|

Rıza ve Selçuk dünya şampiyonu

Dünya Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stilde 130 kiloda mücadele eden Rıza Kayaalp, finalde Kübalı Mijain Lopez Nunez’i; 80 kiloda Selçuk Çebi ise Belarus'tan Viktar Sasunouski’yi mağlup etti.

Yeni Şafak
04:00 - 10/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:21 - 9/09/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD'nin Las Vegas kentindeki Dünya Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stilde Ankara ASKİ Spor güreşçisi Rıza Kayaalp ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor güreşçisi Selçuk Çebi altın madalya kazandı. 130 kiloda Kayaalp, finalde Kübalı Mijain Lopez Nunez ile karşı karşıya geldi. Rakibini 1-0 yenen milli güreşçi, altın madalyaya uzandı. Rıza Kayaalp, ilk turda Belaruslu Loseb Chugosvili'yi 2-0, ikinci turda Avusturya'dan Lukas Hoermann'ı 8-0 yenerek çeyrek final yükselmişti. Çeyrek final mücadelesinde ise Ukraynalı Oleksandr Chernetskyy'i 9-0 sayı tuşuyla yenen Kayaalp, yarı finalde ise Azeri güreşçi Sabahi Shariati'yi 6-0'lık skorla mağlup ederek finale çıkmıştı.



Milli güreşçi Kayaalp, Lopez karşısında elde ettiği başarının çok sevindirici olduğunu belirterek, “Bir efsaneyi bitirdim. Rakibimi iyi analiz ettim ve çok iyi savunma yaptım. Hocalarımın bana verdiği taktikleri harfiyen uyguladım. O yaşlıydı, ben gençtim. Bana ayak uyduramadı” dedi.







Grekoromen stilde 80 kiloda mücadele eden Selçuk Çebi ise finalde Belarus'tan Viktar Sasunouski ile karşı karşıya geldi. Rakibini 3-0 yenen milli güreşçi, şampiyon olarak altın madalyaya uzandı. Olimpik sıklet olmayan 80 kiloda Çebi, ilk turda Mısırlı Ahmed Abdelysadek'i 9-0 sayı tuşuyla, ikinci turda da Kırgızistan'dan Samat Shirdakov'u 7-2 yenerek adını çeyrek finale yazdırmıştı. Çebi, çeyrek final mücadelesinde Macaristan'dan Lazslo Szabo'yu 3-2, yarı finalde ise Gürcü güreşçi Lasha Gobadze'yi 4-2 öndeyken tuşlayarak finale çıkmıştı.



MADALYA ŞEHİTLERE ARMAĞAN


Milli güreşçi Selçuk Çebi, gururlu olduğunu belirterek, duygularını şöyle aktardı: “Madalyam, 78 milyon insana hediye olsun. Ülkemiz karışık bir dönemden geçiyor, şehitlerimiz var. Bu madalya şehit ailelerine biraz moral verirse çok mutlu olurum. Dünya ve Avrupa şampiyonluklarım var. Sadece Olimpiyat şampiyonluğum eksik, onun için de çok çalışacağım.”


Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da Selçuk Çebi ve Rıza Kayaalp'i tebrik ederek “Sporcularımızın savaşçı ruhu, herkese örnek olmalı. İnanmak başarmanın yarısıdır. Savaştılar ve şampiyonluğu hak ettiler” dedi.



Evlilik yolu açıldı


2011 Dünya Güreş Şampiyonası finalinde Kübalı rakibi Mijain Lopez Nunez'i mağlup ederek altın madalyaya uzanan Rıza Kayaalp, 2012 Londra Olimpiyatları'nda yarı finalde Nunez'e yenilerek final şansını kaçırmış; bronz madalyada kalmıştı. Milli güreşçimiz, 2014 Büyükler Dünya Güreş Şampiyonası'nda da Kübalı rakibine yenilerek gümüş madalyada kalmıştı. Rıza Kayaalp, 2012 Londra Olimpiyatları'ndan sonra annesinin “Lopez'i yenmeden evlendirmem” dediğini hatırlatmış, 2014'te aldığı 2.'likle evlilik hayalinin suya düştüğünü belirtmişti. Kayaalp, 1 yıl sonra ABD'de Lopez'i yendi ve annesinin şartını yerine getirmeyi başararak dünyaevine girmeye hak kazandı.



Selçuk 3. kez Dünya 1.'si


Selçuk Çebi, 2009 ve 2010 Dünya şampiyonalarında elde ettiği altın madalyaların ardından 2015'te de kürsünün birinci sırasına çıkarak kariyerindeki 3. Dünya şampiyonluğunu elde etti. Çebi, 2014 yılında Dünya Şampiyonası'nda bronz madalyada kalmıştı. Rıza Kayaalp ise dünkü zaferle kariyerindeki ikinci dünya şampiyonluğunu elde etti. 2011 yılında Dünya Güreş Şampiyonası'nda 120 kiloda ilk Dünya şampiyonluğunu elde eden Kayaalp, 2014'teki Dünya şampiyonasında ise 130 kiloda Dünya ikincisi olmuştu.





#Dünya Güreş Şampiyonası
#Las Vegas
#Rıza Kayaalp
#Mijain Lopez
#Selçuk Çebi
9 yıl önce