrolünde bulunuyordu.



Türkiye YPG'nin bu 100 kilometrelik hattı doğudan veya Fırat nehri tarafından daraltmasını istemiyor. Ankara, birkaç hafta süren harekatın ardından bu ay Fırat nehrini batıya doğru geçerek Menbiç kentini İD'den alan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri adlı çatı grubun içinde bulunan YPG'nin tekrar Fırat'ın doğusuna çekilmesini istiyor.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu sabah ABD'li mevkidaşı John Kerry ile telefon görüşmesinde YPG'nin çekilmesini gündeme getirirken; Dışişleri'nin açıklamasına göre, Kerry PYD-YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekilmekte olduklarını vurguladı.



Kerry ile Çavuşoğlu'nun görüşmesinin birkaç saat ardından YPG, Menbiç kentinin İslam Devleti örgütünün elinden alınmasıyla sonuçlanan operasyonların ardından güçlerinin üslerine geri çekildiğini açıkladı, ancak üssün nerede olduğunu belirtmedi.



ABD önderliğindeki İD karşıtı koalisyonun sözcüsü de Suriye Demokratik Güçleri olarak bilinen çatı örgütüne bağlı unsurların, Rakka'nın İD'den geri alınması için yapılacak olası bir operasyona hazırlık için Fırat nehrinin doğusuna döndüğünü açıkladı.



Işık bu açıklamalar öncesi ABD ile görüşmelerde PYD'nin bir hafta içinde tamamen bölgeden çekilmesinin beklendiğini ifade ederek, "Aksi takdirde Türkiye orada her türlü müdahale yapma hakkına sahiptir" dedi.



Fırat Kalkanı operasyonunda TSK'dan hiçbir personel yaralanmadı. Özgür Suriye Ordusu'ndan ise iki kişi hayatını kaybetti, iki kişi de yaralandı.



#Son dakika haberleri
#Fırat Kalkanı Operasyonu
8 yıl önce