|

Son dakika HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak tutuklandı

Son dakika HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın tutuklandığı bildirildi. Terör soruşturması kapsamında tutuklananlara HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ta dahil oldu. Bölgeden son gelişmeleri ve tutuklamalar ile ilgili son dakika haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Yeni Şafak
18:05 - 4/11/2016 Cuma
Güncelleme: 15:12 - 4/11/2016 Cuma

SON DAKİKA - Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan

HDP Hakkari Milletvekilleri Selma Irmak

çıkarıldığı mahkemece

tutuklandı

. Aynı kapsamda tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Milletvekili Abdullah Zeydan'ın ise halen ifade işlemlerini sürdüğü belirtildi.



HDP'li eş başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ dahil 6 milletvekili tutuklandı


Eş başkanlar dahil 6 vekil tutuklandı, 3'ü serbest



Genel seçimlerde yaklaşık 5 milyonun üzerinde oy alan HDP'nin eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı. Böylece bugün erken saatlerde gözaltına alınan HDP'li 12 milletvekilinden tutuklananların sayısı altıya yükselirken, üç vekil ise serbest bırakıldı.



HDP'li milletvekilinin gözaltına alınması ve tutuklanmalarına karşı uluslararası tepkiler de gelmeye başladı.



HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek için İstanbul, Ankara ve Antalya gibi bazı illerde HDP'lilerin de aralarında bulunduğu gruplar tarafından yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.



Avrupa Birliği HDP'li vekillerin gözaltına alınmasından "derin kaygı" duyulduğunu açıklarken, Almanya Dışişleri bakanı Türkiye'nin "ne yönde gitmek istediğini ve bunun AB ilişkilerinde anlama geldiğini" net şekilde ortaya koymasını istedi.



Adlarına adli fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından savcılık vekilleri ifade vermeye çağırmış, vekiller ifade vermeyi reddetmişlerdi.





GECEYARISINDAN SONRA GÖZALTILAR BAŞLADI


Bu sabah İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, HDP milletvekilleri "Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan'ın adli mercilere götürülmek üzere yakalama işlemi gerçekleştirilmiştir" denildi.



Açıklamada hakkında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında olduğu, Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin de devam ettiği belirtildi. HDP milletvekili İmam Taşçıer ise Twitter hesabı üzerinden gözaltına alınmakta olduğunu duyurdu.



Mahkeme kaynakları eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklandığını belirtirken, HDP'li yetkililer Meclis Grup Başkanvekili İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik ile Gülser Yıldırım'ın tutuklandığını teyit etti.



HDP vekili Ziya Pir ve Sırrı Süreyya Önder adli kontrol ve yurtdışı yasağı getirilerek serbest bırakıldı.



HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınması hakkında adli fezleke bulunan vekillerin dokunulmazlıklarını Mayıs ayında kaldırılmasını izliyor.



TBMM, Mayıs ayında AKP'nin önerisi üzerine ağırlıklı olarak HDP'li ve CHP'li milletvekillerinin yargılanmasına imkan veren dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde anayasa değişikliği yaptı.



Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, HDP'li vekillerin ifade verme çağrısına uymaması üzerine, savcılıklarca verilen talimatlar doğrultusunda gözaltı kararlarının uygulandığı belirtildi.



Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gözaltı işlemlerinin hukuka uygun olduğunu belirtirken Başbakan Binali Yıldırım, HDP'lilerin gözaltına alınması ile ilgili olarak, "Siyaset suç işlemenin kalkanı olamaz; diğer siyasiler ifade veriyorsa HDP'dekiler de gidip ifade verecek, kaçındığınızda doğacak sonuçtan şikayet etmemelisiniz" değerlendirmesinde bulundu.



DEMİRTAŞ: BENİ ANCAK SEÇEN HALKIM SORGULAYABİLİR


HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP milletvekili Besime Konca tarafından Twitter'da paylaşılan tutuklanmak için mahkemeye sevk edilmeden önce savcılık ifadesinde şunları söyledi:



"Bizler seçilmiş halk temsilcileriyiz. Benim temsil ettiğim bu kimliğe ve halkın iradesine saygısızlık yapılmasına izin vermem mümkün değildir... Sizin şahsınıza ve kişiliğinize yönelik hiçbir tereddütüm ve saygısızlığım yoktur. Ancak şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargı tiyatrosuna figüran olmayı kabul etmiyorum... Benim buraya getirilmem bile hukuk dışıdır. Siyasetçilerin siyaset arenasındaki muhatapları yine siyasetçilerdir, yargı mensupları değildir. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım ve seçmenlerim siyaseten sorgulayabilir."



HDP'nin sözcüsü Ayhan Bilgen, gözaltıları kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Bu partimize ve bize oy veren altı milyon kişiye karşı bir siyasi darbedir. Bunun bir siyasi soykırımdan farkı yoktur... Hükümet bizi kaosa sürüklemeye çalışıyor ama biz kendi kitlemizi kontrol altında tutmak için uğraşacağız ve hukuk çerçevesinde bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.



Ana muhalefet partisi CHP'nin başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada "Demokrasiyi savunuyorsanız, seçimle gelenin seçimle gitmesini savunacaksınız. Seçimle gelenlerin gidiş yolu ancak seçimle olmalıdır. Seçimle gelenleri ben yakalayacağım, hapse atacağım, öldüreceğim, mafya yöntemleriyle susturacağım derseniz o ülkeye barışı asla getiremezsiniz" dedi.



AB ÜLKELERİ ENDİŞELERİNİ İLETTİ


Avrupa Birliği'nin dış politikadan sorumlu en üst düzey yetkilisi Federica Mogherini, HDP milletvekillerinin gözaltına alınmalarından "derin kaygı" duyulduğunu belirtti ve AB üyesi ülkelerin Ankara'daki temsilcilerinin toplanmasını istedi.



Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, her zaman Türkiye'nin AB üyeliğini savunduğunu ancak Türkiye'nin ne yönde gitmek istediğini ve bunun AB ile ilişkilerde ne anlama geleceğini net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.



İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüştükten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Steinmeier, Diyarbakır'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıyı kınadığını belirtirken, HDP'li vekillerin gözaltına alınması ve tutuklanması konusunda, "Ancak terörle mücadele siyasi muhalefeti susturmak, hatta onları hapse atmak için haklı bir gerekçe olarak kullanılamaz" dedi.



Ayrıca Almanya'nın en büyük Kürt topluluğunun lideri Ali Ertan Toprak, Berlin ve Berlin'in Avrupa Birliği partnerlerine HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasının ardından Türk hükümeti ile göçmenler konusunda işbirliğini sonlandırma ve AB üyelik görüşmelerini askıya alma çağrısı yaptı.





#HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak
#Tutuklama
#Terör soruşturması
#HDP
#Son dakika haberleri
7 yıl önce