|

App Store’da artık 32-bit uygulamaya yer yok!

Apple iOS 11 ile birlikte uygulama geliştiricilerine kötü bir sürpriz hazırlıyor. Bugün tanıtımı gerçekleştirilecek yeni iOS sürümüyle birlikte, uygulama mağazası App Store'da 32-bit uygulamalar (eski nesil) gösterilmeyecek. Bu gelişme, iPhone 5 ve öncesi iPhone modellerini kullananları da etkileyebilir.

Yeni Şafak
10:52 - 5/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:54 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Apple, bu akşam düzenlenecek WWDC 2017 konferansında iOS 11'in tanıtımını gerçekleştirecek.
Apple, bu akşam düzenlenecek WWDC 2017 konferansında iOS 11'in tanıtımını gerçekleştirecek.

Apple’ın geçtiğimiz aylarda radikal bir karar alarak, 32-bit işlemciye sahip cihazları için yeni iOS güncellemesi desteğini kestiğini açıklamıştık. Bundan böyle iPhone 4, 4s ve 5 gibi 32-bit işlemciye sahip cihazlar yeni iOS güncellemesi alamıyor. Zira Apple, 64-bit işlemciye ilk kez iPhone 5s ile geçiş yapmıştı. Böylelikle 5s’ten önceki cihazlara yazılım desteği kesilmiş oldu.

Bu gelişmenin ardından WWDC’nin hemen öncesinde yeni bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Apple’ın, App Store’da 32-bit uygulamaları yayınlamayacağı açıklandı. Bu kararın arkasında ise Apple ile geliştiriciler arasındaki anlaşmazlık yatıyor.

Bildiğimiz üzere ABD’li teknoloji lideri, geliştiricilerine uygulamaların 64-bit tabanlı geliştirilmesi için tavsiyelerde bulundu. Fakat geliştiriciler bu tavsiyeye çok riayet etmediği için, Apple da onların cüzdanlarını etkileme yoluna gitti. Şöyle ki, iOS 11 ile birlikte App Store’da 32-bit uygulamalar görünmeyecek. Böylece uygulamaların indirme oranları düşecek geliştiricilerin geliri azalmış olacak.

Apple, bu hamleyi uygulama geliştiricilerin 64-bite ağırlık vermesi için teşvik niteliğinde yapıyor. Peki, 64-bit uygulama ile 32-bit uygulama arasındaki farklar neler?

  • >
    64-bit tabanlı uygulamaların hızı, 32-bite oranla daha hızlı.
  • >
    Büyük boyutlu dosya işlemlerinde 64-bit uygulamalar daha iyi performans sağlıyor.
  • >
    64-bit daha çok RAM tüketebildiği için grafikler çok daha canlı.

Kısacası 32-bit teknolojisini eski nesil, 64-bit teknolojisini ise yeni nesil olarak tanımlayabiliriz. İşte Apple, donanım/yazılım uyumu açısından uygulamaların da 64-bit destekli olmasını istiyor. Apple’ın bu hamlesinden kullanıcılar da dolaylı olarak etkilenmiş oluyor. ABD’li şirket böylece kullanıcılarına yeni modele geçin mesajı veriyor.

#Apple
#iPhone
#64-bit
7 yıl önce