|

Hakemlere yeni yetki

TFF 1. Başkanvekili Servet Yardımcı, 'Hakemlerimize maçtan 2 saat önce maçı tehir etme yetkisi vereceğiz. Yani artık stada geldiğiniz andan itibaren maçın kaderi sizin elinizde olacak' dedi

Yeni Şafak
18:42 - 30/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:13 - 30/07/2015 Perşembe
IHA

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından düzenlenen 2015-16 Sezonu Yaz Semineri sürüyor.


Seminere katılan isimler arasında; TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, TFF Başkanvekilleri Servet Yardımcı, Nihat Özdemir ve Ali Dürüst, Yönetim Kurulu üyeleri Ali Düşmez ve Yaşar Aşçıoğlu, TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş, PFDK Başkanı Hüseyin Karaahmetoğlu, Temsilciler Kurulu Üyesi Servet Sarıkaya gibi isimlerin yanı sıra, MHK üyeleri, UEFA Eğitimcileri, hakemler ve davetliler yer aldı. Seminerde ayrıca bu sezon hakemliği bırakan Nihat Mızrak, Yunus Yıldırım, Seçim Demirel, Hüseyin Sabancı ve Kamil Abitoğlu'na teşekkür plaketleri de verildi.



Yardımcı: Hakemler insandır, hata insana mahsustur


Türkiye Futbol Federasyonu 1. Başkanvekili Servet Yardımcı yaptığı açıklamada, "Profesyonel hakemlik artık bir hayal olmaktan çıkmış, Yıldırım Demirören federasyonu döneminde hayata geçmiştir. Geçen sezon pilot uygulamasını yaptığımız profesyonel hakemlik güçlenerek ve yayılarak devam edecek. 6 hakemle başladığımız bu uygulama bu sezon 9 hakeme çıkıyor. 2 sezon içinde 20'lere varacak. Profesyonel hakemlik, adı üstünde, önce profesyonellik demektir. Nasıl ki bir şirkette profesyoneller başarılarıyla ödüllendiriliyorlarsa, başarısızlık durumunda da gereği yapılır. Herkes hata yapar. Hakemler insandır. Hata insana mahsustur. Hata yapan hakemimizin her zaman arkasında duracak, sonuna kadar ona sahip çıkacağız. Ama kasıtlı hata ya da performans düşüklüğü görürsek, işte o zaman profesyonelliğin kurallarını uygulamak durumundayız. Son dönemde talimatlarda yaptığımız değişiklikler hepinizin malumudur. Tüm bu değişiklikler siz hakemlerimize güvenimizin kanıtıdır. Çünkü sahanın mutlak hakimi, hakemdir. Bu düşünceyle, bir değişiklik daha yapmak üzereyiz. Hakemlerimize maçtan 2 saat önce maçı tehir etme yetkisi vereceğiz. Yani artık stada geldiğiniz andan itibaren maçın kaderi sizin elinizde olacak. İşte Türkiye Futbol Federasyonu olarak size güvenimiz bu kadar büyük" dedi.



Müftüoğlu: Süper Lig'e çıkma yaşını 22'ye indiriyoruz


Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu ise, "Kamuoyunda yer alan genç algısını da lehimize iyi kullanacağız. Gençliğin dinamizminden ve deneyimli hakemlerin tecrübesinden faydalanacağız. Tabanı ve tavanı dengeli kuracağız. Çok çalışan, emek veren herkes ister genç ister tecrübeli olsun, kadrolarımızda kendisine yer bulacak. Bu konuda önemli bir değişiklik yapıyoruz. Süper lige çıkma yaşını 22'ye indiriyoruz. Genç ve yetenekli isimleri kısa sürede en üst klasmanlara taşıyacağız ve uluslararası arenada boy göstermesini sağlayacağız. Hakemliği bırakma yaşını 45'ten 47'ye çıkaracağız. Tecrübeli isimler de bizim için önemli. Gerekli fiziksel yeterlilikleri olan arkadaşlarımızdan faydalanmaya devam edeceğiz. Süper Lig sezon hazırlık kampımıza başladık. Eğitimlerimiz ve atletik testimiz vardı. Testler yapıldı. Hakem arkadaşlarımız seminer bitiminde lig için hazırlıklarını tamamlamış olacaklar. Yazın hepsinin çok iyi çalıştığını gözlemledik. Bu bizleri sevindirdi. Eğitim içeriklerini özenle seçtik. Sayın Jaap Uilenberg'e bu konudaki desteği için teşekkür ediyorum. Dün sabah hakemlerimizin gözünde gördüğüm ışık beni yarınlar için çok umutlandırdı. Saha içinde ve dışında bizi başarıyla temsil edeceklerine inanıyorum" ifadelerini kullandı.



'Türk hakemliğinin Avrupa vizyonunu çok önemsiyoruz'


Önemli projeleri olduğunu belirten Müftüoğlu, "Bunları hayata geçirmek için heyecanlıyız. Profesyonel hakemliğin kapsamını genişleteceğiz. Profesyonel hakemlik, gelecek için çok önemli. Türkiye'nin her yerindeki tüm hakemlerin gelişiminde bize en büyük destek olacaklar. Profesyonel Hakem Koordinatörlüğünü hayata geçiriyoruz. Önemli bir proje. Allah kısmet ederse, 4 yıllık görev süremizin sonunda süper lig ve PTT 1. Lig'deki tüm hakemlerimizin profesyonel hakem kadrosunda olmasını hedefliyoruz. Tam zamanlı veya yarı zamanlı sözleşmeler düşünüyoruz. Türk hakemliğinin Avrupa vizyonunu çok önemsiyoruz. Sevgili Cüneyt Çakır'ın açtığı yolda yürüyecek başka arkadaşlarımızın da olmasını istiyoruz. Cüneyt Çakır ve ekibi bizlerin sırtına büyük bir yük yükledi. Artık Şampiyonlar Ligi finali yönetebilecek düzeyde hakemleri yetiştirmek zorundayız. 14 ayrı bölgede üst düzey eğitimcilerden oluşan eğitimci kadrolarını kuracağız. Her ilde en az bir eğitimci olacak. Kişiye özel eğitimler planlıyoruz" şeklinde konuştu.



'Hakemleri yakından takip edecek scout ekipleri kuracağız'


"Tabandaki hakemlerin yukarıya sağlıklı şekilde çıkmasının en önemli konulardan birisi olduğunu biliyoruz" diyen Müftüoğlu, "Riva tesislerinden faydalanarak daha alt kategori hakemlerimiz için de gelişim kampları düzenleyeceğiz. Türkiye'nin her yerindeki tüm hakemlerimize dokunmaya çalışacağız. Onlara kendilerini göstermeleri için fırsatlar oluşturmaya çalışacağız. Hakemlerimizi yakından takip edecek scout ekipleri kuracağız. Profesyonel liglerde görev yapan tüm hakemlerimizle ilgili tüm verileri toplayacağız, adeta MR çekeceğiz. Gelişimleriyle yakından ilgileneceğiz. Hakemlerin görünen yüzü kadar görülmeyen yüzüyle de ilgileneceğiz. En alttan en üste kadar gördüğümüz sorunları çözmeye çalışacağız" açıklamalarında bulundu.



Erzik: 'Gençleri destekliyorum


Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenes Erzik de yaptığı açıklamada, "Kuddusi Müftüoğlu 40'lı yaşlarda. Ben de okuyorum çıkan yazıları. Genç olmanın adeta bir yanlışlık olduğunu vurgulamaya çalışan bir kesim var. Hepimiz gençtik. 24 Mart 1989 yılında rahmetli Sayın Turgut Özal beni TFF Başkanlığı'na atadığında ben de 40'lı yaşlardaydım. Futbolda değişim esastır. Eskiler gider, görevlerini tamamlar; yeniler gelir. Ben o zaman FIFA hakemliğinden gelmeyen Ahmet Güvener'i, MHK Başkanı yaptım. O da 40'lı yaşlardaydı. Çok da başarılı oldu. Biraz da kendi hatasından bırakmak zorunda kaldı. Ama bildiğiniz gibi genel sekreterlik dahil her konuda Türk futbolunun içinde oldu. Bilimselliği ön plana alan bir arkadaşımız olarak çok da başarılar gösterdi. Tecrübem ve emeğimle gençlerin başarıya ulaşmak için çalışacaklarını düşünerek kendilerini destekliyorum" dedi.


Hakemlikteki yaş konusuna da değinen Erzik, "Bu konuda mücadele verenlerden birisi de benim. FIFA Hakem Komitesi Başkanlığı'nı 1998 - 2002 yılında yaptım. Orada bu senenin konusu yaş limitinin FIFA'da uygulanmaması şeklindeydi. Hakemlere de bu şekilde geldi. Her şey iyi güzel de sorulacak bir soru var. Madem 45 yaş limiti var, hatta bunun fiziki nedenlerle daha da indirilmesi düşünülürse; birden bire daha üst bir yaşa koyulmasının ne faydası olacak, ne zararı olacak? Orada belirlenmesi gereken bazı olmazsa olmazlar vardı. O da şuydu; fiziki ve diğer testlerin mutlaka yapılması şartıyla yaş limiti uygulanabilir" ifadelerini kullandı.

#Türkiye Futbol Federasyonu
#MERKEZ HAKEM KURULU YAZ SEMİNERİ
9 yıl önce