|

AB, 16 yaş altına sosyal medya ve WhatsApp'ı yasaklıyor

Sanal dünyadaki ergen nüfusa ciddi bir darbe yolda!

Yeni Şafak ve
14:08 - 16/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:08 - 16/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Avrupa Birliği (AB), bir süredir devam etmekte olan 'veri koruma yasası' görüşmelerinde nihai aşamaya geldi.



Bugün itibarı ile başlayan karar toplantılarında en dikkat çeken alt maddelerin başında sosyal medya kullanımının düzenlenmesine ilişkin teklif bulunuyor.



Halihazırda 13 yaş ile sınırlı olan ebeveyn denetimi zorunluluğunun 16 yaşına yükseltilmesini esas alan teklifin onaylanması halinde AB'ye üye ülkelerde yaşayan 16 yaş altı nüfusun sosyal medya ve anlık mesajlaşma/sohbet platformlarını kullanabilmeleri için ebeveyn onayı zorunlu hâle gelecek.



Bunun pratikteki karşılığı ailelerinin onay vermemesi halinde bu platformlardan (en azından yasal biçimde) faydalanamamaları olacak ki bu da sanal dünyadaki 'ergen nüfusa' ciddi bir darbe indirecek.



'nin

'tan aktardığı haberde dikkat çeken bir diğer önemli detay ise ABD'nin AB'ye bu yönde bir karar alınmaması yolunda ciddi bir baskı yaptığı. Tahmin edeceğimiz üzere ABD'li dev teknoloji firmalarının lobi çalışmalarından vs. bahsediyoruz. AB'nin tutumu ise yasanın onaylanmasından yana ki muhtemelen bu şekilde geçip kanunlaşacak.



Velhasıl henüz karar alınmadığı için ne desek afaki olacak. Haliyle buraya ayracımızı koyup şimdilik noktalayalım. Karar ertesinde yeniden dönüş yapacağız nasılsa.



#facebook
#whatsapp
#sosyal ağ
#sosyal medya
#AB
#Avrupa Birliği
8 yıl önce