|

Sessizce madalyalara koşuyor

Trabzon'da yaşayan işitme engelli 57 yaşındaki Hasan Suiçmez, 37 yıldır vazgeçemediği koşma tutkusuyla Türkiye ve yurt dışındaki başarıları sonucu genç sporculara örnek oluyor.

Yeni Şafak
12:03 - 28/07/2015 Salı
Güncelleme: 09:07 - 28/07/2015 Salı
AA

Trabzon'da küçük yaşta çığ altında kalarak işitme yetisini kaybeden 57 yaşındaki Hasan Suiçmez, Türkiye ve yurt dışında elde ettiği başarılarla genç sporculara örnek oluyor. Spora küçük yaşta başlayan Hasan Suiçmez, 37 yıldır spordan hiç vazgeçmedi. Atletizm alanında antrenörlük yaparak birçok sporcu da yetiştiren Suiçmez, yaşına rağmen yurt içi ve yurt dışında katıldığı yarışmalarda 397 madalya elde etti.



Hasan Suiçmez, işaret dili tercümanı Kübra Çolak aracılığıyla yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarından itibaren atletizmin kendisinde vazgeçilmez bir tutku olduğunu söyledi. Yaşına rağmen koşmayı bırakmadığını vurgulayan Suiçmez, "Hayatım boyunca spordan hiç vazgeçmedim. Sporun benim hayatımda çok farklı bir yeri var, Her gün yaklaşık 20 kilometre koşuyorum. Koşmak da spor yapmak da beni hayata daha çok bağlıyor" dedi.



Sporun kendisine zorluklarla mücadele etme azmi verdiğini belirten Suiçmez, "Yaşadığım birçok sıkıntıyı spor sayesinde unutuyorum. Bu durum da beni spora daha çok yönlendiriyor. Yaklaşık 20 yaşından itibaren atletizm müsabakalarına katılıyorum. Katıldığım yarışmalarda madalya kazanmak çok hoşuma gitti. Daha çok koşmak ve daha çok madalya almak istedim" diye konuştu.



İlk madalyasını İsviçre'de aldığını anlatan Suiçmez, "İlk madalyamı aldıktan sonra koşu artık benim için tutkudan öte yaşam biçimi haline geldi ve şu ana kadar 397 madalya elde ettim. Yurt içi ya da yurt dışı benim için fark etmiyor. Atletizm ile alakalı nerede bir koşu varsa oraya gidiyorum" ifadelerini kullandı.



'Atletizm sayesinde engelimi unutuyorum'


Hasan Suiçmez, 37 yıldır Türkiye'yi yurt dışında Almanya, İsviçre, Rusya, İtalya, Romanya gibi birçok ülkede de temsil ettiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Yurt içinde de birçok kez yarıştım ve çeşitli dereceler elde ettim. Türkiye'de imkanlarım yettiği sürece nerede bir yarışma duymuşsam oraya gittim. Atletizm sayesinde engelimi unutuyorum. İşitme engelliyim ama engelsiz kişilerle de koşuyorum. Ben güzel dereceler elde ettiğime inanıyorum. İnşallah gençlere güzel örnek olabilirim. Engelli ya da engelsiz herkesin sağlıklı olmak için spor yapması gerekir. İnsanlar hiçbir şey yapamıyorsa bence sağlık için yürüsünler. İnanın ki gerçekten faydasını göreceksiniz."



Önceden sadece boş zamanlarında yaptığı spora, emekli olduktan sonra ağırlık verdiğini de anlatan Suiçmez, "Rutin doktor kontrolleri dışında herhangi bir sağlık sorunum yok. Sporda engel tanımıyorum ve yaşım geçse de madalyalara koşmaya devam edeceğim" diye görüşlerini aktardı.



Suiçmez, Rusya'da yapılacak Atletizm Şampiyonası'na katılma hedefi olduğunu da belirterek, "Rusya'da tekrar çok güzel başarılara imza atacağımı düşünüyorum. Başarımı gençlere örnek olarak sürdürmek istiyorum. Bundan sonra genç sporcu yetiştirmeye ağırlık vereceğim" diyerek sözlerini tamamladı.



#Hasan Suiçmez
#işitme engelli sporcu
#Atletizm
9 yıl önce