|

İlklerin derbisi

Derbide büyük taraftar desteği altında oynayacak Beşiktaş, Vodafone Arena'da çıkacağı altıncı lig maçını da kazanmayı, Galatasaray ise rakibine yeni stadında ilk puan kayıplarını yaşatmayı amaçlıyor. Yaklaşık 5 yıl aradan sonra deplasman takımı taraftarının tribünde yer alacağı dev maçta, ligde derbi heyecanını ilk kez yaşayacak birçok oyuncu bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 03:12 - 24/09/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Süper Lig'in 5. haftasında bugün İstanbul'da yapılacak Beşiktaş-Galatasaray derbisinde birçok ilk yaşanacak. Ligde sezonun ilk derbisi, dev maça ev sahipliği yapacak Vodafone Arena için de ayrı bir anlam taşıyor. Siyah-beyazlıların yeni stadı, ilk kez bir derbide kapılarını taraftarlara açacak. Geçen sezon 11 Nisan 2016 tarihinde Beşiktaş'ın 3-2 kazandığı Bursaspor maçıyla açılışı yapılan Vodafone Arena'da ilk derbi izlenecek. Beşiktaş ile Galatasaray, derbide ligin zirvesini ele geçirebilmek için mücadele edecek. Süper Lig'de 5. haftaya 12 puanla Başakşehir lider girerken, Beşiktaş ve Galatasaray 10'ar puan ve gol averajıyla ikinci ve üçüncü sırayı aldı. Derbide büyük taraftar desteği altında oynayacak Beşiktaş, Vodafone Arena'da çıkacağı altıncı lig maçını da kazanmayı, Galatasaray ise rakibine yeni stadında ilk puan kayıplarını yaşatmayı amaçlıyor. Sezon başında yaklaşık 32 bin kombine satışı gerçekleştiren Beşiktaş'ta, belirlenen yüksek fiyatlara rağmen satışa sunulan biletlerin çok büyük bölümü satıldı. Derbi kapalı gişe oynanacak.



5 YIL ARADAN SONRA BİR İLK


İstanbul İl Spor Güvenlik Kurulu'nun yaptığı toplantı sonucunda, derbide yaklaşık 5 yıl sonra deplasman takımı taraftarı statta yer alacak. 41 bin 903 kişi kapasiteli Vodafone Arena'da 2 bin 120 Galatasaray taraftarı kendilerine ayrılan kale arkası tribünde takımlarını destekleyebilecek. Galatasaray taraftarları son olarak 2010-2011 sezonunun 31. haftasında, 30 Nisan 2011 tarihinde Beşiktaş ile Dolmabahçe'de oynanan derbiyi statta izlemişti. Beşiktaş ile Galatasaray arasında 20 Kasım 2011'de oynanan maçla başlayan yasak, yine bu iki takım arasında yapılacak karşılaşmayla sona erecek.


Derbide her iki ekip futbolcularından bazıları, formalarını giydikleri takımlarla rekabette ilk kez bir lig maçında sahaya çıkacak. Beşiktaş'ta Fabricio, Adriano, Talisca, Gökhan İnler, Aboubakar, Caner Erkin ve Gökhan Gönül, Galatasaray'da ise Luis Cavanda, Tolga Ciğerci, Josue Pesqueira, Nigel De Jong ve Eren Derdiyok, teknik adamların görev vermesi durumunda, ilk kez bir lig maçında, yeni takımlarının formasıyla rekabetin heyecanını yaşayacak.



Kartal, Cimbom'u pasla yoracak


Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, bugün kendi sahalarında yapacakları Galatasaray derbisinde, rakibi devirme planını belirledi. Deneyimli teknik adam, Şampiyonlar Ligi'ndeki Benfica ve ligdeki Karabük ve Akhisar Belediye karşılaşmaları üzerinde yaptığı analiz sonucunda takımın pas trafiğinin düştüğünü belirledi. 64 yaşındaki çalıştırıcı, derbi için oyuncularına yaptığı konuşmada, pas oranının bu iki maça göre yukarı çekilmesini istedi.



OĞUZHAN YERİNE GERİ DÖNÜYOR


Deneyimli teknik adamın yaptığı değerlendirmede, "Hepiniz teknik kapasiteleri yüksek isimlersiniz. Bunu sahaya yansıtarak topla daha çok oynamanızı ve rakibi topun peşinden koşturmanızı istiyorum. Ancak, bu bireysel olarak değil takım halinde yapılmalı. Böylece rakibi yorarken dengesini de bozacağız. Bunun sonucunda da bizi sonuca götürecek boşlukları yakalamamız çok daha kolay hale gelecek" ifadelerini kullandığı öğrenildi. Güneş'in bu konudaki kilit oyuncusunun ise Oğuzhan Özyakup olduğu ifade edildi. 24 yaşındaki oyuncu, ligde sonradan oyuna dahil olduğu Karabük ve Devler Ligi'ndeki Benfica maçında orta sahanın ortasında görev almış, Akhisar mücadelesinde ise forma giymemişti. Oyuncunun, Atiba'nın yanında ön liberoda daha etkili olduğu ve takımın pas trafiğinin arttığı sonucuna varan deneyimli teknik adam, derbi karşılaşmasında Oğuzhan'ı Kanadalı oyuncunun yanında görevlendirecek. Orta sahanın ortasında ise Brezilyalı Talisca görev alacak. Kanatlarda yer alan isimler sürekli olarak hücum hattına destek vererek forvet çıkması beklenen Cenk Tosun'u besleyecek.



340. randevu


Beşiktaş ile Galatasaray, 340. kez karşı karşıya gelecek. 92 yıllık rekabette, geride kalan 339 maçın 120'sini Galatasaray, 107'sini Beşiktaş kazandı, 112 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı. Sarı-kırmızılıların toplam 478 golüne, siyah-beyazlılar 445 golle karşılık verdi.



SABIRLA HATAYA ZORLAYIN


G.Saray Teknik Direktörü Riekerink, derbide takımdan sabırlı bir oyun istedi. Hollandalı çalıştırıcı, "Rakibin, taraftarı önünde oynaması avantaj olsa da tribünlerin kazanma arzusu, onlar golü bulamadıkça dezavantaj olacaktır. Dakikalar geçtikçe panik yaparak, bilinçsizce üzerimize geleceklerdir. Biz de bu anlarda yapacakları hatalardan yararlanarak sonuca gideceğiz” dedi. Riekerink, duran toplarda ise topun Eren'le buluşmasını istedi.



Brezilyalı Talisca, oynadığı her maçta hücuma katkı sağladı


Beşiktaş'ta Gökhan İnler, verdiği 3 kilit pasla dikkat çekti. Oyuncunun 1 de asisti var. Gökhan'ı öne çıkaran bir diğer özelliği de üçüncü bölgeye attığı paslar. Ligde en az iki maça başlamış oyunculardan 3. bölgeye en fazla pas gönderen isim oldu. (90 dakika başına 14.4). Brezilyalı Talisca ise Beşiktaş forması ile 3 resmi maçta 2 gol, 1 asist yaparak her karşılaşmada hücuma katkı yaptı. Attığı 4 isabetli şutta 2 gol buldu. Talisca, maç başına 4.9 şut denedi. Bu da ligde en az 90 dakika oynayan isimler arasındaki en yüksek sayı oldu.



Aslan'ın kozu paslarda Tolga Ciğerci, forvette Eren Derdiyok


G.Saray'da Tolga Ciğerci ve Eren Derdiyok derbi öncesi öne çıkıyor. Tolga, maç başına 93 isabetli pasla ligin en iyi pasörü konumunda. Aynı zamanda ligin en fazla ikili mücadele kazanan (39) ve en fazla top kapan oyuncusu (20). Eren Derdiyok da geçen sezon forvetinden istikrarlı katkı alamayan Galatasaray'ın aradığı isim olmuş durumda. Geçen sezon Burak, Umut ve Podolski, 124 şuttan 26 gol çıkartabilmişti ve yüzde 21'lik gole çevirme oranı tutturmuştu. Eren Derdiyok 11 şutta 4 gol bulup yüzde 36.4'lük bir oran yakaladı.



Galatasaray taraftarı 14.00'te Taksim'den hareket edecek


Deplasman yasağının kalkmasıyla bugünkü derbide takımlarını Vodafone Arena'da destekleyecek sarı-kırmızılı taraftarlar, 14.00 sularında Taksim'de bir araya gelecek. Taraftarlar, çevik kuvvet eşliğinde Ceylan Otel'in önünden Vodefone Arena'ya kadar yürüyecek. Arena'daki misafir girişinden içeri alınacak Galatasaray taraftarları, Maçka tarafındaki tribünden maçı izleyecek. Taraftarların en önünde Galatasaray yönetim kurulu üyesi Alper Narman yer alacak.



WESLEY SNEİJDER BÜYÜK MAÇLARI BOŞ GEÇMİYOR


Galatasaray'ın Hollandalı yıldızı Wesley Sneijder, derbilerdeki performansıyla dikkat çekiyor. Hollandalı, son 9 lig derbisinde Fenerbahçe ve Beşiktaş'a atılan 9 golün 6'sında 5 golün yanında 1 de asist yaparak takımına katkı sağladı. Ligdeki son golünü 23 Ocak 2016'da Osmanlıspor'a 3-2 yenildikleri maçta atan 32 yaşındaki oyuncu, o günden bu yana ağları havalandırmayı unutsa da bu sezon 3 asistle Deniz Türüç ve Edin Visca ile beraber takım arkadaşlarını en çok besleyen oyuncular arasında yer alıyor. Sneijder, aynı zamanda 17 pas ile ligin en fazla kilit pas atan oyuncusu. Sarı-kırmızılı taraftarlar, Hollandalı'dan Beşiktaş maçında derbilerdeki performansını devam ettirmesini ve ligde golle buluşmasını bekliyor.






#​Galatasaray
#Beşiktaş
#Derbi
8 yıl önce