|

Âsitâne'de pehlivan olmak...

Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan, sayısız sporcuya ve spor organizasyonuna ev sahipliği yapan İstanbul'da bir avuç pehlivan, zor şartlar altında ata sporu yağlı güreşi yaşatıyor. Üstelik Ramazan ayı bile çalışmalarını durdurmuyor. 'Âsitâne'nin pehlivanları oruçlu halde çalışmalarını sürdürüyor.

Yeni Şafak ve
12:31 - 12/07/2015 Pazar
Güncelleme: 13:49 - 12/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Edirne'de 24-26 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için yurdun dört bir yanında pehlivanlar çalışmalarını sürdürüyor. Ankara, Antalya, Kocaeli, Samsun gibi illerde pehlivanlar belediyelerin de desteğiyle özel sahalarda idmanlarını yapma şansına sahip. Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'da spor hayatlarına devam eden pehlivanlarınsa böyle bir şansı yok.



Kentte, değişik boylardan (kategorilerden) yaklaşık 20 pehlivan var. Bunların büyük bir kısmı sosyal medya aracılığı ile sürekli iletişim halinde. Kimisi İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Haydarpaşa Demirspor, Sancaktepe Belediyespor gibi kulüplerde minder güreşi de yaparken kimisi bireysel olarak sadece yağlı güreşe devam ediyor. Yağlı güreşi diğer sporlardan ayıran en büyük özelliklerden biri sporcular arasında kulüp ayrımının çok fazla olmaması. Misal Amasyalı bir sporcu Kırkpınar'a Antalya ekibiyle hazırlanabilmekte. Hal böyle olunca İstanbul'da da değişik kulüplerdeki sporcular yağlı güreş idmanlarını haberleşerek beraber yapmakta.



İstanbullu pehlivanların en büyük sıkıntısı güreşecek yer bulabilmek. Kentte yağlı güreş turnuvalarının yapıldığı birkaç çim saha olsa da belediyeler sporculara idman izni vermemekte. Bu nedenle İstanbul'un pehlivanları bu yıl idmanlarını kentin oldukça dışında bulunan, Çekmeköy ilçesine bağlı Reşadiye köyünde bir çocuk parkında yapıyor.



Haftada iki yağlı

Kırkpınar öncesi bir pehlivan sadece yağlı idmanı yapmıyor... Kışı kondisyon ve güç idmanıyla geçiren sporcular havaların ısınmasıyla haftada 1 veya 2 kez yağlı güreş için çayıra iniyor; bununla beraber koşular ve minder üzerinde çalışmalar da devam ediyor. Yeni Şafak'ın konuk olduğu idman, haftanın ilk yağlı idmanı, sadece ekibin genç isimleri var. 'Ustalar' ise bir gün sonraki idmana geliyor. Bununla beraber, hava şartları mümkün kılmazsa bazı haftalar idmansız geçilebiliyor.



İstanbul ekibi içinde önemli isimler var… Kariyerinde dünya ve Avrupa ikinciliği olan, Serbest Güreş Milli Takımı kaptanlığı yapan Serhat Balcı, gençlerde dünya ikinciliği bulunan, ekipte aslen İstanbullu olan tek pehlivan Fatih Koyuncu, geçen yıl Kırkpınar'da başpehlivan üçüncüsü olan 'Demir Adam' lakaplı Abdullah Güngör, Avrupa ve Akdeniz Oyunları Şampiyonu Fatih Çakıroğlu, başaltının tecrübeli ismi Adem Kara hem kendileri Kırkpınar'a hazırlanırken hem de ekibin gençlerini çalıştırıyor.



Ramazan ayında Türkiye genelinde yağlı güreşlere ara verilse de İstanbullu pehlivanlar çalışmalarını sürdürüyor. Koşu ve minder çalışmaları genelde iftar sonrası yapılmakta lakin gündüz yapılması gereken yağlı idman için iftara yakın bir zaman seçiliyor.



Konuk olduğumuz idmanda küçük orta küçük boydan Semih Sancar ve Oğuzhan Bayır'la deste orta boydan Murat Sert var… Ekibin hırslı ve istekli üç üyesi de kendi çabalarıyla bu spora başlamış hiçbir kulübe bağlı olmayan sporcular. Semih Sancar eczacı ve hukuk öğrencisi, Oğuzhan Bayır'ın kendisine ait bir oto yıkama dükkanı var, Reşadiye'de yaşayan ve idmanların ev sahipliğini yapan Murat Sert ise henüz öğrenci.



'Pehlivanlara yağlı idman yaptırdım!'

İki yıl önce, dağınık haldeki İstanbullu pehlivanları bir araya getiren Semih Sancar, ekip arkadaşlarını çalışmaya getirmek için büyük çaba harcadığını ifade ediyor. Şaka yollu şekilde “Pehlivanlara yağlı idmanı yaptırmaya başladım" diyen Sancar idmanda arkadaşlarını sık sık uyarıyor. Yağlı güreşte başarı için kondisyon ve pratiğin çok önemli olduğunu altını çizen 29 yaşındaki sporcu “Nasıl ki sürekli Messi veya Ronaldo'yu izleyerek iyi futbolcu olunmaz, yağlı güreşte de durum aynı. Bir pehlivanın Kırkpınar'da başarılı olması için bol bol yağlı idmanı yapması gerek. İstanbul'da ne yazık ki bunun eksikliğini çekiyoruz" diyor.



Kispet giymek antrenmanın yarısı!

Hazreti Muhammed'e salavat getirilerek başlayan içinde birçok dini motif bulunduran yağlı güreşin her bir anı bir ritüel… Örneğin idman öncesi kispetler dua edilerek, üç kez öpülerek giyiliyor. Belirtmek gerek, kispet giymek hiç de kolay bir şey değil. Manda derisinden yapılma bu deri pantolonu giymek için pehlivanın önce hem kendi bacak ve kalçalarını hem de kispetin içini yağlaması gerekiyor. Tecrübesiz bir insanın sırf içine girmek için yaklaşık beş dakika harcayacağı kispet zaman zaman tecrübeli sporcular için de zorlu bir rakip olabiliyor. Pehlivanları arasında sıkça söylenen 'Kispet giymek idmanın yarısıdır' sözü her şeyi anlatıyor zaten.



'Zeytinyağı daha fazla yakıyor'

Kispet giyildikten sonra paçalar bağlanıyor ve yağlanma kısmına geçiliyor. İşin kitabına göre yağlı güreşin zeytinyağı ile yapılması gerekiyor ancak 'doğanın mucizesi' epey pahalı olduğundan Türkiye'nin neresinde olursa olsun idmanlar ayçiçek yağıyla yapılıyor (Zaman zaman kanola veya karışık yemeklik yağ kullanıldığı da görülmüş). Hatta turnuvaların da çoğunda ayçiçek yağı kullanılıyor. Kırkpınar'daysa saf ve birinci kalite zeytinyağı… Kaynak kitaplarda zeytinyağının az asitli olması nedeniyle gözleri yakmadığı yazsa da işin erbabına göre pek fark yok. Hatta idman öncesi konuyu sorduğumuz pehlivan Oğuzhan Bayır'a göre zeytinyağı gözleri daha da fazla yakıyor. Bu nedenle idmanda bol miktarda peçete hazır ediliyor ve sık sık gözler siliniyor.



En önemli şey kondisyon

İdman iftardan yaklaşık 2.5 saat önce başlıyor. Ramazan olması münasebetiyle sporcular kendilerini çok sıkmamaya çalışsa da tepedeki güneşle büyük güç ve kondisyon gerektiren bu aktivite pehlivanları oldukça zorluyor. Ekibin en genci Murat Sert “En önemli şey nefes" diyor, zira yağlı güreşte idmansız bir insan 2-3 dakikalık bir mücadele sonrası nefes nefese kalıyor. Kondisyon dışında idmanlı ve güçlü bir vücut şart zira yağlı güreş aynı zamanda sert bir spor. Müsabaka sırasında sertlikten şikayet edenlere 'Canın yandıysa masa tenisi oyna' denebiliyor! Bu zorlu idmana rağmen sporcular susuzluğa dair bir zorlanmaları olmadığını dile getiriyor.



Yağlar çıkmasına çıkıyor da...

Yaklaşık 1.5 saat süren idman sonrası, en zor kısım geliyor: Yıkanma. Bir zaman sonra pehlivanları bile bıktıran yıkanma en büyük sorun… Sıcak duş bu sporu yapanlar için Kaf Dağı'nın ardındaki ulaşılmaz bir şey gibi. İstanbullu pehlivanlar da idman sonrası bir hortum yardımıyla soğuk suyla yıkanıyor. Sanıldığının aksine yağları vücuttan çıkarmak zor değil. En büyük sıkıntı eskiyen kispetlerin boyasının ayaklarda, bacaklarda ve ellerde bıraktığı izleri çıkarmak. Yine de en fazla iki sabunlanmada her şey halloluyor. Bu zorluklara rağmen yıkanma faslı da keyifle aşılıyor ve bir idman daha bitiyor.



14 milyonluk kentin pehlivanları şimdi Kırkpınar'a hazır durumda. Bayram haftasındaki turnuvalarda Kırkpınar öncesi son kez kendilerini test etme şansı bulacak. Edirne'deyse hedef gidebildikleri yere kadar gitmek…


#Yağlı Güreş
#İdman
#Kırkpınar
#Reşadiye
#Semih Sancar
#Oğuzhan Bayır
#Murat Sert
#Kispet
9 yıl önce
default-profile-img