|

'Kırkpınar'da doping kontrolü olmayabilir'

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner, sanılanın aksine her Kırkpınar'da doping kontrolü yapılmasının şart olmadığını söyledi, kontrollerin kendi programları doğrultusunda devam ettiğini ifade etti. Güner 'Bazı numuneler Atina'ya bazıları Köln'e gönderildi' iddialarına da yanıt verdi.

Yeni Şafak ve
12:30 - 15/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:39 - 15/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Her ne kadar yağlı güreş olimpik bir spor olmasa da Türkiye Güreş Federasyonu'na bağlı olduğu, pehlivanların da buradan lisans çıkarması nedeniyle tüm doping kontrol prosedürlerine tabi bir spor. Nitekim Türk yağlı güreşi halen 2013'deki doping kontrolleri ve akabinde verilen cezaları konuşmakta. Pek çok ünlü pehlivanın ceza aldığı o yıl Türk yağlı güreşi için kırılma noktası olurken o dönem numunelerin değerlendirilmesi ve verilen cezalarla ilgili iddialar ve tartışmalar olmuştu. Bu tartışmalar halen devam etmekte…



Biz de konuyla ilgili en yetkin isimlerden birine, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner'e sorularımızı yönelttik…



2013'teki kontroller ve cezalar sonrasında yağlı güreş camiasında fazla doping haberi çıkmadı. Sadece geçen yıl Kırkpınar'da bazı sporculara ceza verildi. Artı kontroller durdu mu?

Elbette hayır, kontroller devam ediyor, ani ziyaretler yapılıyor. Bu yıl minder güreşinde çok kontrol yaptık, yağlı güreşte de olacak. Bizim bir programımızı var bunun doğrultusunda kontrollerimizi gerçekleştirmekteyiz. Artık fazla doping vakasına rastlanmamasının nedenine gelince; artık sporcular bu maddeleri kullanmama yoluna gidiyor. Geçen yıl da kontroller oldu ama az sporcuda çıktı.



Doping kontrolleri ilgili federasyonun sizden talebi doğrultusunda mı gerçekleşmektedir?

Hayır, bizim kendi programımız var, buna göre kontroller yapıyoruz.



Bazı pehlivanların numunelerinin Almanya'daki bir merkeze ceza almayanların ise Yunanistan'a gönderildiğini iddia edilmekte. Almanya'daki merkezin numunelerde çok daha eski tarihlere ait sonuçlara ulaşabilmekte olduğu belirtiliyor, bunun gerçeklik payı var mıdır?


Farklı analiz yöntemleri uygulayan yerler olabilir. Mesela büyüme hormonu analinizi sadece Londra yapabiliyor. Lakin bazı pehlivanların numunelerinin Almanya'ya diğerlerinin Yunanistan'a gönderildiği iddiası şehir efsanesi. 2013 yılı başında Köln'deki laboratuvar yeni bir analiz yöntemi geliştirdi. Bu yöntem ilk kez İsrail'deki bir halter turnuvası sonrası uygulandı hatta o dönem 21 Türk haltercide yasaklı maddeye rastlandı. Atina'daki laboratuvar da aynı yönetim uygulayana kadar biz tüm numuneleri Köln'e gönderdik. Hiçbir pehlivanın numunesi Atina'ya gitmedi, ceza almış veya almamış olsun tüm pehlivanların numuneleri Köln'de kontrolden geçti.



Buna bağlı olarak, sporcu numunelerinin hangi merkezlere gönderilmesi neye göre belirlenmektedir?

O dönemki maddi koşullar söz konusu olabilmekte sonuçta Köln'e nakliyat daha masraflı. Ancak konunuzla alakalı dediğimiz gibi tüm yağlı güreşçilerinki Köln'e gitti.



Bu yıl 24-26 Temmuz tarihlerinde Kırkpınar'da da doping kontrolü yapılacak muhtemelen. Burada alınan numuneler hangi merkeze gönderilecektir?


Her turnuvada doping kontrolü yapılacak diye bir şey yok. Belki yapılır belki yapılmaz. Eğer yapılırsa numuneler Ankara'ya gönderilir, artık tüm numuneler Ankara'da değerlendirilmekte.


#Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Dopingle Mücadele
#Prof. Dr. Rüştü Güner
#Yağlı Güreş
#Kırkpınar
9 yıl önce