|

Avrupa'nın en büyüğü Fenerbahçe

Fenerbahçe'den tarihi zafer. Sarı-lacivertliler, Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali’nde Yunanistan ekibi Olimpiakos'u yenerek Avrupa şampiyonu oldu. Tarihi finalde baştan sona ezici üstünlüğünü rakibine kabul ettiren sarı-lacivertliler, Türk basketbol tarihinin de en büyük zaferine imza attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:36 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Avrupa'nın en büyüğü Fenerbahçe
​Avrupa'nın en büyüğü Fenerbahçe

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde Yunanistan temsilcisi Olimpiakos'u 80-64 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Sarı-lacivertliler, üst üste 3 sezon peşinden koştuğu kupayı kucaklarken başantrenör Obradovic’in 500. maçı 9. şampiyonluğuyla taçlandı. Tarihi gecede Sinan Erdem Salonu’ndaki hava atışıyla Fenerbahçe maça tam anlamıyla fırtına gibi başladı.

Udoh’un asistleri ve Nikola Kalinic’in 9’u üç sayı çizgisinin gerisinden olmak üzere kaçırmadan 12 sayı bulduğu periyotta temsilcimiz kısa sürede üstünlüğü yakaladı. 11-2’li seriyle farkı açan sarı-lacivertlilere Olimpiakos Birch’ün pota altındaki sayılarıyla cevap verdi. Ritim düşürmeyen Fenerbahçe’de son sözü Bogdanovic söyledi ve ilk çeyrek 26-18 temsilcimizin üstünlüğüyle noktalandı. Olimpiakos ikinci çeyreğe atletik oyun kurucularıyla bulduğu 5-0’lık seriyle başlasa da Fenerbahçe’nin cevabı gecikmedi.

Yılın 5’inde kendine yer bulan Bogdan Bogdanovic takımının sayı yükünü çekerken çeyrek sonunda yaşadığı faul problemi kenara gelmesine sebep oldu. Bu bölümde kısa bir seri daha bulan Olimpiakos farkı aşağı çekti ve devre 39-34 Fenerbahçe’nin üstünlüğüyle kapandı. İkinci yarıya da iyi başlayan taraf Fenerbahçe oldu ancak Olimpiakos Mantzaris’in iki üçlük isabeti farkın açılmasına engel oldu. Kıran kıran bir mücadeleye dönüşen oyun sık sık serbest atışlarla tempo kaybederken iki takım da boyalı alandan sayılar üretti.

Çeyrek sonuna doğru Olimpiakos’un boş döndüğü hücumlara karşılık 8-0’lık seri çıkaran Obradovic’in öğrencileri farkı 13’e çıkardı ve rakibine molayı aldırdı. Çeyrek sonunda Datome’nin iki isabetli sayısının yanına Udoh’un iştah kesici iki bloğu eklenince son on dakikaya 12 sayı farkla geçildi. (60-48) Son çeyrek Olimpiakos adına çile Fenerbahçe adına bayram oldu. Datome v e Kalinic’in skorer oyununa Pero Antic de eklendi. Udoh’un pota altını kararttığı bölümde temsilcimiz farkı 18’e kadar çekmeyi başardı.

Direnci kırılan rakibi karşısında hataya yer bırakmayan sarı-lacivertliler unutulmaz finali 80-64 kazanarak THY Avrupa Kupası’nın İstanbul dışına çıkmasına izin vermedi. Fenerbahçe Bogdanovic ve Kalinic 17, Datome 11 Ekpe Udoh 10 sayıyla zaferin mimarları oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kutlama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yayınladığı mesajla Basketbol THY Avrupa Ligi'nde şampiyon olarak Türk basketbol tarihinin en büyük başarısına imza atan Fenerbahçe'yi kutladı.

Final kabusu sona erdi

Fenerbahçe'nin İtalyan yıldızı Luigi Datome, şampiyon olmaları durumunda saçlarını kesme sözünü tuttu. Saha ortasına gelen makası alan Makedon oyuncu Pero Antic, Datome'nin saçlarını kesti.

Fenerbahçe, basketboldaki final şanssızlığını yendi ve ilk Avrupa kupasını elde etti. Fenerbahçe'nin kadın ve erkek basketbol takımları, bu maça kadar oynadığı 4 finalde de sahadan ikincilikle ayrılmıştı.

F.Bahçe, basketbolda Türkiye'ye 7. Avrupa kupasını getirdi. Erkeklerde bu seviyede ilk kupasını elde eden Türkiye'ye daha önce Anadolu Efes 1996'da Koraç Kupası'nı, Beşiktaş 2012'de FIBA Eurochallenge Kupası'nı ve Galatasaray Odeabank ise geçen yıl ULEB Avrupa Kupası'nı kazandırdı. Kadın basketbolunda ise Galatasaray 2009'da FIBA Avrupa Kupası'nı, 2014'te ise FIBA Avrupa Ligi'ni elde etti. Yakın Doğu Üniversitesi ise bu sezon Türkiye'ye FIBA Avrupa Kupası'nı getirdi.

Fenerbahçeli taraftarlar, maçın sona ermesiyle büyük bir coşku yaşadı. Salondaki 10 bini aşkın Fenerbahçeli taraftarlar, şampiyonluğu büyük bir sevinçle kutladı.



Kaptan Melih eşliğinde tezahürat

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı'nın kaptanı Melih Mahmutoğlu, Avrupa Ligi Başkanı Jordi Bertomeu’nun elinden kupayı alarak havaya kaldırdığında salonda çok büyük bir coşku yaşandı. Melih, binlerce sarı-lacivertli taraftarın önünde kupayı havaya kaldırdığı anda salonda konfeti şov yapıldı.

Kupa töreninden sonra kaptan Melih eşliğinde Fenerbahçeli basketbolcular taraftarlarla tezahüratlar yaptı. Fenerbahçeli oyuncular coşkularını bir süre daha saha içinde yaşadıktan sonra içeri girdi.

#THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali
#Fenerbahçe
7 yıl önce