|

4K'da 4'üncü olduk

Halkımızın yeni teknolojilere adaptasyonu bakımından oldukça sevindirici bir haber. Ama işte sorun şu ki, ne devlet kurumları ne de özel kurumlar halkımızın bu ilericiliğine yetişemiyor.

Yeni Şafak
13:33 - 4/07/2015 Saturday
Güncelleme: 13:49 - 4/07/2015 Saturday
Diğer

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Via Satellite dergisiyle yaptığı röportajda, hem Türksat'a hem de buna paralel ülkemizde yaşanan son teknolojik gelişmelere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.



Röportaj oldukça uzun ve biz son kullanıcıları doğrudan ilgilendirmeyen (hatta neredeyse hiç ilgilendirmeyen) pek çok teknik detaya sahip olduğundan biz burada sadece dikkatimizi çeken iki önemli noktayı paylaşacağız.



Bunlardan birisi yeni iletişim uydumuz

Türksat 6A

diğeri ise

4K

ile ilgili:



Türksat 6A


Türksat'ın da katılımıyla Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi, Aselsan ve CTech işbirliğiyle üretilecek olan Türksat 6A haberleşme uydusu yurt içinde üretilen, ilk iletişim uydusu olacak imiş. Yukarıdaki kurumların arasında paylaştırılacak olan 546 milyon TL'lik mali bütçe ile hayata geçirilecek olan Türksat 6A tüm Türkiye, Asya ve Avrupa'yı kapsayacak. Hayırlı olsun inşallah...



4K


Geçtiğimiz sene Haziran'da uydularımız üzerinden HD yayın yapan kanalların sayısı 50 iken, Türksat 4A'nın fırlatılması ertesinde 96'ya erişmiş. Ki bu da toplam kanalların (609) %16'sına denk geliyor. TRT'nin bu yılın Şubat ayında 4K/UHD yayına başlamasıyla birlikte de küresel çapta 4K kanalı olan 4. ülke olmayı başarmışız. Yine verilere göre Haziran 2015'e kadar ülkemizde satılan 4K televizyon sayısı 200,000'i geçmiş ki şüphesiz bu çok ama çok ciddi bir rakam.







Türksat 6A

hakkında pek de diyecek bir şeyimiz yok. Açıkçası çok da detaylı bir bilgi bulamadık zaten. Okuduklarımız da bizden çok mühendislere hitap eden teknik verilerdi. Yurt içinde üretilecek olması tabii güzel ama yerli üretim mi yoksa yerli montaj mı olacağını bilmediğimizden yine kesin bir şey diyemiyoruz. Tabii en nihayetinde yerli montaj dahi olsa hiç olmamasından daha iyidir.



4K'da

ise açıkçası madalyonun iki yüzü var. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu kadar yüksek adette satış gerçekleştirilmesi halkımızın yeni teknolojilere adaptasyonu bakımından oldukça sevindirici. Fakat işte sorun şu ki, ne devlet kurumları ne de özel kurumlar halkımızın bu ilericiliğine yetişemiyor. Ülkemizde 4K yayın yapan sadece bir tane kanal var ki o da test yayını formunda. İçerik yok. Ya da yok demeyelim de yok denecek kadar az diyelim. Maç yayınları vb. gibi projeler var ama onların da 2016 yılında başlaması hedefleniyor. Haliyle satın alınan bu kadar 4K TV 'pratikte' hiçbir işe yaramıyor.



Ama gelin görün ki, firmalar daha çok satabilmek adına bu konularda tüketicilere gerçekleri söylemek yerine 'şöyle mükemmel görüntü, böyle harika' diye pohpohladıklarından ve mağazaya özel kurdurdukları 4K yayınlarla da bu iddialarını desteklediklerinden tüketici zannediyor ki evinde 4K seyredebilecek. Oysa dediğimiz gibi ne bunu destekleyen altyapımız var ne de internetimiz. Kaldı ki daha Youtube'da bile oldukça az sayıda 4K içeriği mevcut. Varın gerisini siz düşünün...



4K hakkında daha da fazla birşey demeye gerek yok. Çünkü zaten tüm diyeceklerimizi

isimli analizimizde demiştik.



Size de tavsiyemiz okuyun ve okutun ki o kadar paranız çöpe gitmesin. Yazıktır, israftır...



#4K
#UHD
#televizyon
#uydu
#türksat
9 years ago