|

Yıldırım yeniden yargılanacak

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'futbolda şike' davasında F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıkların 'yeniden yargılanma' ve 'infazın durdurulması' talebini kabul etti. Böylece Aziz Yıldırım için yargılanma süreci yeniden başlayacak. Bu karar Avrupa kupalarından men edilen F.Bahçe için de umut taşıyor. Sarı-lacivertli kulübe Şampiyonlar Ligi yolu da açılabilir.

Mustafa Sait Özkan
00:00 - 24/06/2014 Salı
Güncelleme: 22:24 - 23/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Yıldırım yeniden yargılanacak
Yıldırım yeniden yargılanacak

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, savcının 'yeniden yargılansın' mütalaasının ardından Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın yeniden yargılanması yönündeki beklenen kararını açıkladı. Mahkeme, Aziz Yıldırım, Eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker, Fenerbahçe yöneticisi İlhan Yüksel Ekşioğlu, menajer Abdullah Başak, Eski Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl'ın yeniden yargılanmasına oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme sanıklara kumpas kurulduğu, duruşma tutanaklarında sahtecilik yapıldığına ilişkin iddialar sebebiyle yargılamanın yenilenmesi taleplerinin ise oy birliğiyle reddine karar verdi.

6 SANIĞIN İNFAZINA ERTELEME

Mahkeme, yeniden yargılamanın kabul gerekçesi olarak 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan, teknik takip ve dinlemenin bu kanundan çıkarılması' değişikliğini gösterdi. Mahkeme, sanıkların Yargıtay tarafından onaylanan bu dosyadaki dinleme ve izlemenin eski kanun kapsamında olduğuna dikkat çekti. Mahkeme kararında, 'Aynı dosyada aynı olaydan yargılaması devam eden sanıklarla, haklarındaki hüküm onanan sanıklar arasında farklı yargısal sonuçlara ulaşmanın adalete güven duygusunu örseleyebileceği ihtimal dahilindedir' ifadelerine yer verdi. Mahkeme, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu yeniden yargılanacak altı sanığın da infazının ertelenmesi kararını oy çokluğuyla aldı.

4 İSME RET

Mahkeme, yargılamanın yenilenmesine yönelik talepte bulunmayan diğer sanıklar hakkında ise

hukuki durumlarının yeniden değerlendirilmesine oy çokluğuyla yer olmadığına karar vererek, hapis cezaları kesinleşmiş olan sanıklar Evren Kımıl, Hakan Karaahmet, Özden Aslan ve Samet Erdemir'in infazlarının geri bırakılması taleplerini reddetti.

TELAFİSİ OLMAYAN ZARARLAR YAŞANMASIN

Mahkeme ileride telafisi imkansız zararlara sebebiyet vermemek açısından sanıklar Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Olgun Peker, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl hakkında oy çokluğuyla infazının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, 'Hapis yatan sanıkların kısıtlanmış özgürlüklerinin karşılığının konulamayacağı açıktır' dedi. Kararda ayrıca Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu'nun bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu hatırlatıldı.

KUMPAS İDDİASINA RET

Mahkeme heyeti şike davasının kumpas sonucu açıldığı ve bu nedenle yargılanmanın yenilenmesi talebini ise reddetti. Kumpas iddialarını kabul etmeyen mahkeme, yargılamanın yenilenmesini gerektirecek yeterlilikte somut deliller ortaya konmadığını ifade etti.

Bir tek gün için bütün ömür…

Fenerbahçe Kulübü, yeniden yargılama kararının sevincini sosyal medyada da yaşadı. Sarı-lacivertli kulüp, resmi İnstagram hesabından Başkan Aziz Yıldırım'ın Metris'ten çıktıktan sonra söylediği bir sözü, Yıldırım'ın fotoğrafıyla birlikte takipçileriyle paylaştı: 'Bizler bir gün daha Fenerbahçeli yaşamak için hayata bağlanırız ve gerekirse bir tek gün için bütün bir ömrü gözden çıkarırız.'

Trabzonspor tepkili: Suç ortadayken bu karar şok

Yeniden yargılama kararıyla ilgili Trabzonspor cephesinden de açıklamalar geldi. Trabzonspor Genel Sekreteri Köksal Güney, 'Suç, delilleriyle ortadayken böyle bir karar verilmesi yargı kararının hiçe sayılmasıdır' dedi. Böyle bir kararı beklemediklerini kaydeden Güney, günlerce ve aylarca yapılan dinlemelerin, eldeki delillerin boşa çıkarıldığını öne sürdü. Konuyla ilgili UEFA ve CAS kararları olduğunu da hatırlatan Trabzonspor yöneticisi, itiraz hakkını kullanacakları yönünde de sinyaller verdi: 'Başkan, yönetim kurulu ve hukuk kuruluyla bir değerlendirme yapacağız. Nasıl bir yol izleyeceğimize karar vereceğiz'

Herkese teşekkür etti

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı yeniden yargılama kararı sonrası yaşadığı sevinç gözyaşlarına dönüştü. Karar sonrası kendisini arayan yöneticiler ve yakınlarıyla görüşen Yıldırım, gözyaşlarını tutamadı. Davanın bir kumpas olduğunu yıllardır söylediğini ifade eden Başkan Yıldırım, yaşadığı mutluluğu anlatırken hüngür hüngür ağladı. Başkan Aziz Yıldırım, dün ayrıca kulübün resmi internet sitesinden bir teşekkür açıklaması yayımladı. Yıldırım, herkese tek tek teşekkür etti: 'Yürekli ve vicdanlı hakim ve savcılarımız olmak üzere, Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, bu karara destek olan sayın milletvekillerine, 1087 gündür bize nefes olan değerli kongre ve divan kurulu üyelerimize, mücadeleden asla ödün vermeyen yürekli taraftarlarımıza, kulübümüzün tüm emekçilerine ve davamıza sahip çıkan sporcularımıza, en içten teşekkürlerimi sunuyorum.'

5 kurumun itiraz hakkı var

Mahkeme, yeniden yargılama kararına karşılık 7 gün içerisinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz hakkının olduğunu duyurdu. Mahkeme savcılığın yanı sıra Türkiye Futbol Federasyonu, Trabzonspor, Altay ve Bucaspor kulüplerine itiraz hakkı tanıdı.

Federal Mahkeme bugün açıklayacak

UEFA'nın verdiği Avrupa kupalarından men cezasını önce CAS'a (Uluslararası Spor Mahkemesi) sonra da İsviçre Federal Mahkemesi'ne taşıyan Fenerbahçe Kulübü, yeniden yargılama kararını bu mahkemeye de sunacak. İsviçre Federal Mahkemesi'nden bugün Fenerbahçe için Şampiyonlar Ligi'nin yolunun açılması da bir ihtimal.

Yeni süreçte ortalık çok karışacak

Kiğılı, yeni yargılama sürecinde yeni delillerin ortalığı karıştıracağını iddia etti; 'O kişiler mahkemeye gelecek' dedi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin şike davasında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım hakkında yeniden yargılama kararı vermesi sarı-lacivertli camiada sevinçle karşılanırken, konuyla ilgili ilk açıklama Başkan Vekili Abdullah Kiğılı'dan geldi.

Kiğılı, bu kararla birlikte yeni delillerin ortaya çıkacağını ve ortalığın karışacağını belirtti. 'Yeni deliller çıkacak. O günlerde istenilmeyen, gelmesi gereken kişiler kabul edilmemişti. Bunların hepsi ortaya çıkacak. Ortalık çok karışabilir onu da söyleyeyim' ifadelerini kullanan F.Bahçe yöneticisi, 'Bu kolay bir iş değil. 3 yıldır üzerimizdeki bu yük yavaş yavaş kalkacak. Mahkeme heyetinden talep ettiğimiz o kişiler yeniden mahkemeye gelecek. Savcı da mütaalasında bundan bahsetmişti. Yeni delillerimiz var. İlk kez sunacağımız deliller olacak. Bunların hepsini sunacağız' şeklindeki açıklamalarıyla meydan okudu.

Ortada delil kalmadı

Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, yeni yargılama sürecinde daha önce delil olarak sayılan telefon dinlemeleri ve tapelerin geçerli sayılmayacağını belirtti; Avrupa kupaları için de olumlu konuştu.

F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, yeniden yargılanma kararını değerlendirirken, alınan bu karar sonrası telefon dinlemelerinin delil olarak sayılmayacağını belirtti. Yapılan yargılama ve üzerinde durulan delillerin hukuk tarafından doğrulanmadığının tespit edildiğini kaydeden Bayraktar, bundan sonra yaşanacak sürece açıklık getirdi: 'Mahkeme bir gün verecek ve duruşma günü tespit edecek. Duruşma gününde yeniden yetki meselesi ortaya konabilir. Spor mahkemesi ya da Ağır ceza mahkemesi. Telefon kayıtlarını hukuka uygun kabul etmediğiniz zamanki mahkeme bu kararıyla kabul etmediğini söyledi; böylece delil ortadan kalkacak.'

AVRUPA İÇİN YENİDEN BAŞVURACAĞIZ

'Telefon konuşmalarını İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi şu anda delil olarak kabul etmediğinde geriye bir şey kalmıyor. Fenerbahçe davasında geçerli delilin olmadığını, tek bir delilin bulunmadığını mahkeme ileride tespit edecek. Bu da bir gerçek.'

'UEFA'nın F.Bahçe'ye verdiği Avrupa kupalarından men cezasını yeniden gözden geçirmesi için başvuruda bulunacağız.'

UEFA ile gizli görüştük

F.Bahçe Genel Sekreteri Mahmut Uslu da, Başkan Aziz Yıldırım'ın yeniden yargılanmasını bir zafer olarak görürken, bu süreçte dik duran F.Bahçe camiasına teşekkür etti. Halkın yüzde 80'nin Aziz Yıldırım'ın infaz kararının haksız olduğunu bildiğini öne süren Uslu, 'Yüzde 20'lik kısım bize karşıydı onların da gönlünü kazanacağız' dedi. Uslu'nun açıklamalarındaki en çarpıcı bölüm UEFA ile ilgili temaslarla olan kısımdı. Mahmut Uslu, UEFA'yla gizli görüştüklerini belirterek 'Dosya kapandı dediler, ilave ceza olmayacağını söylediler. 'Yeniden yargılama olursa ne olacak' dedik. Şaşkınlıkla baktılar. Neler olacağını göreceğiz. Bu karar Tük futbolunun önünü açacak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yargılama yoktur' ifadelerini kullandı.

UEFA'ya tazminat davası açılacak

İsviçre Federal Mahkemesi'nde çıkacak kararı bekleyecek Fenerbahçe Kulübü, bununla kalmayacak. UEFA'dan dosyanın iadesini isteyecek sarı-lacivertli kulüp, UEFA'ya Avrupa kupalarından men edildiği yıllar için yüksek miktarda bir tazminat davası açacak.

10 yıl önce