|

Cenk zamanı

Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki Monaco galibiyeti, Avrupa basınında geniş yankı uyandırdı. Cenk Tosun’un golleri ve performansını manşetlere taşıyan gazeteler, çarpıcı yorumlar yaptı. Le Figaro, “Cenk Tosun, öldürücü silah” başlığı attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:07 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cenk Tosun’un golleri ve performansını manşetlere taşıyan gazeteler, çarpıcı yorumlar yaptı
Cenk Tosun’un golleri ve performansını manşetlere taşıyan gazeteler, çarpıcı yorumlar yaptı

Ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden Beşiktaş'ın, önceki akşam Fransa'da karşılaştığı Monaco'yu 2-1'le devirmesi dış basında da büyük yankı buldu. Avrupa basını, grubundaki ilk 3 maçını kazanarak liderlik koltuğuna oturan ve gruptan çıkma şansını yükselten siyah-beyazlıların performansından övgüyle söz etti. Fransız Le Figaro gazetesi, "Monaco, Şampiyonlar Ligi'nden elenmeye yaklaşıyor" başlıklı haberinde, Beşiktaş'ın gollerini atan milli futbolcuyu överek, "Cenk Tosun öldürücü silah ve Monaco'yu golleriyle cezalandırdı" değerlendirmesini yaptı. Fransızların ünlü futbol dergisi France Football, ''Cenk Tosun gerçek bir zehir'' diyerek galibiyette 27 yaşındaki oyuncunun büyük payı olduğunu belirtti. Fransa'nın önde gelen spor gazetelerinden biri olan L'Equipe, Beşiktaş'ın galibiyetine 2 sayfa ayırırken, "Monaco için hiçbir şey yolunda gitmiyor" başlıklı haberinde Şampiyonlar Ligi'nde evinde oynadığı 2 maçı da kaybeden kırmızı-beyazlı takımın gruptan çıkma şansının iyice azaldığına dikkat çekti. Aynı gazetedeki bir başka yazıda Cenk Tosun'a övgüler yağdırıldı. Gazetenin maçın adamı seçtiği Cenk'in yaptığı koşuların, Monaco stoperleri Glik ve Jemerson'a zor anlar yaşattığı belirtildi.

BEŞİKTAŞ, İKİYE KATLADI

Fransızların diğer spor gazetleri de Beşiktaş'ın zaferine kayıtsız kalmadı. Eurosport'un Fransa edisyonu, "Kanatsız Monaco geçen sezonun Monaco'su değildi, bu oyun ile fazla uzağa gidemezler"; RMC Sport, "Monaco'lu futbolcuların durumu çok endişelendiriyor, Türkler karşısında defans ve Tielemans çöktü. Falcao ile ilk golü atmasına rağmen ciddi Türk takımı karşısında maç kazanabilecek bir oyun yoktu"; Sofoot, "Beşiktaş Monaco'yu ikiye katladı" başlıklarıyla ekibimizin galibiyetine sessiz kalmadı. RTL radyo kanalı da "Monacoluların macerası sirke tadı veriyor" manşetli haberinde, "Monaco'yu Cenk Tosun yendi" ifadelerine yer verdi.

QUARESMA-TOSUN KARTAL'I UÇURUYOR

Beşiktaş'ın UEFA Şampiyonlar Ligi G Grubu'ndaki rakiplerinden olan Porto'nun ülkesi Portekiz basını da siyah-beyazlı temsilcimizin galibiyetine yer verdi. Ülkenin spor gazetelerinden Abola, Beşiktaş'ın Monaco galibiyeti sonrası "Quaresma-Tosun işbirliği Beşiktaş'ı uçurmaya devam ediyor" manşetini atarken, diğer Portekiz gazetesi Record ise, siyah-beyazlı temsilcimizin elde ettiği zaferi, "Beşiktaş, deplasmanda Monaco'yu yendi" diyerek okurlarına duyurdu.

ONU TRANSFER ETMEK ARTIK DAHA ZOR

İspanyol AS gazetesi, "Beşiktaş, yenilgisiz devam ediyor" manşetini atarken Marca ise "Beşiktaş, Monaco'nun iplerini saldı" dedi. İngiliz basını ise Cenk Tosun'u överken, transferinin artık daha zor olduğunu yazdı.


Kartal, Güneş'le parlıyor

Beşiktaş, Avrupa kupalarında en başarılı dönemini teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde yaşıyor. Siyah-beyazlılar, Şampiyonlar Ligi grup aşamalarındaki en yüksek puanını, daha grup maçları bitmeden deneyimli teknik adamla hanesine yazdırdı. Siyah-beyazlı ekip, 2003-2004 ve 2016-17'de 7'şer puan almıştı. Gruptaki ilk maçında Porto ile karşılaşan ve Portekiz ekibini 3-1 mağlup eden siyah-beyazlılar, bu rakibe üstünlük kuran ilk Türk takımı oldu. Beşiktaş, Alman takımlarına karşı şanssızlığını da Güneş yönetiminde kırmayı başardı. Daha önce bu ülke temsilcileriyle 7 kez karşı karşıya gelen ancak galibiyet alamayan siyah-beyazlı ekip, Leipzig'i 2-0 mağlup ederek tarihinde ilk kez bir Alman takımını yendi. Beşiktaş, Monaco'yu da mağlup ederek tarihinde ilk kez bir Fransız ekibine deplasmanda üstünlük sağladı. Güneş, Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş'a en çok galibiyet getiren teknik direktör unvanını da elinde bulunduruyor.

GOL YOLLARINDA SIKINTI KALMADI

Beşiktaş, Güneş ile Şampiyonlar Ligi'nde bir ilki daha başarmaya çok yaklaştı. Grup mücadelesinde 6 kez yer alan ancak bir üst tura çıkmayı başaramayan siyah-beyazlı takım, bu sezon Avrupa'nın en büyük futbol organizasyonunda 9 puana ulaşarak gruptan çıkmak için büyük avantaj sağladı. Beşiktaş, kalan maçlarda istediği sonucu alırsa tarihinde ilk kez gruptan çıkmayı Şenol Güneş yönetiminde başaracak. Deneyimli teknik adamla, Avrupa'da 21 maça çıkan siyah-beyazlılar, sadece 1 maçta gol atamazken toplam 35 kez fileleri havalandırdı.

17.2 milyon euro garanti

Şampiyonlar Ligi'ndeki son maçında Monaco'yu deviren Beşiktaş, gruptan çıkmak adına önemli bir avantaj yakalamasının yanı sıra ekonomik anlamda da hatırı sayılır bir gelirin sahibi oldu. Türkiye'yi, Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden tek takım olan siyah-beyazlı ekip, gruplara katılmaya hak kazandığı için 12 milyon 700 bin Euro'yu tek başına aldı. Grupta 3 maçı geride kalan ve hepsini kazanan siyah-beyazlılar, galibiyet primi olarak 4.5 milyon Euro'yu kasasına koyma hakkını elde etti. Grup aşamaları tamamlanmamış olsa da Beşiktaş şu anki sonuçlar itibarıyla UEFA'dan 17.2 milyon Euro alma hakkı kazandı. Monaco karşısında aldığı galibiyetle gruptan çıkma ihtimalini güçlendiren Beşiktaş, bir üst tura yükselmesi halinde kasasına 6 milyon Euro daha koyacak. Beşiktaş, UEFA'nın vereceği havuz gelirlerinin eklenmesiyle Şampiyonlar Ligi'nden elde edeceği kazancı da artıracak. Siyah-beyazlıların, havuz gelirlerinden de yaklaşık 20 milyon Euro alması bekleniyor. Beşiktaş, UEFA'nın son dönemlerde para ödülünü artırması nedeniyle, bugüne dek Avrupa kupalarından en çok gelir elde eden Türk takımı olacak. Henüz önünde oynayacağı 3 maçı bulunan siyah-beyazlılar, havuz gelirleriyle birlikte bu sezon yaklaşık 37 milyon Euro alacak. Beşiktaş, olası saha sonuçlarıyla da bu rakamı artırabilecek.


  • Avrupa'da rekora doymuyor
  • Şampiyonlar Ligi G Grubu 3. maçında Fransa'nın Monaco takımını 2-1 mağlup eden Beşiktaş, Avrupa kupalarında başarılı performansıyla dikkati çekiyor. Siyah-beyazlı ekip, Şampiyonlar Ligi'nde üst üste 3 maçını kazanarak hem gruptan çıkma iddiasını güçlendirdi hem de tarihi bir başarıyı yakaladı. Şampiyonlar Ligi'nde sırasıyla Porto, Leipzig ve Monaco'yu yenen Beşiktaş, şimdiden 9 puana ulaşmayı başardı. Bu alanda ilk 3 maçını kazanan siyah-beyazlılar, Leipzig maçından sonra elde ettiği ilk 2 maçını kazanan ilk Türk takımı olma rekorunu da geliştirdi. Beşiktaş, teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde Avrupa kupalarındaki 21 maçta 10. galibiyetini elde etti. Güneş'in teknik direktörlüğünde Avrupa kupalarında kolay yenilmeyen bir takım haline gelen siyah-beyazlılar, 8 maçı berabere tamamlarken, 3 karşılaşmayı ise kaybetti. Kartal, Avrupa'da deplasmanda yaptığı son iki maçını da kazandı.
Sürpriz olmadı

Beşiktaş Kulübü Mali İşler ve Finanstan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Berk Hacıgüzeller, Şampiyonlar Ligi'nde alınan galibiyetlerin bir Türk takımı için önemli bir başarı olduğunu söyledi. Hacıgüzeller, "Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi seviyesindeki oyununu devam ettirdi. Çok önemli bir başarı. Oyun stilleri birbirinden farklı üç ülkenin takımına karşı üç net galibiyet alınması, bu sonuçların düzenli ve sürekli olması bir Türk takımı için önemli” dedi. Siyah-beyazlı yönetici, Porto ve Leipzig maçlarının ardından Monaco galibiyetinin sürpriz olmadığını belirterek, "O iki karşılaşmada sergilenen futbol bizi umutlandırdı" diye konuştu.

#Beşiktaş
#Cenk Gönen
7 yıl önce