|

İranlı gazeteci güreşin efsanesini ağlattı

İranlı gazeteci Sadreddin Kazem, Türk güreşinin efsane ismi Ahmet Ayık'a 48 yıl önce güreşirken çekilmiş görüntülerini izletince efsane güreşçi duygusal anlar yaşadı.

Yeni Şafak
16:38 - 11/09/2015 Cuma
Güncelleme: 17:23 - 11/09/2015 Cuma
IHA

Türk güreşinin efsane isimlerinden biri olan Ahmet Ayık'ın unutulmaz zaferlerinden bir tanesi 1967 yılında Yeni Delhi'de İran'ın dünyaca ünlü güreşçisi Gulem Reza Tahti'nin sırtını yere getirdiği maçtır.



Adına turnuva düzenlenen, yaptığı güreşlerle rakiplerine minderi dar eden Tahti'yi, iki Türk güreşçisinin mağlup edişi ise büyük yankı uyandırmıştı. Bunlardan biri kısa bir süre önce vefat eden İsmet Atlı, diğeri ise Ahmet Ayık'tır.



İranlı gazeteciden büyük sürpriz

Dünya Güreş Şampiyonası için Las Vegas'a gelen UWW (Dünya Güreş Birliği) üyesi ve Asbaşkanı Ahmet Ayık'ı burada büyük bir sürpriz bekliyordu. Türk gazetecilerle buluşmak için basın tribününe buluşmaya gelen Ahmet Ayık'ı basın tribününde gören İranlı gazeteci Sadreddin Kazem, ünlü şampiyonun yanına gelerek, "Şampiyon sana bir sürprizim var" dedi ve sonra da elindeki USB'yi bilgisayara yüklemesini istedi.



Ahmet Ayık heyecanla ne çıkacağını merakla beklerken, birdenbire ekranda beliren görüntü ile çılgına döndü. Bu görüntü 48 yıl önce Yeni Delhi'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda Ahmet Ayık'ın, İran'ın unutulmaz güreşçisi Gulem Reza Tahti'yi 3-0 yenip Dünya Şampiyonu oluşunun 8 dakikalık bir görüntüsü idi. Görüntü bitti, bir daha oynatıldı. Sonra bir daha ve bir daha. Ayık resmen çılgına dönmüştü. İranlı gazeteci Kazem'e defalarca sarıldı. Adeta ağlamaklıydı, ara sıra basın mensuplarına dönüp, "Bak bu benim. Tahti'yi minderde nasıl kovalıyorum. Bu görüntüyü yıllardır aradım. Kime sorduysam yok. Sonunda görüntü ayağıma geldi. Artık gözüm açık gitmez" dedi.



İkinci jest ise tarihi bir fotoğraf

Ayık'ı bekleyen ikinci sürpriz ise 1983 yılında, Kiev'de düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda çekilen fotoğraftı. Resimde saçları simsiyah olan ünlü şampiyonun yanındaki kişi ise bir başka İranlı gazeteci Jaferi idi. O da Ahmet Ayık'ı belki bulurum diye getirmişti. Ayık resme baktı, bir de kendine, "Las Vegas'ta beni bu kadar mesut ve bahtiyar eden iki hatırayı bulacağımı biri söylese inanmazdım" dedi. Amerika'da en mutlu günlerini tekrar anmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen efsane güreşçi 32 yıllık resmiyle basına poz verdi.

#ahmet ayık
#güreş
#Sadreddin Kazem
9 yıl önce