|

MADALYA AVCISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın köylüsü olan, Sakarya Büyükşehir Belediye sporcusu Enes Erkan, 1997 yılında başladığı karatede gençlerde ve büyüklerde Avrupa ve Dünya şampiyonlukları elde etti. Türk karatesi için en anlamlısı 2012’deki Fransa Büyükler Dünya Şampiyonluğu’ydu. Türk Karate tarihinde dünya şampiyonluğu yaşayan 4. erkek sporcu olan Enes, “2016 Avusturya’da da hedefim Dünya şampiyonluğu. En büyük hedefim bu unvanlarımı korumak” diyerek rakiplerine gözdağı verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:45 - 9/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Türk Karatesinin erkeklerdeki 8 yıllık hasretine 2012 yılında dünya şampiyonu olarak son veren ve Kasım ayında Almanya’da ikinci kez dünya şampiyonu olarak Türkiye’nin gururu olan milli karatecimiz Enes Erkan, Yeni Şafak’ı ziyaret etti. Dünya’yı dize getiren adamın başarı öyküsü her sporcuya örnek olmalı. Dile kolay; başarılarla dolu tam 17 yıl. Sayısı hatırlanmayan Marmara Bölgesi, Türkiye ve Balkan Şampiyonluklarından sonra üst üste gelen Avrupa ile Dünya zaferleri. 

Sakarya Büyükşehir Belediye Karate Takımı sporcusu Enes, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da köyü olan Rize’nin Güneysu ilçesinin Dumankaya Köyü’nden Sakarya’ya göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak 10 Mayıs 1987’de Sakarya’da doğdu; Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Yöneticilik Bölümü’nü bitirdi. 

BALKAN 3.'LÜĞÜ BENİ KAMÇILADI

Evli ve 2 çocuk babası olan 27 yaşındaki Enes, karateye 1997 yılında başladığını belirterek, “2000’de Milli takıma seçilince Bulgaristan’da, Balkan Şampiyonası’nda 3. oldum. Bu beni müthiş kamçıladı. 2003’te gençler Dünya 3.'lüğü,  2004’te Gençler Avrupa şampiyonluğu, 2005’te Gençler Dünya şampiyonluğu, 2007’de İstanbul’da Gençler Dünya şampiyonluğu, 2008’de Büyükler Avrupa 3.'lüğü, 2009’da büyükler Avrupa 2.'liği, 2010’da Çin’de dövüş olimpiyatları şampiyonluğu, 2012 Büyüklerde İspanya’da takımda Avrupa ikinciliği, +84 kiloda Avrupa üçüncülüğü, 2012 Fransa’da Büyükler Dünya Şampiyonluğu, 2013’te Avrupa Şampiyonluğu, 2014’te hem Avrupa hem Dünya Şampiyonluğunu kazandım” sözleriyle başarılarını sıraladı.

Şampiyonların sayısı artacak

2012’de Dünya Şampiyonu olmadan önce sol ayak bileğimde yırtık vardı. Sadece ellerimi kullanıyordum. 4 ay boyunca fizik tedavi ile tekme kullanacak seviyeye geldim ve Dünya Şampiyonu oldum. 2012’de Fransa’da +84 kilo finalinde Azeri Şahin Atamov’u yenip dünyanın en iyisi olduğum zaman çok büyük mutluluk yaşadım. 2014’de bu kez Almanya'da üst üste 2. kez dünya şampiyonu olarak mutluluğum kat be kat arttı. Erkeklerde Veysel Buğur, Haldun Alagaş ve Zeynel Çelik’ten sonra Türk Karate tarihinin Dünya Şampiyonu olan 4. erkek sporcusu olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Üst üste 2 kez şampiyon olmanın, bir ilki başarmanın mutluluğunu yaşıyorum. Son iki yılda hem Avrupa’da hem de dünyada kürsünün hep en üst basamağına çıktım. 2015 yılındaki Avrupa Şampiyonası’nı da kazanırsam üst üste 3. kez Avrupa şampiyonu olacağım. 

17 AVRUPA VE DÜNYA DERECESİ

2016’da Avusturya’daki Dünya Şampiyonası’nda da şampiyon olmak istiyorum. Bu zamana kadar ferdi olarak 17 Avrupa ve dünya derecelerim var. Erkeklerde en son 2004 yılında Zeynel Çelik Dünya Şampiyonu olmuştu. Altyapılardan yetişen çok iyi karateciler büyüklerde yarışmaya başlıyor. Bundan sonra şampiyon karatecilerimizin sayısı artacak.

Karateyi zirvede bırakmak istiyorum

Mersin’deki Akdeniz Oyunları’nda finale kalma maçında boynuma bir tekme aldım. O beni çok sarstı. Bu yüzden ikinci oldum. Karatede alacağınız yanlış bir darbe bizi etkiliyor. Yoksa finalde kaybettiğim rakibimi 2 ay sonra 7-0 yendim. Benden önceki Dünya Şampiyonu oydu. 2012’de yenmiştim. 2014’te tekrar yendim. Şu anda 27 yaşındayım. Karateyi zirvede bırakmayı hedefliyorum. Avrupa  ve dünyada unvanımı korumaya çalışacağım. Yenilmeyi  hissettiğim anda karateyi bırakırım. O profilde hatırlanmak istemiyorum. 2 kez dünya şampiyonu olduğum için müşavirlik kadrosuna girmeye hak kazandım. Sporu bıraktıktan sonra karatenin içinde olacağım ve yöneticilik yaparak Türk karate sporuna hizmet edeceğim.


En büyük sorun sponsorluk

Amatör sporcularının en büyük sorunlarının sponsorluk ve ödül yönetmeliği olduğunu belirten milli karatecimiz, şöyle devam etti: “Tüm büyüklerimizin ve işadamlarımızın sporculara sahip çıkmalarını istiyorum. Biz de özel sponsorluk alabiliyoruz ve maçlarımız televizyonlarda yayınlanıyor. Futbola yapılan yatırımın yüzde 10’u amatör sporculara yapılsa Türkiye dünyada hep zirvede olur. Şu anki ödül yönetmeliğine göre karate olimpiyatlarda olmayan bir branş olduğu için olimpik branşların 5’te 1’i oranında ödül yönetmeliğinden faydalanabiliyoruz. 2013 yılındaki Avrupa şampiyonluğu ödülümü 1.5 sene sonra bu yıl alabildim. Tüm sene kamplara gir. Yılın en az 3-4 ayını kamplarda geçirerek şampiyonaya hazırlan ve 3 dakikalık bir müsabakada kaderini belirlemeye çalış. Bizimki çok zor bir spor. Karate 2020 yılında olimpiyatlarda gösteri sporu olarak yer alacak. Sanırım 2024 olimpiyatlarında karate yarışabilecek.”  


Sakarya’da 9 ay itfaiyecilik yaptı!

2009 yılında Sakarya’daki karate takımı kapanınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden teklif alan Enes, “2 yıllık dönemde İstanbul adına yarıştım ancak Sakarya’da itfaiyecilik yaptım. Bizzat yangınlara katıldım. Beni kimse zorlamadı ama ben aldığım para helal olsun diye 9 ay itfaiyecilik yaptım. Sonra spor eğitmenliğine başlayıp, sabahları itfaiyecilere spor yaptırdım. Şu anda itfaiyecilik adına her şeyi biliyorum. Sporculuk hayatım biterse çok rahat itfaiyecilik yaparım. 2012’de Sakarya Büyükşehir Belediyesi Karate takımı tekrar açıldığında geri döndüm” ifadelerini kullandı. 


Ayna karşısında çalışıyorum

“Her sporcunun eksiği vardır. Kendini devamlı geliştirmelidir. Ben hiçbir zaman 'ben oldum' demedim. Üzerine bir şey koymazsan tekrar şampiyon olman zor. Hem antrenörlerimle hem de tek başıma ekstra çalışmalar yapıyorum. Evde ayna karşısında çalışıyorum. Maç videolarımı izliyorum. Ben sporcunun sadece başarısına bakmıyorum, karakterine ve ahlakına bakıyorum. Bu yönde geçmişteki Zeynel Çelik gibi ağabeylerimizi örnek aldım."

#Enes Erkan
#karateci
#Rize
9 yıl önce