|

Olağan şüpheliyiz!

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin Monaco'daki merkezinde yıllarca kilit altında tutulan veriler, atletler arasındaki doping kullanımının boyutlarını ortaya koydu. Veri bankasındaki test sonuçlarını ülkelere göre inceleyen uzmanlar, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'dan sonra şaibeli test sonucu en yüksek olan ülke olduğunu tespit etti.

Yeni Şafak
10:56 - 3/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 11:22 - 3/08/2015 Pazartesi
Diğer

Alman televizyon kanalı ARD/WDR ve İngiliz gazetesi Sunday Times, 208 ülkeden 5 bin profesyonel atlete ait 12 bin kan testinin sonuçlarını içeren bir veri bankasını inceledikten sonra, “Son yüzyılda madalya alan atletlerin en az yüzde 15'inin doping yapmış olduğunu düşündüklerini" ileri sürdü. Verilere göre, Rus atletlerin yüzde 30'u, Ukraynalıların yüzde 28'i, Türklerin yüzde 27'si şaibeli kabul ediliyor.



'Doping sonuçları şaibeli atletlerin madalyaları geri alınmadı'

Hürriyet'te yer alan habere göre, 2001-2012 yılları arasında yapılmış kan testi sonuçlarını içeren veri bankasındaki sonuçlarda olimpiyat ve dünya şampiyonalarında dayanıklılık gerektiren kategorilerde madalya kazanan atletlerden 3'te 1'inin testi sonuçlarının 'şaibeli' olduğunun görüldüğünü söyleyen Sunday Times, yetkililerin sonuçları sorunlu hiçbir atletten madalya geri almadığını belirtti.



Türkiye, şüpheliler arasında 3. sırada

Rus atletlerin yüzde 30'u, Ukraynalıların yüzde 28'i, Türklerin yüzde 27'si şaibeli kabul ediliyor. Veri bankasındaki test sonuçlarını ülkelere göre de inceleyen uzmanlar, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'dan sonra şaibeli test sonucu en yüksek olan ülke olduğunu tespit etti.



Araştırmacılar Rus atletlerin yüzde 30'unun, Ukraynalı atletlerin yüzde 28'inin Türk atletlerin ise tam yüzde 27'sinin kan testi sonuçlarının “şaibeli" olduğu belirtildi. Türk atletizmi, son yıllarda arka arkaya doping iddialarıyla sarsılmıştı.



Dopingle savaşa yılda 2 milyon dolar

IAAF, skandalın ertesinde yaptığı açıklamada 2009 yılında “Biyolojik Pasaport" uygulamasına geçildiğini vurguladı. IAAF yetkilileri, “Bu dönemde tüm doping karşıtı organizasyonların toplamından daha fazla iş yaptık. Şu anda şike ile baş etmek için yılda 2 milyon dolar harcıyoruz" dediler.



#IAAF
#doping
#Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği
#türkiye
9 yıl önce