|

Son dakika OHAL 3 ay daha uzatıldı

Son dakika haber: TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler sonucu OHAL 3 ay daha uzatıldı.

Yeni Şafak
19:59 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 20:01 - 17/10/2017 Salı
IHA
Son dakika OHAL 3 ay daha uzatıldı
Son dakika OHAL 3 ay daha uzatıldı

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler sonucu OHAL 3 ay daha uzatıldı.

TBMM Genel Kurulu’nda OHAL’in uzatılması görüşmelerinde yapılan oylamada, OHAL’in 3 ay daha uzatılması kabul edildi. OHAL, beşinci kez uzatılmış oldu.

TBMM'de OHAL görüşmeleri

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Türkiye'nin terörle mücadelesi her şeye rağmen her şartta etkili ve kararlı şekilde devam edecektir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, OHAL'in 3 ay daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi görüşülüyor.

Görüşmeler sırasında söz alan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Şırnak'ta bir maden ocağında meydana gelen göçük sırasında 8 işçinin içeride bulunduğunun bilgisinin geldiğini söyledi.

Bu işçilerden 6'sının hayatını kaybettiğini, bir işçinin ise hala bulunamadığını ifade eden Bozdağ, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Şu anda bütün ilgili birimler olay yerinde. Umarım, kayıp işçiye sağ salim ulaşma imkanı bulunur. Yetkililer bu vatandaşa ulaşmak için çalışmalarını devam ettiriyorlar." diye konuştu.

Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarının bir savunma açıklaması olmadığını, oradaki maden ocağının durumunun tespitine yönelik bir değerlendirme olduğunu söyledi.

Söz konusu madenin ruhsatsız ve kapalı olduğunun bilindiğini ifade eden Bozdağ, "Kapalı olup olmadığı da kontrol edilen bir maden. Maalesef para hırsıyla, kaçak yollarla çalıştırılmış. Bunlarla ilgili adli süreç başlatılmıştır. Her türlü tetkik yapılmaktadır. İlgili kişiler hakkında yasal gereklilikler neyi gerektiriyorsa yapılacaktır." şeklinde konuştu.

Mersin'de polis servis aracına yönelik bombalı saldırıyı da değerlendiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"Şu an olay taze. Olaya dair detaylı bilgi verme imkanı yok. Olayda yaralılar olduğuna dair bilgiler var. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Umarım hayati tehlikeleri yoktur. Türkiye'nin terörle mücadelesi her şeye rağmen her şartta etkili ve kararlı şekilde devam edecektir. Bunlar terörle mücadelemizi zaafa düşürmez ve Türkiye'nin daha etkin mücadelesi sürecektir."

Daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Şırnak'taki maden kazası ve Mersin'deki terör saldırısı dolayısıyla söz aldı.

Grup Başkanvekilleri, Şırnak'taki kazada yaşamını yitiren işçilere Allah'tan rahmet dilerken, Mersin'deki terör saldırısını da kınadı.

- "OHAL olağan hale getirilmiştir"

Tezkereye ilişkin CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 15 Temmuz darbe girişimine karşı parlamenter sistemin çok önemli bir sınav verdiğini söyledi.

TBMM çatısı altında bütün partilerin halkın iradesine sahip çıktığını ifade eden Adıgüzel, "Siyaset kurumu darbecilere teslim olmamıştır. Hain FETÖ örgütü bozguna uğratılmıştır. Bizler darbenin her türlüsüne karşı olmaya devam edeceğiz. TBMM, Gazi Meclis ünvanını bir kez daha hak etmiştir." dedi.

Adıgüzel, 20 Temmuz 2016'da Olağanüstü Halin ilan edildiğini ve bir yılı aşkın süredir Türkiye'nin bu şekilde yönetildiğini anlattı.

"OHAL olağan hale getirilmiştir." diyen Adıgüzel, şunları kaydetti:

"OHAL hiçbir soruna çözüm olmadı. OHAL döneminde yaklaşık 120 bin kişi işsiz kaldı. OHAL sonrası en az 425 kadın öldürüldü, yüzlerce çocuk şiddete maruz kaldı. OHAL 'millete karşı değil' deniliyordu. OHAL ile birlikte insanların hak arama yollarının önüne set çekildi. OHAL döneminde 40'a yakın intihar eden vatandaşımız var. Bu insanları kim geri getirecek. Onlarca insan yargısız infazın cezasını canıyla ödüyor. Türkiye normalleşmeyle düzlüğe çıkabilir. AKP iktidarının 15 Temmuz'dan ders almadığı ortadadır. Yoksul ailelerin çocukları farklı cemaat ve tarikatların kucağına itilmektedir. Türkiye'nin dış politikası da iflas etmiş durumdadır. Dış politikayı iflasın eşiğine getirenler OHAL'e destek vermemizi istiyor. OHAL'i kullanarak tek adam rejimini kalıcı hale getirmek istiyorlar. AKP artık şunu idrak etmelidir, bu kanlı girişim sadece kendilerine değil 80 milyonun iradesine karşı yapılmıştır. Türkiye'nin ihtiyacı OHALdeğil 80 milyonun hukukunun bu çatı altında korunmasıdır. Türkiye'nin kurtuluşu ortak aklın egemen olmasındadır."

- "Ülkenin geleceği, selameti için OHAL sürecinin uzatılmasına ihtiyaç var"

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ ise 15 Temmuz gecesini tüm milletvekillerinin yaşadığını, kiminin Genel Kurul Salonu'nda kiminin ise meydanlarda yer aldığına dikkati çekti.

İnsanlık tarihinde böylesine bir olayın örneğinin bulunmadığını anlatan Dağ, "Şükürler olsun ki 16 Temmuz günü bir aydınlığa uyandık. Türk halkı meydanlara aktı, Meclisi korumaya geldi. İnsanlar hiç uyumadı meydanlara akın etti. O gece bu millet adeta Malazgirt'i, İstanbul'un Fethi'ni, Çanakkale'yi yeniden yaşadı. Bu millet o gece Cumhurbaşkanımız 'Recep Tayyip Erdoğan'ı yedirmeyeceğiz' dedi." ifadelerini kullandı.

Dağ, 15 Temmuz gecesini Gezi eylemleri ve 17-25 Aralık süreçleriyle birlikte değerlendirmek gerektiğine işaret etti. 17-25 Aralık süreci sonrasında FETÖ ile ciddi bir mücadele başlatıldığının altını çizen Dağ, "Devletin tüm kurumlarına sızmış bu hain yapıdan kurtulmak için ne yapmamız gerekiyordu. Bu yapıya karşı mücadelede yalnız kaldığımızı çok açık ve net şekilde söyleyebilirim. Bugün AK Parti iktidarı olmayıp da başka siyasi parti iktidar olsaydı OHAL kararı ilanından başka verebileceği başka husus yoktu. 15 Temmuz gibi bir hadisede OHAL ilan edilmeyecek de ne yapılacaktı. Fransa'da bugün askerin, polisin uzun namlulu silahlarla gezdiğini görürsünüz. Bizim ülkemizde böyle bir durum söz konusu değil. Bu ülkenin geleceği, selameti için OHAL sürecinin uzatılmasına ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

Dağ'ın konuşması sırasında yerinden sataşmada bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'a, Dağ, "Siz hiç konuşmayın sayın Tanal. Sizin FETÖ ylapılanmasıyla nasıl bir ilişki içinde olduğunuzu cümle alem duydu" demesi üzerine tartışma çıktı.

Grupların karşılıklı sataşmalarının devam etmesi üzerine Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime ara verdi. Bu sırada Dağ ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında da sözlü sataşma devam etti. Diğer milletvekillerinin araya girmesiyle taraflar yatıştırıldı.

Verilen aranın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te biraz önce hoş olmayan hadiseler yaşandığını belirterek, "Buradaki bütün milletvekilleri, milletin menfatine çalışıyor. Bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması için gayret göstermeliyiz." dedi.

Elitaş, üçüncü kez ameliyat olduğu söylenen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a da geçmiş olsun dileğinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Meclis'in, iktidarın da muhalefetin de söz söyleyeceği bir yer olduğunu vurgulayarak, "Böyle tabloların bir daha yaşanmaması gerekiyor. Buna özen ve dikkat göstermeliyiz. Bir daha bu tür hadiselerin yaşanmamasını diliyoruz. Herkesi usule uygun davranmaya ve konuşmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

#OHAL
#OHAL 3 ay uzatıldı
#Olağanüstü Hal
#TBMM
#Tezkere
6 yıl önce
default-profile-img