|

Android'ler Windows oluyor: CrossOver

Windows uygulamalarını hem kolay hem de hızlı bir biçimde Android'inizde çalıştırmak ister misiniz?

Yeni Şafak ve
17:20 - 9/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Bilgisayarla ilişkisi sosyal ağlarda dolaşmak, haber sitelerinde gezinmek vb. gibi günlük uğraşların ötesinde şekillenen ve Windows uygulamalarıyla aktif biçimde haşır neşir olan Android kullanıcılarının en önemli sıkıntısı hiç kuşkusuz gereksindikleri Windows uygulamalarını Android üzerinden gerçekleştirememeleri...



...idi.



Çünkü Codeweavers cephesinden

, Intel tabanlı Android'lerde Windows uygulamalarını çalıştırmamızı sağlayan CrossOver ve Wine emülatörleri bu yıl sonu itibarı ile yayımlanacak. Takip edenlerin bileceği üzere zaten uzun yıllardan beri Linux ve Mac kullanıcılarının Windows can simidi olduğu için Android platformu girişimlerinin de tam başarıyla neticeleneceği muhakkak.



Bu arada konuya yabancı olan okurlarımız için CrossOver ve Wine'ın ne olduğuna yönelik kısa bir bilgilendirme notu düşelim. Wine, Windows uygulamalarını diğer işletim sistemlerinde çalıştırmamızı sağlayan açık kaynaklı bir Windows uyumluluk katmanı. Yani Windows ortamını emüle eden araç takımı olarak da nitelendirebiliriz. CrossOver ise Wine'ın CodeWeavers tarafından geliştirilen ticari versiyonu.



Gerçi yukarıda dedik ama emülatörlerin sadece Intel'in x86/x64 mimarili yongasetlerinin yer aldığı Android'lerde çalışacağının da altını bir kez daha çizelim. Bunun sebebi ARM işlemci mimarisinin x86 kodunu doğal olarak yürütememesi. Diğer yandan Windows uygulamalarını sanal makine üzerinden çalıştırmak da mümkün tabii ama malum CrossOver emülatörü ile karşılaştırılamaz düzeyde bir yavaşlıkla gerçekleşiyor sanal makinelerde işler.



Tabii bununla birlikte, emülatörün ertesinde tüm Windows uygulamalarının çalışacak olması gibi bir durum da yok. Tahminimizce özellikle dokunmatik uyumsuzluğu sıkıntı yaratacaktır. Gerçi pek çoğumuza gereken temel uygulamaların hepsi çalışacak ki önemli olan da bu. (Tüm listeye

erişebilirsiniz.)



Evet; dediğimiz gibi yıl sonu itibarı ile CrossOver'ın Android uyumlu ilk öncül sürümü yayımlanacak.



#Codeweavers
#android
#intel
#akıllı telefon
#wine
#CrossOver
9 yıl önce