|

Davutoğlu oryantiring yarışlarına katıldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gazi Kupası Oryantiring Özel Yarışları"na katıldı. Müsabakalarda, Davutoğlu'nun yanı sıra, eşi Sare Davutoğlu, kızı Hacer Bike Davutoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da yarıştı

Yeni Şafak
16:20 - 12/04/2015 Pazar
Güncelleme: 13:30 - 12/04/2015 Pazar
AA

Türkiye Oryantiring Federasyonunca düzenlenen "Gazi Kupası Oryantiring Özel Yarışları", Gazi Üniversitesi Beşevler Yerleşkesinde gerçekleştirildi.



Müsabakalarda Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra, eşi Sare Davutoğlu, kızı Hacer Bike Davutoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da yarıştı.



Yarış sonrası dereceye giren küçük yaş kategorisindeki sporculara madalyaları, Davutoğlu çifti ile Bakan Kılıç ve Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber tarafından verildi.



Başbakan Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile Bakan Kılıç'a, Türkiye Oryantiring Federasyonunca hazırlanan sporcu lisansları, Federasyon Başkanı Tekin Çolakoğlu tarafından takdim edildi.



Yarışmaya toplam 425 sporcu, 10-12-14-16-18-20-21- 35 ve üstü yaş ile yeni başlayanlar kategorilerinde katıldı.



Oryantring nasıl yapılır


Oryantiring, her türlü arazi, iklim şartlarında harita ve pusula yardımıyla bir noktadan başka bir noktaya ulaşabilmek için sporcunun fiziki gücünü, taktik ve tekniğini geliştiren bir spor. Ani ve doğru karar verebilme yeteneğini de olgunlaştıran bu doğa sporu, bireysel veya takım olarak genellikle ormanlık alanda yapılmakla birlikte park ve yeni başlayan sporcular için açık alan ve spor salonlarında gerçekleştirilebiliyor.



Fiziksel ve zihinsel uyumun en güzel örneklerinden biri olan oryantiring, sadece fiziksel performansa dayalı bir koşu değil, beden ve zihnin uyumlu ve aynı anda çalışmasını gerektiren spor dalı. Oryantiring "7'den 70'e", renk seçimini yapabilen küçük çocuklardan, elindeki bastonla arazide dolaşabilen yaşlılara kadar her yaştan kadın, erkek, genç, yaşlı, aile veya meraklı herkesin yapabileceği ender spor dalları arasında yer alıyor.



Ucuz, çevreci, pahalı tesislere ihtiyaç duyulmayan, organizasyonu kolay bir spor olan oryantring bu yönüyle de büyük kitlelere ulaşabiliyor. Oryantiring sporu uluslararası boyutu nedeniyle de birçok ülkenin kalabalık sporcu topluluklarını yarışmalara kolayca çekebiliyor.



Oryantiring sporu, koşarak -yürüyerek, bisikletle, kayakla ve engelli dallarında yapılabiliyor.


Bu spor için öncelikli olarak katılımcılarda haritası çizilmiş bir bölge olması gerekiyor. Haritalar uluslararası standartlarda çiziliyor. Şu anda Türkiye'nin değişik bölgelerinde haritası çizilmiş ve halen çizimi devam eden birçok bölge bulunuyor. Çizilen bu haritalar tamamen özel çizim programları kullanılarak ve harita çizicinin bölgeyi karış karış dolaşıp her türlü detayı yerinde görerek nakış işler gibi özel bir titizlikle çalışması sonucu hazırlanıyor. A-4 kağıdı büyüklüğündeki bir haritanın çizimi yaklaşık 2-3 ay sürüyor.



"Doğada oynanan satranç"


Oryantiring sporu uğraşanlara da birtakım artı değerler katıyor. Buna göre oryantiring, fiziği olduğu kadar zihni de çalıştırıyor. Baskı ve stres altındayken bağımsız düşünme ve zorlukları çözme yeteneğini geliştiren spor dalı, bu özelliklerinden dolayı "doğada oynanan satranç oyunu" olarak tanımlanıyor.



Kişinin kendine olan güvenini geliştiren, sporcunun yaban hayvanlarıyla barışık olmasını ve onlardan korkmamasını da sağlayan oryantiring, hedefe en kısa zamanda ulaşmak için cesur olmayı, fiziki güç ve beyni kullanmayı zorluyor.



Aile sporu olma özelliği taşıyan oryantiring, çevreci özelliğiyle de dikkat çekiyor. Yetenek olarak önemli bir sivil ve askeri spor dalı olan bu branş, insanların, yaş, cinsiyet, etnik köken ve sosyal statüden bağımsız olarak tanışmalarını, iletişim kurmalarını ve beraberce eğlenmelerini sağlıyor.



Özen gösterme ve karar verme yeteneğini de geliştiren oryantiring, hatanın önemini ortaya çıkarıyor. Bu spor branşı, takım olarak yapıldığında, sorumluluğu geliştirmeyi, dirayetli olmayı ve bir bütünün parçası olarak üzerine düşen görevin önemini benimsemek gibi yetenekleri geliştiriyor.



#Ahmet Davutoğlu
#Gazi Kupası
#Oryantiring
#Sare Davutoğlu
#Çağatay Kılıç
#Başbakan
9 yıl önce