|

Türk dünyası ciritle bir araya gelecek

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Orta Asya ile Balkanlar'ı, Türkiye'de her yıl geleneksel olarak düzenlenmesi planlanan "Türk Dünyası Cirit Şampiyonası" kapsamında bir araya getirmeyi hedefliyor.

Yeni Şafak
11:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 09:51 - 18/11/2014 Salı
AA
Türk cumhuriyetlerinde cirit takımlarının kurulması için başlatılan çalışmalar kapsamında, sadece Orta Asya'da değil, aynı zamanda Balkanlar'da da kulüplerin kurulması için federasyon tarafından çalışma yürütülüyor.


Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, yaptığı açıklamada, ata sporu ciridin yaygın olarak yapıldığı Anadolu'nun, Türk dünyasına açılan kültür kapısı olacağını söyledi.


Orta Asya ile Balkanlar'ı cirit çemberi etrafında birleştirmek için çalışma başlattıklarını ifade eden Ceylan, "Macaristan'da, Özbekistan'da, İran'da, Kazakistan'da, Gürcistan'da, Azerbaycan'da, Kırgızistan'da cirit takımları kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Sayı giderek artacak ve cirit Türkiye'de, Türk cumhuriyetlerini birbirine bağlayacak, kültür elçisi görevini üstlenecek. Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı turnuvalarla ata sporumuz cirit, küskünlükleri, kopuklukları ortadan kaldırıp, Türk dünyasını birbirine kaynaştıracak" diye konuştu.


Ceylan, ciridin Anadolu'da yaygın olarak yapıldığını ve Türk cumhuriyetlerinde ise at üzerinde farklı branşlarda ata sporunun yüz yıllardır devam ettirildiğini dile getirdi.


Orta Asya ile Balkanlar'ı Anadolu'ya birleştirerek, kültür köprüsü oluşturacaklarını belirten Ceylan, şöyle devam etti:


"Yüzyıllardır birbirinden kopuk yaşayan Balkanlar'ı, Orta Asya'yı ve bütün Türk cumhuriyetlerini kapsayan 'Türk Dünyası Cirit Şampiyonası' adı altında oyunlar düzenleyeceğiz. Ülkemizin ev sahipliğini yapacağı bu şampiyona öncesi ve sonrasında Türk dünyasından 30 ülkeden sporcuyu buraya getirip, 10 spor dalında eğitim vereceğiz. Cirit sadece yaygın olarak Anadolu'da yapılıyordu. Türk dünyasında da aynı şekilde yaygınlaştırmak için çalışma başlatıldı. İran, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan'da cirit takımları oluşturuldu. Türkiye'den bu takımlara eğitim sağlanacak. Önümüzdeki yıl düzenleyeceğimiz şampiyonanın planlamasında bir problem yok. Bu ülkelerdeki cirit kulüplerinin başkanları veya federasyon başkanlarıyla Türkiye'de de toplantı yapacağız."


Ceylan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da önerilerini alarak, şampiyonayı "Türk Dünyası Oyunları" adı altında geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.


Erzurum'da önümüzdeki yıl düzenlenecek, Cumhuriyet Kupası Cirit Turnuvası'nın yeni bir başlangıç olacağını vurgulayan Ceylan, "Cumhuriyet Kupası Cirit Turnuvası ile yeni bir dönem başlayacak. Türk cumhuriyetlerinin takımları burada cirit izleyecek. Türkiye ile birlikte 6 ülkenin milli takımı düzeyinde cirit takımı kuruldu. Şu an cirit uluslararası yapılabilir hale geldi" dedi.
#cirit
#Prof. Dr. Alparslan Ceylan
#Türk dünyası cirit
#Orta Asya
#balkanlar
9 yıl önce