|

Notları düşen eskrimcilere burs şoku!

Yılın büyük bölümünün yarışmalar ve kamplarda geçirildiği eskrimde 4 milli sporcunun bursu, not ortalamalarının düşmesi nedeniyle kesildi. Eskrim Federasyonu Başkanı Bilgin duruma tepki gösterdi.

Yeni Şafak
11:45 - 19/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:48 - 19/11/2014 Çarşamba
AA
"Eğitim mi, spor mu" ikilemi, Türk sporunun kanayan yarası olmaya devam ediyor. Eskrimde yılın büyük bölümünü yarışma ve kamplarda geçiren sporcular, derslere giremedikleri için not ortalamasının düşmesine engel olamıyor. 


Yoğun müsabaka ve kamp programı nedeniyle not ortalaması düşen dört sporcunun millilik bursunun kesildiği eskrimde, sporcular eğitim ve spor hayatlarını dengede tutmakta zorlanıyor. 


Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Müminhan Bilgin, sporcularının derslerini yarışma ve kamplara göre düzenleyemedikleri için not ortalamalarının düştüğünü belirterek, "Not ortalamasının düşmesi elbette hiçbirimizin tercih edeceği bir durum değil fakat bu çocuklar, yıl boyu yurt dışındaki organizasyonlarda yarışarak puan topluyorlar. Notlarını nasıl yüksek tutacaklar? Derslere girseler bu kez de yarışmaları kaçırıyorlar. Ülkemizde birçok sporcuyu, 'eğitim mi, spor mu' ikilemine kaptırıyoruz. Sistemdeki bu açığı el birliğiyle kapatmamız gerek" diye konuştu. 


Profesyonel sporcuların eğitimlerinin birtakım örnek modellerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bilgin, "Son yıllarda yıldız ve gençlerde çok güzel sonuçlar alıyoruz ama büyüklerde varlık gösteremiyoruz çünkü sporcu üniversite yaşına geldiğinde sporu bırakıp eğitimi tercih ediyor" dedi.


'
Yale ne yapıyor, film mi çekiyor?'

ABD'de bursların kesilmemesi için sporculara ek dersler verildiğini ve kaçırılan dersler için takviyeler yapıldığını anlatan Bilgin, "Sporcunun giremediği sınavlar için ek sınavlar konuyor. Sporcu her anlamda destekleniyor. Bizde şu an böyle bir sistem yok. Oxford, Yale gibi üniversitelerin hangi eskrimciye burs vereceği liseden itibaren bellidir. Ne acıdır ki Türkiye'nin önde gelen hiçbir üniversitesi eskrim bursu vermiyor. Hiçbir sporda burs vermiyorlar. 'Biz bilimle uğraşıyoruz' diyorlar. Yale ne yapıyor, film mi çekiyor" ifadelerini kullandı. 


Sistemde bu ve bunun gibi açıkların el birliğiyle kapatılması gerektiğini belirten Bilgin, "Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü'nün milli sporculara verilecek desteklerle ilgili çalışmaları var. Bazı konularda da birlikte çalışıyoruz. Bu tür destekleyici çalışmalar, gerekli olan tüm alanlarda uygulanmalı yoksa olimpiyatlarda, madalya alan yerine izleyen olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.


Bilgin, Mersin'de düzenlenen 2013 Akdeniz Oyunları'nda Türkiye'ye, kadınlar flörede 42 yıl sonraki ilk madalyasını kazandıran eskrimci İrem Karamete'nin de benzer bir sıkıntı yaşadığını kaydetti. Karamete'nin, müsabaka yoğunluğu nedeniyle gerekli prosedürleri tamamlayamadığı için yıllardır hak ettiği burstan faydalanamadığını belirten Bilgin, sporcuların önündeki engeller kaldırılmadığı sürece, olimpik başarının uzağında kalınacağını kaydetti.
#eskrim
#Türkiye Eskrim Federasyonu
#Müminhan Bilgin
#millilik bursu
9 yıl önce