|

Ayşecik için güreşecekler

Türk yağlı güreşinin en önemli organizasyonlarından biri olan, uzun süren bir aradan sonra geçen yıl Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan'ın himayesinde yeniden başlayan Ayşecik Yağlı Güreşleri'nin 53.'sü 30 Mayıs Cumartesi günü yapılacak.

Yeni Şafak
10:31 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:01 - 21/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

1956 yılında, Kırkpınar'ın üç altın kemerli unutulmaz şampiyonu Ordulu Mustafa Bük (ki mezarı Akbalık'tadır) ve Kırkpınar Ağası Zülküf Karabulut'un girişimleriyle başlatılan güreşler 1978'de zamanın kaymakamı Ahmet Karabilgin'in girişimleriyle Güreş Federasyonu'nun resmi organizasyon listesine alındı. Güreşler, aslen Akyazılı olan dönemin popüler çocuk yıldızı Zeynep Değirmencioğlu'nun canlandırdığı meşhur karaktere ithafen 'Ayşecik Yağlı Güreşleri' olarak düzenlenirken, Değirmencioğlu da o dönem Türkiye çapında popüler olan bu turnuvaya bizzat katılıp pehlivanlara ödüllerini verdi. 1996'ya kadar düzenli devam eden organizasyona maddi sıkıntılar nedeniyle ara verilirken yalnızca 2006 yılında bir kereye mahsus olmak üzere düzenlendi.



Uzun süren aranın ardından Ayşecik Yağlı Güreşleri Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan'ın himayesinde yeniden başladı. Geçen yılki güreşlerde Faruk Akkoyun başpehlivan olurken 53. turnuva bu yıl 30 Mayıs'ta yapılacak. Müsabakalar ücretsiz izlenebilecek.



Güreşler öncesi Mevlid-i

Sakarya'nın Akyazı ilçesine bağlı Akbalık Köyü'ndeki güreş alanında 30 Mayıs Cumartesi günü yapılacak olan güreşler sabah saatlerinde başlarken, Türkiye'nin önde gelen başpehlivanları kispet giyecek. Güreşlerden bir gün önce, 29 Mayıs Cuma günü Cuma namazına müteakiben Akyazı Akbalık Mahallesi Camii bahçesinde, vefat eden pehlivanların ve Akbalık Köyü sakinlerinin ruhuna atfen Mevlid-i Şerif okutulacak.



Güreşlerin organizasyon komitesinde yer alan Adem Altun, hazırlıkların tamamlandığını, güreş sahanının tadilatının yapıldığını, güreş severlerin tıpkı eski günlerde olduğu gibi ihtişamlı bir organizasyona tanıklık edeceğini söyledi. Geçen yıl çok başarılı bir turnuva gerçekleştirdiklerini ve bölgedeki yağlı güreş hasretini dindirdiklerini belirten Altun, 'Bu yıl daha iyi bir organizasyon gerçekleştireceğimize inanıyorum. Güreş alanını düzenledik, öyle her isteyen sahaya giremeyecek. Tam anlamıyla bir arena yaptık. Ayrıca Bir yeniliğe imza atıp müsabakalar sırasında dev ekrandan başpehlivanların eski güreşlerinden görüntüler vereceğiz. Tüm güreşseverleri bekliyoruz" dedi.



Organizasyon Komitesi'nden Abdülhamit Altun da bu yıl 35 başpehlivanın geleceğini belirterek, "Geçen yıl 23 başpehlivan gelmişti, bu yıl belediye başkanımız Hasan Akcan'ın da destekleriyle, güreş severlere daha güzel bir organizasyon izletme adına bu rakamı 35'e çıkardık. Aralarında Recep Kara, Şaban Yılmaz, Osman Aynur'un da olduğu Türkiye'nin en ünlü başpehlivanları Akbalık'ta meydana çıkacak. Ayrıca her boyda tüm dereceye girenlere kupa da vereceğiz" ifadelerini kullandı.



Ayşecik de davet edilecek

Altun, organizasyona adını veren 'Ayşecik' karakterini canlandıran unutulmaz sinema sanatçısı Zeynep Değirmencioğlu ve güreşleri başlatan efsane başpehlivan Mustafa Bük ve ağa Zülküf Karabulut'un çocuklarını da davet edeceklerini sözlerine ekledi.


#Sakarya
#Akyazı
#Akbalık
#Ayşecik Yağlı Güreşleri
#Adem Altun
#Abdülhamit Altun
9 yıl önce