|

Apple bir günde 40 milyar dolar eridi!

...ama buna rağmen halen birinci!

Yeni Şafak ve
12:36 - 28/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Dün ilk çeyreğe yönelik mali raporunu yayımlayan Apple,

, 13 yıldan bu yana ilk kez yıl bazlı gerileme yaşadı.



Can damarı olan iPhone satışlarının yıl bazlı %16.3'lük bir gerileme ile 61.2 milyondan 51.2 milyon adete düşmesi neticesinde güne hisse senetlerinde %6.3'lük bir darbeyle giren Apple'ın hisse senedi değeri de 6.53 dolarlık kayıpla 97.82 dolara dipledi.



Böyle yazınca ekonomiyle içli dışlı olmayan okurlarımıza pek bir karışık gelmesi muhtemel. Haliyle doğrudan bu verilerin bizim anlayacağımız dildeki karşılığını

:



''Apple bir günde piyasa değerinden 40 milyar dolar yitirdi!''


Tabii bu dev yitime rağmen kendilerinin halen dünyanın bir numarasında oturduğunun da altını çizelim.

Apple'ın pazar değeri 560 milyar dolar seviyesine düşerken hemen gerisinde gelen Alphabet/Google'a biçilen değer ise 515 milyar dolar dolayında. Üçüncü sırada ise 435 milyar dolarla Microsoft geliyor. Bir zamanların dev ismi ve kıdemli birincisi olan akaryakıt devi Exxon Mobile ise petrol fiyatlarındaki bitmek bilmeyen düşüş neticesinde 350 milyar dolarla ancak dördüncü sırada yer bulabildi kendisine.



Bu arada Apple'ın bu dev kaybının asıl sebebinin ortalama satış fiyatındaki gerileme olduğunun altını çizmemiz gerek. Şöyle ki yatırımcıların ve analiz uzmanlarının öngörüsü, satın alınan her iPhone'dan $658 geleceği yönündeyken netice $641 ile sınırlı kaldı. Yani birim başı $17 kayıp edildi. Diğer yandan özellikle Hong Kong'u da kapsayan Büyük Çin Bölgesi'nde, ki burası Çin'in ticari kalbi, yaşanan %26'lık gerileme de tuz biber ekti. Apple'ın en büyük tesellisi ise Çin'deki kayıplarına karşın yakın geleceğin Çin'i olarak gösterilen Hindistan pazarında yaşadıkları büyüme ki burada iPhone satışları yıl bazlı %56 seviyesinde yükseldi.



Velhasıl her ne kadar Apple CEO Tim Cook'a göre bu geçiçi bir süreç olsa da mevcut tablodan hareketle kötü gidişatın iyi ihtimalle iPhone 7'nin çıkacağı son çeyreğe kadar süreceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Dahası iPhone 7 beklendiği üzere 6S'in üzerine önemli bir yenilik katmazsa, ki tahminler bu yönde, Apple cepten yemeye devam edecek demektir!



#apple
#tim cook
#iphone
8 yıl önce