|

Fevziye'de güreş bayramı

Bu yıl 110'su düzenleneecek olan Geleneksel Fevziye Güreşleri, 7 Temmuz Perşembe günü, yani Ramazan Bayramı’nın üçüncü günü Yalova'ya Altınova ilçesine bağlı Fevziye Köyü'nde gerçekleştirilecek. Güreşlere Türkiye'nin en ünlü başpehlivanları katılacak.

Yeni Şafak
14:09 - 9/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:15 - 9/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

'Kırkpınar'a giden yol Fevziye'den geçer' sloganıyla özdeşleşen güreşler için hazırlıklar harıl harıl devam ederken 2009, 2010 Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil, 2011 ve 2012 Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz, 2013 Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban, 2014 Kırkpınar Başpehlivanı Fatih Atlı ve 2015 Kırkpınar Başpehlivanı Orhan Okulu'nun yanısıra Faruk Akkoyun, Serhat Gökmen, Süleyman Aykırı gibi iddialı isimlerin olduğu 35 başpehlivanla sözleşme yapıldı.



Ramazan ayı boyunca yağlı güreşlere ara verilirken, Feyziye'de güreş severler Ramazan Bayramı'yla birlikte ikinci bir bahar yaşayacak. Çoğunlukla Çerkez kökenli vatandaşlarımızın yaşadığı Feyziye'deki güreşlerin tarihi öneme sahip bir spor organizasyonu olduğunu belirten Güreş Yorumcusu ve eski Pehlivan Recep Tosun “Çerkezler Kafkaslar'dan göç ederek Fevziye'ye yerleştikleri zaman güreş geleneğiyle bütünleşerek bölgeye adapte olmuşlardır.



Yemek kültürü çok güçlü olan Çerkezler 'Biz yemek yapalım siz güreşin' diyerek bölgede yaşayan kültüre uyum sağlamışlardır. Olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Gazanfer Bilge'nin babaannesi de Fevziyelidir. Çerkezlerin kültüründe yağlı güreş olmamasına rağmen o gün bugündür pehlivanlar Fevziye'de güreş tutar, sonra da Kırkpınar'da kispet giyerler” dedi. İki yıldır güreş ağalığı yapan Yalova Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orbay Tuna da “7 Temmuz 2016 Perşembe günü tüm güreşseverleri Fevziye Güreşleri'ne bekliyoruz” dedi. Fevziye Güreşleri ayrıca Koza TV'den Recep Tosun'un sunumuyla naklen yayımlanacak.



#Geleneksel Fevziye Güreşleri
#Mehmet Yeşil Yeşil
8 yıl önce