|

Kulüplerin kimliği: Armalar

Dünya üzerinde her futbol kulübünün kimliği olarak nitelendirilebileceği kendine ait bir arması vardır. Avrupa'nın önde gelen kulüplerinin kullandığı ve yoğun simgesel değerlere sahip bu armaların ne anlama geldiğini sizler için derledik.

Yeni Şafak ve
14:33 - 24/11/2017 Cuma
Güncelleme: 17:51 - 24/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Beşiktaş, Real Madrid, Marsilya, ve Arsenal'ın kullandığı armalar.
Beşiktaş, Real Madrid, Marsilya, ve Arsenal'ın kullandığı armalar.

İşte hemen hemen her futbolseverin gördüğünde hangi kulübe ait olduğunu bildiği armaların tarihsel süreçleri ve içerikleri;

Real Madrid

Kulübün ilk arması beyaz üzerine lacivert renklerle "Madrid Club de Futbol"un kısaltması olan "MCF" harflerinin üst üste yazıldığı basit bir tasarımdı. XIII Alfonso'nun kulübe "Real" unvanını vermesiyle hem isim hem de armada değişiklik yapılmış ve kulübün adı Real Madrid Club de Futbol olmuştu. Armaya bir de kraliyet tacı eklendi. 1931 yılında ise monarşik rejimin sona ermesi ile  "Real" ismi ve armadaki kraliyet tacı kaldırıldı. 1941 yılında iç savaş sürerken kraliyet tacının tasarımı değiştirilerek tekrar armaya monte edildi. Ayrıca Madrid Club de Futbol ismine "Real" kelimesi de tekrar eklendi. 1997 yılında armanın ortasındaki çapraz çizginin mor olan rengi, laciverte çevrildi. 2001 yılındaki ufak rötuşlar ile de arma son halini aldı.

Barcelona

Tarihsel süreçte yapılan değişikliklerle esas şeklinden çok fazla bir şey kaybetmeyen armanın üst kısmında yer alan sarı kırmızı dik çizgiler Katalunya Özerk Bölgesi'nin bayrağını temsil ediyor. Beyaz zemin üzerinde kırmızı bir haç bulunan armanın tam ortasında da ilk futbol toplarını simgeleyen bir meşin yuvarlak bulunuyor. 

Beşiktaş

İlk şampiyonluğu jimnastik dalında alan kulübün armasında yer alan 'J' ve 'K' harfleri de Jimnastik Kulübü'nün kısaltmalarını sembolize ediliyor. Armada yer alan ilk beyaz çizgi 1'i, 3 siyah çizgi 3'ü ve ikinci beyaz çizgi de 1'i temsil ediyor. 9 bölümden oluşan amblemin yukarı kısımda yer alan dört numara yan yana yazıldığında, rumi takvimde kulübün kuruluş yılı olan 1903 sayısına denk gelen (1319) sayısı ortaya çıkıyor.Ayrıca Beşiktaş'ın armasında ilk tescil edilen kulüp olması sebebiyle Türk bayrağı bulunuyor.

Galatasaray

Galatasaray'ın ilk amblemi, Şevki Ege tarafından çizildi. Bu, ağzında futbol topu olan kanatları gerili bir kartaldı. "Kartal", Galatasaraylıların üzerinde durduğu bir amblem örneğiydi. Ancak, kartal adı benimsenmeyince, Şevki Ege'nin kompozisyonu bir kenara itildi. Daha sonra Ayetullah Emin'in çizdiği iç içe geçen Ğayın-Sin harfleri Galatasaray'ın logosu oldu. Harf devriminin ardından Galatasaray arması bugünkü biçimini aldı.

Fenerbahçe

1910 yılında resimde yeteneği olan futbolcu Topuz Hikmet tarafından tasarlandı ve bu arma günümüze kadar ulaştı. 

Hikmet'in anlatımıyla Fenerbahçe armasının öyküsü şöyle;

"Kulübümüzün rengi sarı-beyazdan, sarı-laciverte çevrildikten sonra bu yeni renklerle bir arma yaptırılması gündeme geldi. Arkadaşlarım bu armanın çizilmesini benden rica ettiler. İlk önce bayrağımızın renkleri kırmızı ile beyazı bir araya getirdim. Sonra kırmızı üzerine bir kalp şekli çizerek bunu sarı-laciverte boyadım ve üzerine de metanet, kuvvet ve sağlamlığın ifadesi olan meşe dalını resmettim. Beyaz kısma da kulübümüzün ismini ve kuruluş tarihini yazdım. Rozetimizi çizerken, ona şu manayı vermeye çalıştım; 'Kalpten gelen bir bağımlılıkla bu kulübe hizmet etmek.' Çizdiğim şekil arkadaşlarım tarafından beğenildi ve yeni arma o tarihlerde Almanya'da bulunan Tevfik Haccar'ın aracılığıyla orada yaptırıldı. Yeni harflerin kabulünden sonra aynı şekilde muhafaza edildi. Sadece Fenerbahçe Spor Kulübü 1907 yazısı yeni harflerle değiştirildi."

Trabzonspor

Trabzonspor takımın kısaltması olan 'TS' ibaresinin bordo zemin üzerine birleşik yazı karakteriyle mavi olarak yazılmasıyla oluşan takım armada, 'T' ve 'S' karakterlerinin birleştiği noktada takımın kuruluş yılı olan 1967 ibaresi yer alır. Ayrıca 'TS' ibaresinin üzerinde spor dallarını temsilen bir top figürü, oval dikdörtgen şeklinde olan ana gövdenin üst tarafında ise takımın 6 şampiyonluğunu belirten sarı renkte bir yıldız bulunmaktadır. 

Arsenal

Arsenal ilk logosunu 1888 yılında oluşturdu. İçerisinde, kuzeye doğru dönük üç askeri top yer alan bu logo, Woolwich şehrinin armasına benzemekteydi. Bu toplar bazen yanlışlıkla bacaya benzetilmekteydi. Ancak üzerlerinde aslan başlı oymaların bulunduğu bu şekiller, açık bir şekilde askeri top göstergesiydiler. Bu logo, Arsenal'in 1913 yılında Highbury'e taşınmasıyla kullanımdan kaldırıldı. Sadece 1922 yılında, son bir kez kullanıldı. Sonrasında tasarlanan, Arsenal'in ilk tek toplu ve doğuyu gösteren logosunda, takımın lakabı olan “The Gunners, askeri topun yanında yer alıyordu. Topun ters tarafa döndüğü ve namlusunun aşağıya doğru inceldiği yeni logonun oluşturulmasından dolayı bu logo sadece 1925 yılına kadar kullanıldı. 1949 yılında modernize edilen logoda, klasikleşmiş olan topun yanında takımın ismi de yer aldı.  

Cehelsea

Chelsea kuruluşundan bu yana 4 farklı amblem kullandı. 1905 yılında oluşturulan ilk amblem, bir memurdan ve kulübün isminden ibaretti. Kulübün eski lakabı olan The Pensioners (Memurlar), bu amblem sebebiyle takılmıştı. 1953 yılına kadar kullanılan bu ilk amblem, Chelsea formasında bulunmamaktaydı. 1952 yılında kulübü modernleştirmek için atılan adımlardan biri de amblemi değiştirmek oldu. Bir yıl süresince amblem, sadece kulübün isminin baş harflerini belirten C.FC oldu. 1953 yılında amblem, arkasına bakan ve elinde bir değnek tutan mavi aslan olarak değiştirildi. Amblem ayrıca İngiltere'yi sembolize etmesi için ayrıca iki çiçek ve iki futbol topu içeriyordu. 1960'ların başında bu amblem, kulübün formalarında kullanılmaya başladı. 1986 yılında, kulübün yeni sahiplerinin isteğiyle, amblem tekrar değişti. Bu amblemde kullanılan aslan, daha doğal görünümlü ve sarı renkteydi. Amblemde, kulübün baş harfleri olan C.FC bulunuyordu. 3. amblem 19 yıl boyunca, küçük renk değişiklikleri haricinde, değiştirilmeden kullanıldı. 2005 yılında kulübün, 100. yılını kutlaması, yönetim değişikliği ve taraftarların istekleri doğrultusunda yeni bir amblem oluşturuldu. Bu amblem, 2. amblemde bulunan arkasına bakan ve elinde bir değnek tutan mavi aslan biraz değiştirilip, altın rengi ve beyaz tonları eklenerek elde edildi.

Milan

'Şeytan', Milan Kulübün'ün renklerinden türetilen takma adıdır. Milan, 1979 yılında formasına ilk yıldızını taktığında, bir süre kırmızı şeytan logosunu ambleminde kullandı. Uzunca bir süre kulübün amblemi Saint Ambrose bayrağından ibaretti. Günümüzde ise, kulübün amblemi, ortada Comune di Milano bayrağı, üst kısımda ACM kısaltması ve alt kısımda da kuruluş yılı olan 1899'dan oluştu.

Marsilya

Kulübün kurucusu Rene Dufaure Montmirail kişisel mühründen esinlenerek isminin D ve M harflerini de kullanarak kulübün ilk logosunu oluşturuldu. Anlamı “Hedef karşı kale” olan “Droit au but” sloganını da Marsilya Kulübü ekledi. Kulübün logosu 1935–1972 yılları arasında Art Deco’dan ve 1972–1986 yılları arasında ise Kitsch’ten esinlenildi. Fakat logodaki en önemli değişiklik 1993’te kazanılan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni temsil eden yıldız oldu.  1999 yılında kulübün yüzüncü kuruluş yıl dönümünde dore rengi eklendi. 17 Şubat 2004’te yeni ve daha modern bir logo tanıtıldı. 'O' ve 'M' harfleri tek renk ve slogan logonun ortasında kaldırılarak logonun alt tarafına yerleştirildi.

Ajax

1900 yılında kulüp kurulduğunda Ajax amblemi bir Ajax oyuncusunun resminden ibaretti. 1928 yılında Antik Yunanistan’daki kahraman Ajax’ın portresi logo olarak kabul edildi. 1990 yılında yeniden değiştirilen logoda Ajax resmi korunurken, portre 11 futbolcuyu simgeleyecek şekilde sadece 11 çizgiden oluşacak şekilde yeniden tasarlandı.

#Real Madrid
#Beşiktaş
6 yıl önce