|

TCMB'den döviz depolarına ilişkin duyuru-Ekonomi haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verdi.

Yeni Şafak
19:01 - 17/01/2017 Salı
Güncelleme: 19:08 - 17/01/2017 Salı
AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verdi.



TCMB tarafından yapılan açıklamada, "Uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde Türk lirası ve döviz likiditesiyönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.



Açıklamada, söz konusu piyasada ihale yöntemi ile gerçekleştirilecek TCMB taraflı işlemlere ilişkinayrıntıların veri dağıtım sistemleri aracılığı ile ilan edileceği bildirildi.



TCMB likidite adımlarına devam ederken, TL'yi destekleyecek yeni adımlar atılabileceği beklentileri kuru aşağı çekti


Ekonomi yönetiminin katılımı ile dün gerçekleşen zirve sonrası piyasalarda siyasilerin açıklamaları takip edilmeye devam edilirken TCMB'nin likidite adımlarının yanında swap yolu ile de bazı adımlar atabileceğine ilişkin basında yer alan haberlerle kur akşam saatlerinde geriledi.



BusinessHT internet sitesinde yer alan haberde TCMB döviz swapı yoluyla TL'yi destekleyecek çalışma yaptığı belirtildi.



TCMB konuya ilişkin herhangi bir yorum yapmadı.



Dün güne 3.76 civarında başlayan ve oldukça dalgalı bir seyir ardından günü 3.78 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 3.78 seviyesindeydi. Kur gün içinde 3.81'i aşsa da swap ile TL'ye destek olunabileceği haberleri ardından 3.77'nin altına indi. Kur saat 1755'te 3.7676/3.7710 seviyesinde işlem gördü.



Bu sabah saatlerinde 3.90 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.9013/3.9051, 4.03 civarındaki euro/TL 4.0357/4.0399 seviyesindeydi.



Merkez Bankası geçen hafta Perşembe gününden beri uyguladığı "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan likidite adımlarını bugün de sürdürdü.



Miktar yöntemi ile haftalık repo ihalesinde yüzde 8 faizle yaptığı fonlamaya geçen hafta Perşembe gününden itibaren ara veren Merkez Bankası dün itibarıyla Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında yüzde 8.5 fonlamayı da sınırladı.



Bankacılar geçmiş dönemde "örtülü faiz" artışları olarak da adlandırılan TCMB'nin attığı likidite adımları ardından dün Cumhurbaşkanlı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve aralarında Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın da yer aldığı ekonomi yönetiminin katıldığı toplantı sonrası yeni önlemler alınıp alınmayacağını da izliyorlar.



Reuters'a bilgi veren yetkililer, toplantıda kurdaki dalgalanmalar da dahil son dönemde ekonomiye ilişkin gelişmelerin ve atılabilecek olası adımların değerlendireceğini belirtmişlerdi.



Başbakan Binali Yıldırım bugün yaptığı açıklamalarda TCMB'nin hangi tedbir gerekiyorsa almakta tereddüt etmeyeceğini belirtirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise yüksek faiz eleştirilerini sürdürdü.



Yıldırım bugün AKP Genel Merkezi'nde gazetecilerin soruları üzerine, "Dünkü ekonomi toplantısında kararlar gözden geçirildi. Yapılması gerekenler konuşuldu. Reel sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tedbirleri almaya devam edeceğiz. TCMB de kendi yetkileri çerçevesinde alması gereken tedbirler, yapması gereken uygulamaları sürdürecek" dedi.



Piyasalar TL'nin reel ve nominal getirisinin mevcut jeopolitik siyasi gelişmelere nazaran düşük kaldığını savunurken siyasiler ise yüksek faizin Türkiye ekonomisini zedeleyeceğini belirtiyor.



TL'deki yılbaşından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 7'i aşarken TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para birimi olmayı sürdürüyor. Aynı dönemde dolar karşısında peso değer kaybı yaşarken gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde ise genel olarak değer kazancı trendi hakim.



Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin likidite adımları önümüzdeki hafta gerçekleşecek PPK toplantısına kadar günü kurtarabilir. Ama, piyasa üstü kapalı likidite adımları sonrasında faiz konusunda daha kalıcı adımlar görmek isteyecektir. Bu kapsamda dün Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan toplantı ardından siyasilerin açıklamaları takip edildi" dedi ve ekledi:



"Ancak somut adım atılıp atılmayacağına dair Cumhurbaşkanlığı tarafından net bir sinyal alamadık. Siyasilerin açıklamalarını takip etmeye devam edeceğiz. Bugün piyasada kuru düşüren etken TCMB'nin swap ihaleleri açabileceği yönündeki beklentiler oldu."



Bankacılar dünkü zirve ardından TCMB'nin 24 Ocak'taki faiz kararı ve bunun ardından da yatırım yapılabilir kredi notu ile Türkiye'yi değerlendiren tek kuruluş olan Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirmesini takip edilecek.



Öte yandan Anayasa değişikliği jeopolitik gelişmeler de piyasalarda takip edilmeye devam ediliyor.



GEÇ LİKİDİTEDEN %10 FAİZLE 28 MLYR TL'DEN FAZLA KULLANIM


TCMB'nin dün miktar yöntemiyle yüzde 8'den fonlama yapmaması ve yüzde 8.5'ten yaptığı fonlamayı sınırlaması ardından bankalar geç likidite penceresinden yüzde 10 faizle 28 milyar TL'nin üzerinde fonlama sağlamak durumunda kaldı. Bankacılar ortalama fonlama maliyetinin yüzde 9'un üzerine çıktığı belitti.



Likidite yöntemleriyle TL'yi sıkılaştırmaya devam eden TCMB Cuma günü yazılı açıklamasında, "Gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarı sınırlandırılabilecektir" demişti. Dün ilk kez uygulanan bu adım bugün de devam etti.



TCMB geçen hafta ortasından beri uyguladığı fonlama adımlarıyla TL'nin maliyetini artırarak kurdaki oynaklığı sınırlıyor.



TCMB'nin TL'nin getirisini "örtülü" de olsa yükselten geçmiş dönemdeki istisnai günlere de benzetilen adımlarıyla dolar/TL Perşembe gününden bu yana tarihi zirvesi olan 3.9417'den yönün aşağı çevirerek 3.75'li seviyelere geriledi.



Öte yandan tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.44, valörde son işlemde yüzde 11.38 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortlama bileşik faiz yüzde 11.36 valörde son işlem yüzde 11.37 oldu. 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 11.24, valörde son işlemde yüzde 11.33 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.36 valörde son işlem yüzde 11.24 oldu.


#TCMB
#Merkez Bankası
#Dolar
#Döviz repoları
7 yıl önce