|

Adil Kullanım Kotası tarih olabilir

Türkiye'de internet kullanıcılarının en büyük sıkıntısı olan Adil Kullanım Kotası'nın kaldırılması için önemli bir toplantı düzenlendi. Turkcell ve Türksat Genel Müdürleri ile Vodafone Türkiye CEO'sunun da katıldığı toplantıda Ortak Altyapı Şirketi'nin kurulmasına karar verildi.

Yeni Şafak
16:02 - 27/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 01:09 - 28/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Adil Kullanım Kotası'nın kaldırılması için Türkiye iletişim devleri bir araya geldi.
Adil Kullanım Kotası'nın kaldırılması için Türkiye iletişim devleri bir araya geldi.

Türkiye'de internet kullanıcılarının en büyük sorununun Adil Kullanım Kotası (AKK) olduğunu biliyoruz. Limitsiz internet diye satılan internet paketlerinin altında aslında gizli bir kota yatıyor. Yani paketiniz dahilinde belli bir kotayı aşınca, internetiniz aşırı derecede yavaşlıyor.



  • AKK:
    Şebeke kaynaklarının tüm kullanıcıların aynı kalitede hizmet alabilmesine imkan sağlamak için devreye alınan bir uygulamadır. Adil kullanım kotası kısaca "kotasız" denen bağlantıların kotasıdır.

Bu kotayı bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin evinize AKK'sı 75 GB olan bir internet paketi aldınız. İnternetinizi kullanmaya devam ederken, ayın 25'inde 75 GB kotayı doldurdunuz. Sonrasında o ayın geri kalan kısmında internet hızınız 1 veya 3 Mbps gibi komik rakamlara düşüyor. Yani Kalan 5-6 günde aşırı yavaş bir internetiniz oluyor. Ta ki bir sonraki ay gelip de, kotanız sıfırlanana kadar.



İşte bu aşılması maksadıyla Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat Kablo Net CEO'ları bir araya geldi. Toplantı sonrasında Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) çatısı altnda bu kotanın kalkabileceği müjdesi verildi.



OAŞ Rekabet Kanunu ve Elektronik Haberleşme Kanunu'na uygun bir şekilde kurulacak ve hızlı internet hizmetinin daha yaygın ve kaliteli olarak dağıtılmasını sağlayacak. Şirketin birincil hedefi, internetin eşit koşullarda kullanılmasını sağlamak olacak.



Toplantıdan çıkan sonuç umut verici ancak internetleri şimdilik AKK'lı bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. OAŞ'nin ne zaman kurulacağı ve bu kota uygulamasını nasıl yapacağı ise henüz bilinmiyor.


#Adil Kullanım Kotası
#AKK
#OAŞ
#Turkcell
#Vodafone
#Türksat
8 yıl önce