|

Apple’ın en güvendiği teknolojinin açığını 10 yaşındaki çocuk buldu

Apple'ın 'Touch ID'den bile daha güvenli' diye nitelendirdiği yeni nesil güvenlik teknolojisi Face ID'nin her geçen gün yeni bir açığı ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz gün 3D yazıcıdan yazdırılan bir yüz ile kandırılan Face ID'yi bu kez 10 yaşında bir çocuk aşmayı başardı.

Yeni Şafak
10:17 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:19 - 16/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Face ID teknolojisi şimdilik sadece iPhone X'da kullanılıyor.
Face ID teknolojisi şimdilik sadece iPhone X'da kullanılıyor.

Apple’ın eylül ayında tanıttığı ve bu ay satışa sunduğu iPhone X’un en popüler özelliği hiç şüphesiz Face ID idi. iPhone X ile ana ekran tuşunu (haliyle parmak izi sensörünü) kaldıran Apple, ekran kilidini açmak için bu yüz tarama teknolojisini getirmişti. Çok kısa sürede yüzün 30 bin noktasını tarayan bu sensörü kandırmanın oldukça zor olduğu ifade edilmişti.

Görünen o ki Face ID çeşitli yollarla kandırılabiliyor. Geçtiğimiz günlerde 3D yazıcıdan yazdırılan bir yüz ile kandırılan Face ID’yi bu kez bir anne ve oğlu kandırdı.


Yukarıdaki videoda görüldüğü üzere, telefonun sahibi olan kadın yüzünü göstererek telefonu açıyor ve ardından tekrar kilitliyor. Sonrasında telefonu 10 yaşındaki oğluna veriyor ve aynı işlem tekrarlanıyor. iPhone X’un ekran kilidinin yine sorunsuz bir şekilde açıldığı gözleniyor.

Bu hatanın iki sebepten kaynaklandığı ifade ediliyor. İlk olarak anne ve oğlunun yüz hatları birbirine oldukça benziyor. İkinci sebep ise ortam ışığının düşük olması. Yeterli ışıkta Face ID’nin kandırılması neredeyse imkansız. Fakat düşük ışıkta söz konusu teknoloji karışıklık yaşıyor. Apple’ın ‘Touch ID’den daha güvenli’ olarak adlandırdığı Face ID’nin eksikleri olduğu ve hala geliştirilmesi gerektiği açık bir şekilde görülüyor.

#Apple
#Face ID
#Touch ID
#Güvenlik
6 yıl önce